Interviu

Marian SIMINICĂ, Director Executiv, ISF - Institutului de Studii Financiare

Autor:Andreea RADU
Joi, 23 Decembrie 2021

PRIMM: Cum apreciați că a decurs în 2021 pregătirea profesională a oamenilor din industria asigurărilor?


Marian SIMINICĂ: În 2021 s-a remarcat o intensificare a procesului de conformare a entităților înregistrate pe piața asigurărilor în ceea ce privește pregătirea profesională inițială și continuă. Cadrul procedural creat prin Norma ASF nr. 20/2018 a generat premisele unei uniformizări a proceselor de instruire a personalului sau a colaboratorilor care prestează activități de distribuție de asigurări. 2021 a fost anul de actualizare a acestui cadru - în august fiind  publicată Norma A.S.F. nr. 23/2021 privind pregătirea profesională a distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări care a adus o serie de elemente noi, menite să îmbunătățească procesul de formare. Aceeași tendință de conformare s-a văzut și în ceea ce privește personalul implicat în procesul constatare daune auto și conciliere în domeniul financiar nebancar. Premisele sunt de menținere a ritmului curent de creștere a nivelului de profesionalizare a personalului din domeniul asigurărilor, atât prin creșterea calității programelor de formare continua cât și prin diversificarea acestora.

PRIMM: Cum a decurs activitatea Institutului de Studii Financiare în acest an?

M.S.: În anul 2021, activitatea ISF s-a concentrat pe cei doi piloni principali definiți de strategia aprobată pentru următoarea perioadă, pe de o parte certificare și evaluare, iar pe de altă parte educația financiară și cercetarea științifică, alocând desigur în continuare resurse pentru dezvoltarea de programe de formare profesională.

Tematicile de interes din acest an s-au concentrat pe subiecte de actualitate juridică, tehnică pentru personalul implicat în asigurări cu obligație de formare profesională continuă - evaluatori de daune auto, distribuitori, conciliatori. Pe parcursul anului au fost organizate 49 de sesiuni de formare, la care s-a adăugat și o nouă ediție a Școlii de Asigurări organizată la sală în luna septembrie, sesiuni care au adus circa 1000 de persoane la cursurile oferite de ISF. De asemenea, în luna iunie am organizat prima ediție a Școlii de Capital, eveniment în cadrul căruia au participat circa 30 de specialiști activi în domeniu, care au beneficiat de două zile de sesiuni de instruire online, în scopul conformării la cerințele de formare profesională continuă pentru curs. Tematicile incluse în cadrul programului au fost: Relația cu Investitorii, de la teorie la practică”, „Introducere în Finanțe Comportamentale. Investitori” și „Tranzacționarea instrumentelor financiare”. În cadrul acestor sesiuni de instruire au fost atinse subiecte de interes pentru piață, fiind susținute, atât de profesioniști din domeniu, cât și de reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară.

ISF a dezvoltat multiple proiecte de educație financiară în rândul studenților și a cadrelor didactice preuniversitare. Aproximativ 3.900 de studenți din 19 centre universitare din România au participat la seminare de pregătire vocațională, în sesiuni susținute în parteneriat cu reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiara, UNSAR, UNSICAR, PRBAR și ai societăților de administrare a investițiilor. În cadrul acestor evenimente specialiști din piețele financiare nebancare le-au vorbit studenților despre modul de funcționare a acestor piețe, oportunități de carieră, formarea unor deprinderi de economisire-investire etc.

Au fost înregistrate 470 de ore de pregătire în programul de formare profesională continuă a cadrelor didactice preuniversitare care predau disciplina Educație economico-financiară de la clasa a VIII-a - un program acreditat de Ministerul Educației care oferă absolvenților (220 de absolvenți până în prezent) șansa de a obține un atestat profesional. Pentru aceștia, ISF a dezvoltat un Îndrumar si o Culegere de aplicații pentru a fi folosite în predarea conceptelor tehnice specifice piețelor financiare nebancare.

A fost organizată o competiție națională de elaborare a unor planuri de promovare a educației financiare în rândul adolescenților la care au participat 75 de studenți din 11 universități. ISF a premiat lucrări științifice elaborate de studenți din 3 centre universitare și a publicat noi numere ale Revistei de Studii Financiare și a unei noi publicații adresate cercetării studențești - Working papers ISF.

PRIMM: În 2021 au fost modificate 2 norme importante, de distribuție și de pregătire profesională. Cum schimbă acestea piața de asigurări și activitatea ISF?

M.S.: Schimbarea va fi una cu impact pozitiv, putem spune că prevederile acestor două norme contribuie la obiectivul de creștere al gradului de profesionalizare a pieței. Avem prevederi noi, a apărut noțiunea de “definitiv”, există o serie de aspecte care privesc pregătirea continuă, cele 15 ore anuale, termene de conformare etc. Certificarea de definitiv va fi accesibilă doar celor cu experiență în activitatea de distribuție, dar odată obținută, examenul de pregătire continuă, care se susține odată la trei ani, nu va mai fi necesar. În același timp, cele 15 ore de formare continuă anuală rămân o obligație pentru toate persoanele care activează în distribuția de asigurări, cu precizarea că programele parcurse trebuie să difere de la an la an, mai exact nu se pot repeta mai devreme de doi ani.

Toate aceste schimbări necesită ca activitatea ISF să se adapteze. Platforma ISF trebuie să răspundă noilor cerințe. Sunt dezvoltări noi, unele funcții trebuie adaptate, modificate, în unele cazuri chiar substanțial pentru a putea răspunde acestor noi solicitări.

În același timp, pentru a răspunde nevoilor unei piețe în schimbare continuă, pentru ca procesul de pregătire profesională să țină pasul mai ales cu schimbările legislative din ultima perioadă, lucrăm în acest moment, împreună cu asociațiile profesionale UNSAR si UNSICAR, la elaborarea unui nou manual destinat distribuitorilor, manual care să cuprindă atât ultimele schimbări legislative, cât și tematica necesară obținerii certificării definitive, în condițiile cerute de Norma 23/2021.

PRIMM: Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței și a pregătirii profesionale a oamenilor din industria asigurărilor?

M.S.: Așa cum am menționat mai devreme, noutățile legislative, în special introducerea definitivatului și schimbarea cerințelor de acumulare a celor 15 ore de formare continuă anuale vor aduce un efort concentrat în dezvoltarea platformei naționale de examinare, precum și în dezvoltarea materialelor de studiu, instrumentelor de evaluare aferente acestui nou tip de certificare. Definitivatul reprezintă un pas nou în dezvoltarea unei pregătiri nișate în domeniul distribuției, ținând cont de experiența sau de portofoliul oferit și reprezintă un proiect semnificativ al anului 2022 pentru activitatea ISF. În plus, ISF își propune să aducă programe noi de pregătire adresate personalului cu obligație de formare din domeniul asigurărilor, sub forma unor noi tematici de formare profesională continuă.

Atât ISF, cât și furnizorii de formare trebuie să-și adapteze activitatea la aceste schimbări, dar această adaptare trebuie făcută “din mers” procesele trebuie să fie continue, activitatea nu trebuie să aibă întreruperi, iar acest lucru este o provocare.

Vă pot spune ca ISF va continua programele de educație financiară și in anul 2022. Mai mult decât atât, avem o serie de programe noi, ambițioase, pe care intenționăm să le demarăm anul viitor, atât de educație financiară, cât și de cercetare științifică. Evenimentele devenite deja o tradiție cum ar fi Quo Vadis, ECFS sau Conferința Anuală a ISF sunt programate deja, având însă și unele noi în calendar pe care le vom anunța la momentul potrivit.

CITATE:

- ISF a dezvoltat multiple proiecte de educație financiară în rândul studenților și a cadrelor didactice preuniversitare.

- În anul 2021, activitatea ISF s-a concentrat pe cei doi piloni principali definiți de strategia aprobată pentru următoarea perioadă, pe de o parte certificare și evaluare, iar pe de altă parte educația financiară și cercetarea științifică.

- Pentru a răspunde nevoilor unei piețe în schimbare continuă, pentru ca procesul de pregătire profesională să țină pasul mai ales cu schimbările legislative din ultima perioadă, lucrăm la elaborarea unui nou manual destinat distribuitorilor.

- Certificarea de definitiv va fi accesibilă doar celor cu experiență în activitatea de distribuție.

- Pe parcursul anului 2021au fost organizate 49 de sesiuni de formare, la care s-a adăugat și o nouă ediție a Școlii de Asigurări organizată la sală în luna septembrie, sesiuni care au adus circa 1000 de persoane la cursurile oferite de ISF.

- ISF va continua programele de educație financiară și in anul 2022.

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Marian SIMINICĂ, Director Executiv, ISF - Institutului de Studii Financiare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: