FIAR

INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ DE ASIGURĂRI - În plin efort de reînnoire

Autor:Andreea RADU
Marti, 09 August 2022
Dezbaterile FIAR 2022 au debutat cu Conferinţa "Tendinţe în Asigurări" (Insurance Market Trends), în cadrul căreia s-au analizat principalele tendinţe din piaţa de asigurări la nivel naţional şi internaţional, precum şi viitorul pieţei, priorităţile actuale şi eliminarea deficitului de protecţie.

În deschiderea acestei conferinţe au luat cuvântul deputaţii Iulius Marian FIRCZAK, Secretar, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, şi Daniel FLOREA, Vicepreşedinte, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, care au vorbit despre modificările legislative din piaţa locală de asigurări.

Legislaţia în domeniu progresează greu, însă sperăm vom rezolva cât mai repede problemele care provoacă disfuncţionalităţi în piaţă şi, odată acestea rezolvate, vorbim despre planuri serioase de dezvoltare a pieţei de asigurări din Româniaa declarat Iulius Marian FIRCZAK. Sper nu mai întârzie mult momentele aşteptate de corectare a legislaţiei, nu doar pe piaţa auto - RCA, ci şi pe piaţa de asigurări de locuinţe. Îmi doresc putem ducem mesajul în Parlament şi corectăm aceste legi, a adăugat deputatul.

La rândul său, Daniel FLOREA a precizat că în prezent sunt foarte multe proiecte de lege pentru a modifica legislaţia din piaţa asigurărilor. Sunt convins , împreună, vom ajunge la cele mai bune soluţii, a spus el.

Piaţa ar putea depăşi 3 miliarde euro în acest an

Piaţa asigurărilor din România ar putea depăşi, la finele acestui an, pentru prima dată, nivelul de 3 miliarde de euro, a declarat Cristian ROŞU, Vicepreşedinte Sectorul Asigurări - Reasigurări, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară. În 2021, piaţa de asigurări a însumat 14,24 miliarde de lei (circa 2,86 miliarde de euro).

Anul 2022 a adus schimbări importante în structura vânzărilor de asigurări. [către asigurători] Cifrele pe care le raportaţi la ASF îmi arată majoritatea dintre dumneavoastră aţi ajuns la concluzia piaţa RCA este o piaţă în care puteţi fiţi jucători. Cred aţi dat dovadă de maturitate când, în ciuda situaţiei speciale de după retragerea licenţei CITY Insurance, aţi ales fiţi în piaţă, a afirmat Cristian ROŞU în cadrul conferinţei.

Pe RCA avem 3 companii cu cote de piaţă formate din două cifre şi încă 4 care înregistrează cote între 6 - 10% din PBS. Este un tablou cum nu am mai văzut de multă vreme, care arată există concurență reală, a precizat acesta.

Autoritatea a arătat este deschisă la propunerile pieţei şi cred doar prin dialog permanent şi prin respectarea legilor şi normelor putem menţine indicatorii aşa cum sunt acum, fără fie nevoie de alte tipuri de intervenţii. La ASF nu uităm de componenta de control şi cred acest lucru se vede nu doar în numărul şi rezultatele acţiunilor de control, dar şi în scăderea semnificativă a volumului de petiţii pe care le primim de la păgubiţi. Atunci când am considerat o măsură este bună pentru consumatori şi pentru piaţă, v-am sprijinit. Amintesc aici doar de avizarea modificărilor propuse de BAAR pentru repartizarea asiguraţilor cu risc ridicat. Consider împărţirea în mod egal a riscurilor este cea mai bună formulă, mai ales într-o perioadă în care au venit spre asigurare câteva sute de mii de clienţi ai CITY Insurance ale căror poliţe au încetat de drept, conform prevederilor legale. Evităm prin noua reglementare aglomerarea anumitor firme de asigurare cu riscuri pe care nu le anticipau şi care le-ar putea destabilizaa mai declarat Cristian ROŞU.

Adrian MARIN, Preşedinte, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, a atras atenţia asupra faptului că asigurările au fost responsabile pentru crearea a circa 1,3% din PIB în 2021, în creştere de la 1,15% în 2020, dar nivelul este mai mic faţă de media din regiunea ECE (2,5%). De asemenea, piaţa a crescut cu 24% anul trecut.

Vedem un interes în creştere pentru asigurări: 42% dintre români sunt mai interesați de asigurările de sănătate, 37% de asigurările de locuinţe, 32% de asigurările pentru riscuri cibernetice şi 30% de asigurările de viață pentru șomaj și preluarea temporară a ratelor. Toate aceste procente sunt în creştere faţă de anii anteriori şi au fost sprijinite de eforturile industriei şi ale autorităţii de supraveghere spre o mai bună educaţie financiară, a spus Preşedintele UNSAR.

Totodată, industria a trebuit să absoarbă şocul creat de ieşirea de pe piaţă a CITY Insurance, începând cu luna septembrie a anului 2021, companie ce deţinea peste 3 milioane de poliţe. Piaţa de asigurări este în continuare sub presiunea profitabilităţii. Rata combinată pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară, de 121%, în anul 2021, în creştere faţă de anul anterior (110%). Rata combinată RCA a ajuns la 161,63%, a transmis Adrian MARIN.

El a arătat că piaţa locală se confruntă cu diverse provocări, printre care deficitul de protecţie, reputaţia slabă a industriei de asigurări, iar în ceea ce priveşte RCA, indicatori tehnici sub presiune, frecvența ridicată a accidentelor rutiere sau nevoia de stabilitate legislativă. Cum orice provocare este şi o oportunitate, avem deja multe grupuri de lucru unde punem la dispoziţia stakeholderilor know-how-ul nostru. Am intensificat acţiunile de susţinere a poziţiei industriei pentru securizarea şi dezvoltarea pieţei de asigurări auto, monitorizăm constant evoluţiilor în plan legislativ, lucrăm intensiv pentru dezvoltarea pieţei asigurărilor voluntare de sănătate, am iniţiat şi susţinut proiecte dedicate asigurărilor de proprietăţi, garanţii şi multe altelea declarat Adrian MARIN.

Ne dorim mergem către o Românie asigurată. Putem face asta prin identificarea/dezvoltarea unor soluţii de asigurări pentru sprijinirea PNRR, reducerea deficitului de protecţie a populaţiei (viaţa & sănătate, dar şi locuinţe), implicarea industriei de asigurări în identificarea sau generarea de soluţii pentru protejarea mediului înconjurător şi, nu în ultimul rând, educaţie financiară, a adăugat Preşedintele UNSAR.

Ce le rezervă viitorul asigurătorilor români?

Unul dintre subiectele principale în dezbatere a fost diversificarea pieţei locale de asigurări în condiţiile în care asigurările generale deţin o pondere de 82% din totalul primelor brute subscrise. Mai mult, asigurările auto deţin 75% din totalul subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale și 62% din totalul pieţei. Astfel, toţi actorii pieţei trebuie să găsească soluţii pentru a schimba aceste statistici.

Întrebat în ce direcţie crede că ar trebui îndreptate eforturile asigurătorilor ca să vedem mai multe tipuri de asigurări în portofoliu, Mihai TECĂU, Preşedinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group a declarat: Piaţa îşi va arăta maturitatea şi va putea fie mai relaxată în momentul când vom avea o diversitate mai mare pe partea de portofoliu. Din păcate viteza cu care cresc celelalte linii de business, pe lângă auto, este destul de mică; aceste linii de business sunt vizibile, dar sunt mici. Potenţial există, s-a văzut întotdeauna, acesta fiind motivul pentru care investitorii au intrat și au rămas în această piaţăAtunci apare întrebarea "Ce putem face?".

Cred puterea exemplului este cea mai importantă. Este important despăgubim, fim aproape de clienţi şi creştem în valoare pe partea de servicii. Avem mult loc de desfășurare pe unele segmente, precum asigurări de locuinţe, property, răspunderi etc, a adăugat el. Preşedintele OMNIASIG VIG este de părere că cei care lucrează în acest domeniu trebuie să îşi schimbe mentalitatea, fiind nevoie şi de oameni tineri în echipe. Trebuie ne promovăm mai mult în fața studenţilor. Ne vom adresa şi unor generaţii noi. Generaţia Z, pe care o avem acum în faţă, este una specială, valorile sunt diferite şi asigurările pe care le promovăm trebuie se adreseze şi lor.

Daniela GHEȚU, moderatoarea dezbaterilor, a subliniat demersurile companiei EUROINS România, care a făcut eforturi serioase în ultimii ani în direcția diversificării. Ce ați învățat în acești ani? De ce are nevoie un asigurător în acest moment pentru a putea vinde și alte produse faţă de cele auto?

În cadrul EUROINS, credem industria de asigurări trebuie se concentreze mai mult pe rolul său social, se simplifice şi se apropie de publicul larg, a răspuns Tanja BLATNIK, CEO, EUROINS România. Asigurările sunt un produs social, deoarece obiectivul lor final este ajute asiguratul. Ca asigurători, trebuie ne apropiem de public prin proiecte educaţionale şi prin diverse iniţiative de marketing. Orice orientare spre soluţii pe termen scurt nu poate aduce rezultate. Asigurările sunt o investiţie pe termen lung, reprezintă un ecosistem, o conexiune între oameni, mediu, autorităţi şi mediul de business, a adăugat ea.

Tanja BLATNIK a subliniat că EUROINS România s-a concentrat, în ultimul an, cu precădere pe segmentul de business non-RCA.

Totodată, întrebat cum vede adaptarea industriei la nevoile unei noi generaţii de clienţi, Adrian MARIN, în calitate de CEO al GENERALI România, crede că, în primul rând, pentru a dezvolta alte tipuri de asigurări ar trebui să înceapă să funcţioneze bine şi asigurările auto şi toate cele care dau dimensiune industriei. În momentul când dimensiunea este soluţionată, poţi ai bani de inovaţie, bani pentru a investi în alte direcţii, îţi asumi alte linii de business.

Adrian MARIN a precizat că provocările sunt peste tot, însă e important să le accepţi şi să le gestionezi, să te diversifici şi să fii atent la nevoile clienţilor. Potrivit acestuia, GENERALI pune accent pe NPS - Net Promoter Score, un indicator care măsoară satisfacţia clienţilor.

În ceea ce priveşte diversificarea portofoliului de asigurări, un rol important l-ar putea avea introducerea unor stimulente fiscale, care i-ar putea încuraja pe români să cumpere mai multe asigurări facultative, inclusiv asigurări de viaţă.

În cele mai multe ţări, investiţiile din cadrul produselor de asigurare de viaţă beneficiază de avantaje fiscale. Aceasta este o soluţie folosită de guverne pentru a promova soluţiile care combină investiţia şi protecţia pe termen lung, a afirmat Benjamin TURQUIN, Director General, BRD Asigurări Generale şi Director Comercial, BRD Asigurări de Viaţă. De exemplu, pe piaţa franceză, asigurarea de viaţă cu capitalizare rămâne investiţia preferată de persoanele fizice, deoarece există un cadru fiscal avantajos.

Chiar şi în condițiile lockdown-ului din timpul pandemiei, din martie 2020, şi a conflictului din Ucraina, care a început în februarie 2022, clienţii au continuat utilizeze produsele noastre de asigurare de viaţă, ceea ce demonstrează unit-linked este o soluţie durabilă, pe termen lung. Prin urmare, este important ca aceste produse de asigurare de viaţă cu componentă investiţională de tip unit-linked beneficieze de un avantaj fiscal semnificativ, a declarat Benjamin TURQUIN.

Parte a diversificării pieţei sunt şi asigurările de locuinţe, însă, în prezent, doar una din cinci locuinţe este asigurată obligatoriu. Pe acest segment, Nicoleta RADU, Director General, PAID România, consideră că îmbunătăţirea calităţii serviciilor este un declanşator important al atragerii încrederii clienţilor pentru a cumpăra asigurări. Nu vom putea depăşi provocările prezente fără un client mulţumit şi informat – sunt singurele căi prin care putem facem ca industria crească, a spus ea, amintind că PAID, împreună cu întreaga piaţă, încearcă să majoreze capacitatea de răspuns în caz de dezastru major - cel mai mare proiect la care piaţa lucrează împreună, acest lucru fiind în beneficiul clienţilor.

Când vorbim de viitorul pieţei de asigurări, nu putem să nu aducem în discuţie şi faptul că piaţa trece în prezent prin cel mai mare faliment din industrie, cel al CITY Insurance, care deţinea aproape jumătate din piaţa RCA. Anterior, piaţa a trecut şi prin alte falimente importante, precum ale companiilor ASTRA Asigurări şi CARPATICA Asig.

Care sunt lecţiile învăţate din cele mai mari falimente de pe piaţa asigurărilor? Parte din rolul nostru este analizarea activităţii acestor companii şi măsurile pe care le-au luat sau au încercat le adopte pentru a depăşi crizele prin care au trecut. De menţionat dacă s-a ajuns în situaţia actuală este clar aceste soluţii nu au avut succes. Privind în perspectivă situaţia, vedem o constantă şi anume faptul de fiecare dată principalul aspect problematic a fost legat de lichiditate, cel puţin în ceea ce priveşte capacitatea de a menţine indicatorii necesari şi echilibrul pe termen lung. Trebuie ne uităm mai concret la activitatea acestor companii, de ce au existat dezechilibre şi de ce simplul aport (de capital) nu este o soluţie. În general, aici ar trebui fim atenţi şi cumva învăţăm , în ceea ce priveşte complexitatea acestei activităţi, trebuie o evaluare pe termen scurt şi pe termen lung, a răspuns Paul Dieter CÎRLĂNARU, CEO, CITR - lichidatorul judiciar al CITY Insurance.

În încheierea panelului, participanţii au fost întrebaţi dacă există şanse să vedem în viitor o piaţă de asigurări auto profitabilă, iar aceştia s-au arătat optimişti şi au fost de acord cu toţii că piaţa auto poate deveni profitabilă.

O prioritate absolută - eliminarea deficitului de protecţie

Piaţa asigurărilor a traversat cu bine perioada pandemiei şi a performat peste aşteptări, având o creştere de 24% în anul 2021. Totuşi, este o piaţă care este departe de a-și fi atins potențialul. În acest context, Sergiu COSTACHE, moderatorul panelului dedicat acestei teme, a adresat participanţilor prima întrebare: De ce, deși piaţa a performat peste ceea ce ne așteptam, suntem departe de a ne atinge potențialul?

Adriana GRECU, Preşedintele PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare, a răspuns: Potenţialul pieţei de asigurări din România este de departe de a fi atins, însă suntem pe drumul cel bun. Analizând această piață în care sunt de atâta timp, cred unul dintre motivele stagnării pieţei din România este cultura moştenită din zeci de ani de comunism în ceea ce priveşte asigurările şi pe care o regăsim în toate ţările din regiunea noastră. O cultură impregnată în generaţii în zeci de ani nu se poate şterge în 30 de ani, însă pași s-au făcut.

Dacă ar fi facem o listă, motive ca lipsa de educaţie financiară, lipsa de încredere sau nivelul scăzut de trai sunt uşor de pus pe hârtie, însă există o zonă care rămâne tot timpul neexploatată”, a mai spus Adriana GRECU. „Este foarte important ca fiecare dintre noicei care avem contact cu clientul conştientizăm într-o mare măsură care sunt căile de a comunica cu acest client şi de a-i transmite informaţia, a adăugat ea.

La rândul său, Dorel DUȚĂ, Preşedintele UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanță în Asigurări din România, a spus: Nu ne-am atins obiectivele pe care le-am setat în urmă cu ceva vreme pentru poate acestea au fost prea optimiste, ori noi nu am făcut suficient. Însă, piaţa a evoluat şi au fost creşteri, de multe ori cu 2 cifre, acesta fiind rezultatul muncii tuturor.

În general, când vorbim de asigurări, vorbim despre imagine, încredere şi predictibilitate. Perioada tumultoasă pe care am trecut-o cu toţii, adaptarea la noile realităţiintrarea în UE, pandemia, războaieletoate impactează asupra comportamentului individului de a cumpăra ceva, inclusiv asigurări. În ultima perioadă am avut pandemia care a schimbat comportamentul de achiziţie, am început dezvoltăm partea de online, optimizăm procese, acum ne-am trezit cu o situaţie geopolitică complicată. Oamenii se gândesc întâi la nevoia de a-şi asigura bunăstarea familiei după care încep se gândească la protecţiea afirmat Dorel DUȚĂ, care estimează că anul acesta va fi, probabil, un an istoric în ceea ce priveşte subscrierile pieţei.

Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, a atras atenţia asupra marilor schimbări din ultimii ani: Cred nu ne dăm seama cât de multe s-au schimbat în ultimii 3 ani. În ani calendaristici au trecut 3 ani, dar în termeni de dezvoltare şi în termeni de schimbare a tot ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi au trecut 10, 20 sau poate 30 de ani. Gândiți-vă câte lucruri s-au schimbat, modul în care lucrăm, modul în care trăim, modul în care ne raportăm la riscuri, conjunctura geopolitică.

