Piata de capital

„Lunea neagră” la Bursa din Londra. Efectele BREXIT-ului lovesc din nou la început de 2017

Autor:Sabin VÂNĂ
Miercuri, 22 Februarie 2017

Lira sterlină s-a prăbușit luni, 16 ianuarie, cu 1,6%, și a ajuns la 1.1986 USD, cel mai scăzut nivel înregistrat după cel din 7 octombrie 2016. În octombrie anul trecut, lira a înregistrat o prăbușire fără precedent, coborând la cel mai scăzut nivel din 1985 încoace: la 1.1841 USD. În acest context, Ministrul finanțelor, Phillip HAMMOND, a anunțat faptul că Marea Britanie ar putea trece la un nou model economic și fiscal pentru a-și menține competitivitatea, în eventualitatea în care britanicilor li se va refuza accesul la piața unică. Ar trebui să fim capabili să găsim un acord care să permită accesul la piețele noastre fără integrarea politică pe care a implicat-o aderarea la UE, a declarat HAMMOND, într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag.

Totuși, oficialii guvernamentali se așteptau ca discursul cheie, în care Premierul Theresa MAY va prezenta planurile Guvernului pentru BREXIT, să producă o corecție în piață. Lucru care s-a și întâmplat. Lira sterlină a reușit să recupereze o parte din pierderi când Bloomberg a anunțat că Premierul MAY face planuri pentru a reasigura investitorii. Totodată, Președintele Statelor Unite, Donald TRUMP a anunțat ca va oferi Marii Britanii un acord comercial „corect”.

Această corecție nu va fi de lungă durată, lucru pe care îl afirmă și Sean CALLOW, strateg la Westpac Banking Corp din Sydney. Chiar dacă lira și-ar reveni în Londra, se pare că realitatea unui BREXIT dur nu s-a resimțit încă pe deplin. Este dificil să facem estimări pentru liră. Probabil că în săptămânile care vor urma va depăși minimul, va scădea și mai mult.

În cadrul discursului susținut la Forumul Economic de la Davos, miliardarul american George SOROS a făcut o serie de previziuni referitoare la evenimentele importante care au loc pe glob în această perioadă. În ceea ce privește BREXIT-ul și pe Theresa May, miliardarul american este de părere că actualul Premier nu va mai rezista foarte mult în funcție. Cabinetul ei este deja divizat și se bucură de o majoritate foarte mică în Parlament. Totodată, SOROS a afirmat că în momentul de față cetățenii Marii Britanii sunt în faza de negare. Situația economică nu este atât de precară, contrar predicțiilor vehiculate, iar oamenii încă mai au speranță. Dar pe măsură ce moneda se va deprecia, iar inflația va crește, standardele de viață vor scădea.

Principalii indici bursieri au înregistrat pierderi

Nu numai lira a avut de suferit în urma evenimentelor produse la începutul anului. Principalii indici bursieri au deschis pe minus sesiunea de tranzacționare, în urma declarațiilor Premierului britanic și previziunilor legate de BREXIT, exprimate de mulți dintre analiști.

Indicele FTSE 100 al Bursei londoneze a coborât cu 0,85%, la 7.136,9 puncte. Indicele CAC 40 al Bursei din Paris a deschis în scădere cu 0,89%, la 4.807,33 puncte, iar indicele DAX al Bursei din Frankfurt se depreciază cu 0,94%, la 11.521,33 puncte. Indicele FTSE MIB al Bursei italiene coboară cu 0,79%, la 19.326,11 puncte. Aceste valori se înregistrau la deschiderea sesiunii de tranzacționare de luni, 23 ianuarie a.c.

Băncile globale se pregătesc pentru ce este mai rău din cauza BREXITului

Directorii băncilor cu operațiuni la nivel mondial se pregătesc „pentru ce este mai rău” în procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (BREXIT), plănuind mutarea activităților peste granițe, după ce Premierul de la Londra, Theresa MAY, a anunțat că Marea Britanie va părăsi piața unică.

În condițiile în care Marea Britanie va părăsi piața unică, băncile se pregătesc să piardă dreptul de a-și vinde liber serviciile financiare din Londra, urmând să înceapă procesul de transfer al activităților în zona euro în decurs de câteva săptămâni de la declanșarea oficială a negocierilor pentru BREXIT, programate pentru sfârșitul lunii martie. Președintele grupului bancar

elvețian UBS AG, Axel WEBER, a afirmat: Ipoteza de lucru este că băncile vor pierde accesul la piața unică. Este important să creăm mai multe opțiuni, dar haideți să vedem care va fi acordul final, conform standard.co.uk.

Șefii băncilor cu operațiuni globale au avertizat Premierul britanic că vor începe în curând să își transfere operațiunile și locurile de muncă din Marea Britanie în alte părți ale Europei, dacă nu le va fi protejat accesul facil la piața unică.

Concluzionând se poate afirma că începutul anului 2017 nu este deloc unul bun pentru Marea Britanie, mulți dintre analiști și investitori exprimânduși îngrijiorarea că ieșirea Angliei din Uniunea Europeană va destabiliza economia Uniunii.

Surse: bloomberg.com; standard.co.uk; zf.ro; bursa.ro; telegraph.co.uk

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului („Lunea neagră” la Bursa din Londra. Efectele BREXIT-ului lovesc din nou la început de 2017).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: