Piata de capital

Investițiile cu risc mic: mai profitabile decât depozitele bancare

Autor:Sabin VANA
Marti, 01 Noiembrie 2016

Cele mai des întâlnite modalităţi de păstrare a economiilor sunt depozitele bancare, având avantajul de a fi garantate de stat. Ele însă au și dezavantaje, printre care cel mai important este dobânda foarte mică pe care o oferă. Una dintre soluțiile la această problemă sunt fondurile de investiții cu risc mic.

Fondurile de investiții cu risc mic reprezintă o alternativă la depozitele bancare. Ele nu sunt garantate în mod direct de către stat, deci pot din punct de vedere teoretic să înregistreze şi scăderi. 

Însă ele investesc numai în instrumente cu risc mic, cum sunt titlurile de stat, depozitele bancare sau obligaţiunile, şi niciodată în instrumente cu risc mai mare, cum sunt acţiunile. 

Deşi pe termen scurt investițiile în aceste instrumente cu risc mic pot avea unele fluctuaţii, pe termen mediu şi lung ele vor avea valoare stabilă şi oferă investitorilor câştiguri regulate. 

Randamentul mult mai mare este principalul avantaj pe care îl au fondurile de investitii cu risc mic faţă de depozitele bancare. Pe lângă acesta, fondurile de investiții cu risc mic oferă şi o flexibilitate mai mare. 

La depozitele bancare, toţi banii sunt blocaţi pe o anumită perioadă şi, dacă este nevoie de ei mai devreme, se pierde toată dobânda acumulată. În schimb, la retragerea banilor dintr-un fond de investitii cu risc mic, se obţine randamentul fondului până în ziua respectivă. 

Ce profit poate fi obţinut printr-un fond de investiții cu risc mic? 

Randamentele oferite de fondurile de investiții cu risc mic sunt foarte diferite, în funcţie de moneda în care sunt exprimate şi tipul de instrumente în care investesc. 

Fondurile de investiții în lei sunt cele mai uzuale. Ele sunt oferite de numeroase bănci din România şi performanţele lor merită comparate cu dobânda pentru depozitele bancare în lei. 

Cu toate că evoluţia din trecut nu reprezintă o garanţie asupra performanţei ce se va obţine în viitor, există fonduri ce au avut de-a lungul timpului în mod constant rezultate foarte bune. Cele mai reprezentative exemple sunt fondul BRD Obligatiuni care a adus în ultimul an un profit de 4% și fondul Certinvest Leader, acesta din urmă având în ultimul an o creştere de aproape 5%. 

Pentru investitorii care preferă să-şi păstreze economiile şi să investească în euro sau în dolari trebuie să ia în considerare dobânzile depozitelor bancare respective, care sunt acum cu mult mai mici de 1% pe an. Şi în acest caz, fondurile de investitii cu risc mic realizate în euro sau în dolari au obţinut profituri mult mai mari, diferenţele fiind chiar peste cele în lei.

 La euro, o performanţă foarte bună a avut fondul BRD Euro Fond, care a adus în ultimul an un profit de aproape 4,5%.

 La dolari, rezultatele au fost și mai bune, fondul BRD USD Fond a reuşit să obţină un profit de peste 5% în ultimul an, cu mult mai mare decât dobânda depozitelor bancare respective. Dacă este luată în calcul şi aprecierea din ultima vreme a dolarului faţă de euro, rezultatul este și mai bun. 

În concluzie, fondurile de investiții cu risc mic reprezintă o alternativă la depozitele bancare, care poate fi luată în considerare pentru obţinerea unor randamente mai mari, pe termen mediu, în condiţii de flexibilitate crescută. 

Disclaimer: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument. Nu există și nu este oferită nici o garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. 

Surse: www.brdam.ro www.conso.ro

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Investițiile cu risc mic: mai profitabile decât depozitele bancare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: