Brokeraj

IDD o provocare pentru brokerii de asigurare

Autor:Andreea RADU
Luni, 20 Februarie 2017

Intrată în vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distribuția în Asigurări (IDD - Insurance Distribution Directive) aduce schimbări semnificative la nivelul pieței de profil din Uniunea Europeană şi, implicit, din România.

Statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, mai au la dispoziție un an pentru transpunerea acestei Directive în legislațiile naționale, respectiv până în februarie 2018. IDD vine în continuarea Directivei privind Medierea în Asigurări – IMD, iar printre cele mai importante schimbări aduse de aceasta se numără aspecte precum cerințele de pregătire profesională atât pentru angajații brokerilor, cât şi pentru cei ai asigurătorilor, cerințe suplimentare pentru produsele de investiție bazate pe asigurări, cross-selling şi altele.

Implementarea IDD se numără printre principalele provocări cu care se confruntă piața de brokeraj în acest an şi nu numai. Vor fi persoanele care activează în această piață pregătite pentru implementarea Directivei? În același timp, pentru clientul final, probabil că cele mai mari beneficii aduse de implementarea Directivei vor fi creșterea transparenței și un grad mai mare de informare.

Bogdan ANDRIESCU, Președintele UNSICAR - Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România, a explicat că Directiva privind Distribuția în Asigurări include în aria sa de acoperire toți distribuitorii de produse de asigurare – intermediari și asigurători, deopotrivă. Aceasta cred că este cea mai importantă modificare, comparativ cu regulile incluse în IMD, conform cărora funcționează astăzi piața europeană de intermediere a asigurărilor. Potrivit calculelor europene, prima Directivă a setat reguli care acopereau 48% din piața de intermediere, iar de la IDD se așteaptă un grad de acoperire de 98% a pieței de distribuție a produselor de asigurare, a adăugat acesta.

În esență, IDD pune accent pe calitate și standardizarea proceselor. Ca urmare, clienții vor simți o îmbunătățire a actului de vânzare/ intermediere. Nu în ultimă instanță, s-ar putea să asistăm și la o reducere a rețelelor de vânzare, fiind eliminați cei care, din diferite motive, nu se adaptează la noile ghiduri, este de părere Viorel VASILE, CEO-ul SAFETY Broker și Președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare și Reasigurare din România (PRBAR).

La rândul său, Ștefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker (MIB), consideră că Directiva este foarte bine venită pentru că obligă la pregătire profesională nu doar pe intermediari, cum este acum, ci pe toți cei care lucrează în domeniul distribuției de produse de asigurare.

Acesta a arătat că în România avem deja de peste patru ani unul dintre cele mai exigente sisteme de pregătire profesională pentru intermediari, iar singurele modificări cu adevărat importante sunt:

  • pregătirea continuă anuală devine minim 15 ore = 20 credite și permite acumularea de credite inclusiv prin participarea la sesiuni științifice sau anumite evenimente de prestigiu dedicate industriei asigurărilor. Problema de care ne lovim de peste un an, de când dialogăm cu reprezentanții ASF, este că pregătirea anuală nu înseamnă implicit și examinarea anuală. IDD nu cere examinare anuală, iar cele două noțiuni sunt complet diferite. De fapt, nu există nici un motiv pentru creșterea frecvenței examinării, mai ales că există sistemul de credite care contabilizează și certifică cumva acumularea sau nu a celor minim 20 credite anual. Sunt și alte argumente, care țin de volumul mare de cursanți care ar trebui examinați, precum și de rațiuni de costuri ale examinării, care din nefericire înseamnă acum peste 70% din costurile de pregătire continuă, a declarat Ștefan PRIGOREANU.
  • introducerea dobândirii și verificării de aptitudini și abilități, nu doar de cunoștințe. Această „noutate” este o provocare atât pentru reglementator, cât și pentru entitățile vizate.

Implementarea în legislația locală

La nivel de instituție suntem în grafic cu pregătirea legislației locale (termenul este de 24 luni de la publicare). Ne aflăm în plin proces de pregătire a pieței referitor la noile reglementări: întâlniri, discuții, grupuri de lucru, crearea unei secțiuni dedicate pe siteul ASF, în care sunt incluse și proiectele legislației de nivel 1 și 2 IDD, ne-au declarat reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară.

Bogdan ANDRIESCU speră că transpunerea reglementărilor europene în legislația locală să se realizeze astfel încât să fie încurajate creșterea calității serviciilor și mediul concurențial și, în același timp, acest proces să fie adaptat la realitățile sociale și economice românești, inclusiv prin scăderea birocrației, ale cărei costuri, în final, se transferă către client.

Transpunerea în legislația noastră se va face de către ASF și vom vedea cum va fi făcută, ținându-se cont atât de nivelul de dezvoltare a pieței, de problemele specifice ale acesteia, contextul economic, stabilitatea politică și financiară etc. Atât eu, cât și colegii din această industrie suntem încrezători că implementarea IDD se va face cu succes, a declarat Antonio BABETI, Director General, GLOBASIG Broker.

Totodată, Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker, care se așteaptă ca efectele aplicării IDD să fie benefice pentru clienți, spune că: Urmează să vedem cum vor fi aplicate prevederile Directivei în legislația românească. Obiectivul final și cel mai important al IDD este transparența și un client mai bine informat ce va putea alege un produs de asigurare în cunoștință, a adăugat el.

Sunt brokerii pregătiți pentru IDD?

Fiecare modificare legislativă determină majoritatea brokerilor să-i îndeplinească cerințele, iar în cazul IDD brokerii își iau măsuri încă de acum, tocmai pentru a fi în conformitate cu aceasta. Consider că numărul celor care „nu vor trece acest examen” va fi relativ redus sau nesemnificativ, este de părere Viorel VASILE.

El a arătat că SAFETY Broker a avut în permanență atenția îndreptată atât spre cuantumul subscrierilor intermediate, cât și spre calitatea acestora. Am pus accent pe perfecționarea continuă a colaboratorilor noștri (în cadrul IMA, cursuri interne sau organizate de asigurători etc.). Oamenii bine pregătiți și orientați către client au fost și sunt un „must” în activitatea noastră. Investițiile în sistemele informatice, agrearea noastră în Sistemul de Management al Informației în conformitate cu cerințele ISO 27001:2013, agrearea în Sistemul de Management al Calității în conformitate cu cerințele ISO 9001:2008 sunt doar câteva din activitățile întreprinse în întâmpinarea cerințelor IDD, a precizat Viorel VASILE.

Și Bogdan ANDRIESCU anticipează că, dacă prevederile IDD vor fi transpuse în legislația noastră fără modificări și interpretări, brokerii vor fi pregătiți pentru implementarea cerințelor acestei directive.

La rândul său, Ștefan PRIGOREANU consideră că brokerii sunt pregătiți și acum pentru implementarea IDD în forma dată de Comisia Europeană, însă tinde să creadă că va exista un „local touch” care va complica cerințele și implementarea IDD. Sperăm doar ca specialiștii în Reglementare din ASF să țină cont de cerințele și propunerile asociațiilor profesionale și patronale, a adăugat el. MIB se va conforma tuturor reglementărilor legale în vigoare, fiind conștienți că pregătirea profesională este foarte importantă, atât pentru succesul profesional, cât și pentru satisfacerea nevoilor clienților noștri. Nu pregătirea profesională ne îngrijorează, ci maniera în care aceasta ar putea fi introdusă, a mai spus Ștefan PRIGOREANU.

Și Antonio BABETI este convins că marea parte a pieței de brokeraj este foarte pregătită, având ca argument principal relaționarea directă cu clienții în baza acelorași valori promovate de însăși această Directivă. De asemenea, acesta a precizat că GLOBASIG se va alinia la cerințelor Directivei, în condițiile în care brokerul acționează de foarte mulți ani în spiritul protejării intereselor deținătorilor de polițe de asigurare și al beneficiarilor.

În același timp, Marius LASLO consideră că nu toți brokerii sunt pregătiți pentru această Directivă: De aceea trebuie ca adoptarea în România să țină cont de acest specific și să fie făcută în mai mulți pași. Să nu uităm că implementarea înseamnă costuri pentru brokeri, mai ales în situația în care veniturile au scăzut drastic datorită ordonanței RCA și scăderii comisioanelor pe acest segment.

Conform acestuia, DESTINE Broker și-a majorat capitalul social la 450.000 lei, de trei ori capitalul minim impus de normele ASF. De asemenea, DESTINE deține o platformă de pregătire profesională prin care colaboratorii se instruiesc în vederea susținerii examenelor de autorizare ISF. În această platformă, asistenții în brokeraj găsesc cursuri gratuite pe produse de asigurări sau tehnici de vânzare.

Implementarea cu succes a legislației europene este foarte importantă pentru piața de brokeraj din România, în conditiile în care aceasta deține o pondere considerabilă la nivelul pieței de asigurări. Potrivit analizei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), primele intermediate de brokerii de asigurare au fost, în primele nouă luni din 2016, în cuantum de 4,57 miliarde de lei, în creştere cu 21,54% faţă de perioada similară a anul precedent, reprezentând 66,37% din primele brute subscrise de asiguratori.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (IDD o provocare pentru brokerii de asigurare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: