Într-o piaţă în care produsele de asigurare continuă să nu fie înţelese foarte bine de consumatori, într-o piață în care cel mai „popular” produs rămâne o asigurare impusă de lege, în acea piață în care preţul poliţelor reprezintă, în continuare, aproape singurul criteriu de alegere pentru majoritatea consumatorilor, educaţia financiară devine determinantă.
La nivel european, România se plasează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte nivelul de educaţie financiară. Practic, rata de educaţie financiară în România este de 21% faţă de 52% în Uniunea Europeană şi 65% în ţările nordice. Chiar şi în ţările din CEE, acest procent este mai ridicat: 58% în Cehia, 54% - Ungaria, 48% - Slovacia, 42% - Polonia şi 35% - Bulgaria. Mai mult, conform statisticilor, în ţara noastră, doar 1 din 5 adulţi are o bună înţelegere a conceptelor financiare.
În acest context, în 2018 şi în prima parte a anului 2019, companiile de asigurare, dar şi autorităţile şi asociaţiile de profil, au continuat să se implice în creşterea gradului de educaţie financiară, atât prin organizarea unor proiecte specifice, cât şi alăturându-se, în calitate de Parteneri şi susţinători, unor campanii de profil.
Eforturile de educaţie financiară, celebrate în cadrul Galei EduFin
Educaţia financiară reprezintă o prioritate strategică pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF şi o componentă importantă a proiectului de dezvoltare a pieţelor financiare non-bancare asumat de Autoritate. Pentru a sprijini demersurile din domeniu şi pentru a încuraja o cât mai mare implicare a actorilor din această piaţă, ASF a premiat, pentru al treilea an consecutiv, la finalul lunii martie a.c., cele mai bune proiecte în domeniul educaţiei financiare.
Pentru a putea să ne atingem obiectivele ca societate, ca ţară, ca autoritate, este nevoie să înţelegem şi să dezvoltăm educaţia financiară, a subliniat Leonardo BADEA, Preşedinte, ASF, cu prilejul evenimentului. În cadrul Galei au fost acordate 14 premii, Campania „Made in Romania” organizată de Bursa de Valori Bucureşti primind distincţia „Campania de educaţie financiară a anului”. De asemenea, emisiunea „Ora de risc” dedicată noţiunilor de piaţă financiară, organizată de XPRIMM, a primit Premiul pentru dezvoltarea educaţiei financiare în media.
#gatapentruVIAŢĂ
UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România s-a orientat, prin cele mai recente proiecte desfăşurate, şi către un public tânăr, viitor consumator de asigurări.
Acordăm o atenţie deosebită tinerilor pentru că, pe termen lung, credem în beneficiile educaţiei financiare. În plus, tinerii sunt cei care pot duce mai departe mesajele cu privire la importanţa asigurărilor şi a beneficiilor protecţiei financiare, în general. Prin urmare, ne implicăm activ în viaţa academică, inclusiv prin susţinerea de cursuri în cadrul facultăţilor cu profil economic, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.
La începutul lunii februarie, Uniunea a lansat #gatapentruVIAŢĂ, prima campanie de informare care are drept scop educaţia financiară şi conştientizarea beneficiilor pe care le aduc asigurările de viaţă, destinată tinerilor între 18 şi 35 de ani şi derulată exclusiv în mediul digital. Mesajele campaniei, derulate până la finalul lunii martie, au avut aproape 2 milioane de vizualizări. De altfel, acesta nu a fost primul demers dedicat tinerilor realizat de UNSAR. În perioada octombrie-noiembrie 2018, UNSAR a derulat campania de educaţie şi prevenţie rutieră ATENT ÎN TRAFIC, în cadrul căreia 100 de studenţi de la universităţile din Bucureşti şi Ilfov, din cei 1.400 înscrişi, au participat la un curs de condus defensiv la Academia Titi Aur.
4 martie – Ziua Naţională de Conştientizare a Dezastrelor Naturale
Campaniile de informare reprezintă una dintre activităţile prin care PAID România urmăreşte creşterea gradului de informare a românilor cu privire la importanţa protecţiei financiare prin încheierea unei asigurări PAD. Pe 4 martie a.c., compania a lansat o nouă campanie, constând într-un amplu proiect media ce se va derula în mai multe etape pe parcursul anului. Unul dintre obiectivele acesteia este declararea zilei de 4 martie drept „Ziua Națională de Conștientizare a Dezastrelor Naturale”: românii pot completa pe paidromania.ro/4martie un formular de susținere a acestei inițiative.
Pornind de la impactul pe care cutremurul din 4 martie 1977 îl are în mentalul colectiv, ne-am propus să generăm o campanie menită să crească nivelul de conștientizare cu privire la riscurile cu care ne confruntăm în situația producerii unor dezastre naturale. Am ales cutremurul, pentru că acesta este primul la care ne gândim când vorbim despre catastrofe naturale, dar inundațiile sau alunecările de teren au și ele un impact extrem de important. Prin această campanie, ne dorim să schimbăm lucrurile, trecând de la teamă, la conștientizare și responsabilitate, a subliniat Nicoleta RADU, Director General, PAID România.
În cadrul campaniei, în seara de 4 martie, la ora 21:22, timp de 55 de secunde, opt posturi radio din România au transmis concomitent un spot radio, marcând cei 42 de ani de la producerea cutremurului devastator din anul 1977, care a lăsat în urmă numeroase pierderi materiale şi omeneşti.
2019 aduce a 7-a lună a asigurărilor de locuinţe, a 4-a ediţie a campaniei FII TREAZ LA VOLAN! și nu numai
Anul trecut, ApPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor a organizat, cu sprijinul instituţiilor, autorităţilor şi al celor mai importante companii de asigurări şi de brokeraj, dar şi al partenerilor din afara industriei de profil, trei campanii dedicate publicului larg, axate pe educaţie financiară, dar şi pe creşterea gradului de educaţie rutieră.
Astfel, la jumătatea lunii mai 2018, Asociaţia a lansat oficial campania de educaţie financiară „Trăieşte Viitorul!”, susţinută de METROPOLITAN Life, prin care românii au aflat cum să îşi protejeze financiar prezentul şi viitorul, fiind cel mai mare demers de acest tip dezvoltat de ApPA. Alături de un studiu realizat de KPMG, campania a inclus şi o componentă de promovare în mediul online, cu două video-uri şi lansarea platformei traiesteviitorul.ro.
În perioada 10 iulie – 20 septembrie 2018, s-a desfăşurat, pentru al treilea an consecutiv, campania națională de siguranță și prevenție rutieră FII TREAZ LA VOLAN!, care are ca obiective creşterea gradului de siguranţă rutieră din România şi, indirect, scăderea numărului de accidente. În 2018, campania s-a axat pe mesaje-cheie menite să crească nivelul de conștientizare a şoferilor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic, cu privire la pericolele generate de neatenţie. În premieră, în 2018, în cadrul campaniei au fost realizate şi o serie de experimente practice care demonstrează cât de mult pot distrage atenţia gesturi şi acţiuni simple la volan, precum şi o acţiune de donare de sânge, #donatorTreazLaVolan.
De asemenea, în luna octombrie 2018, s-a desfăşurat, pentru al şaselea an consecutiv, campania de educaţie financiară „Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuințe”. Ca la fiecare ediție, campania și-a îndreptat mesajul către publicul țintă format din proprietarii de locuințe din România, folosind, în realizarea acestui scop, modalități și mijloace diverse: printre acestea s-au numărat primul chatbot care a oferit informații despre asigurări și măsuri de siguranță a locuinței, dar şi postări cu potențial de viralizare în social media, distribuția de materiale informative în marile galerii comerciale, prin intermediul partenerilor campaniei şi nu numai.
Demersurile ApPA continuă şi în 2019, cu cea de a patra ediţie a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, dar şi cea de a şaptea ediţie a campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”. De asemenea, vor fi realizate și campanii punctuale, dedicate unor tipuri de asigurări speciale, nevoia de educare fiind resimțită în toate segmentele activității pieței de asigurări.