Se vorbeşte mult de potenţial şi nu e rău se vorbească, este foarte bine, pentru acest potenţial se materializează. Suntem la 1,3% din PIB, faţă de 1,15%, dar mai avem mult până la cei 2,5% din PIB cât reprezintă media din Europa Centrală și de Est. Important este ce facem și cred , împreună, facem foarte mulți pași în această direcție, a spus oficialul UNSAR.

Barometrul UNSAR ne spune care sunt factorii de amplificarece a motivat clienţii se asigure. 38% dintre respondenţi spun un nivel mai ridicat al veniturilor i-ar face fie mai apropiaţi de asigurări, iar pe locul doi în ceea ce priveşte motivele este o informare mai bună (35%). Astfel, 7 din 10 români spun ar avea nevoie de venituri mai mari pentru a se asigura şi de mai multe informaţii. Este greu lucrăm la primul factor, însă în ceea ce înseamnă informarea despre necesitatea asigurărilor, comunicarea este cheiaa explicat CIUNCAN.

Legat de digitalizare, Alexandru CIUNCAN subliniază că s-au făcut paşi uriaşi în această perioadă de pandemie, dar asta pentru că multe dintre procesele care au fost accelerate erau deja începute şi s-a putut construi pe o bază. 1 din 3 români spun utilizează serviciile online pentru accesarea unei asigurări, în timp ce 3 din 5 români folosesc canalul online pentru alte tipuri de servicii. Acesta este gap-ul (deficitul) pe care trebuie -l umplem, a adăugat el.

Şi Erik BARNA, Fondator şi Membru al Consiliului de Administraţie, LIFE IS HARD (LIH), a atras atenţia că în perioada de pandemie s-au făcut lucruri importante şi progrese deosebite în ceea ce priveşte transformarea digitală în piaţă de asigurări.

O glumă care a circulat o vreme pe internet numea COVID-ul ca Chief Information Officer-ul nostru, al tuturor, cel care a accelerat transformarea digitală şi ne-a arătat dacă este voinţă se poate. Din păcate, tehnologia nu ne ajută cu foarte multe lucruri tot timpul. Este un instrument foarte important, dar ea trebuie armonizată şi cu cadrul legislativ. Putem sări etape cu tehnologia, dar cadrul legislativ trebuie vină completeze nişte zone neacoperite. Pot dau un simplu exemplu, constatul amiabil electronic, care este o chestiune foate simplă şi care se putea rezolva chiar din perioada de lockdown, a afirmat Erik BARNA.

În ceea ce priveşte constatul amiabil, pe 10 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial Norma pentru modificarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, cunoscută ca Norma RCA. Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiţilor, dar şi al vinovaţilor din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual, astfel că formularul de constatare amiabilă va putea fi completat şi electronic din 15 octombrie 2022.

În acelaşi panel, participanţii au fost întrebaţi cum pot brokerii să devină motorul de creștere al pieței de asigurări facultative. Este foarte important ca fiecare dintre noi, cei care avem contact cu clientul și suntem fie distribuitori, fie angajați sau agenţi ai unei companii de asigurare, conștientizăm într-o mai mare măsură care sunt nevoile clientului din fața noastră și găsim acele căi de a-i transmite informația, pentru există acel decalaj între generațiia spus Adriana GRECU, precizând că distribuitorii trebuie să îşi dezvolte foarte mult abilităţile de comunicare, să ştie să prezinte un produs către o paletă largă de clienți, de diverse vârste, cu diverse pregătiri.

Totodată, Dorel DUȚĂ afirmă că Brokerii distribuie circa 80% din piaţa asigurărilor facultative. Asta înseamnă suntem focusați pe acestă asigurare. Acest tip de asigurare reprezintă viitorul.

În anul 2021, companiile de brokeraj au intermediat 69,60% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători, menţinând trendul anual crescător, atât pe segmentul asigurărilor generale cât şi pe cel al asigurărilor de viaţă. Astfel, companiile de brokeraj au înregistrat intermedieri în valoare de 9,91 miliarde de lei, în creştere cu circa 26% faţă de anul anterior, potrivit raportului ASF.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ DE ASIGURĂRI - În plin efort de reînnoire).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: