XPRIMM Time for Business

Mihaela COJOCARU: Managerii trebuie să conștientizeze că au nevoie de asigurările D&O

Vineri, 05 Mai 2017

Asigurările D&O (Directors&Officers Liability), un produs relativ nou pentru România, reprezintă în continuare un tărâm pe care mulți întârzie să îl exploreze. Nefiind educat cu privire la acest tip de asigurări, publicul din România nu știe prea multe despre acest domeniu și, implicit, nu se poate bucura de beneficiile oferite de o astfel de poliță D&O. Astfel, gradul de penetrare al asigurărilor D&O este, în prezent, destul de redus, deși piața din România este pregătită să ofere astfel de polițe pentru orice tip de solicitare. 

"Este dificil de dat un procent al gradului de penetrare, pentru că, din păcate, ne lipsesc date statistice în acest sens. Ce pot să vă spun este că avem un grad de penetrare încă foarte redus. Dacă analizăm întreaga categorie de asigurări de răspunderi (clasa XIII), aceasta reprezintă 2,4% din totalul primelor brute subscrise la nivelul pieței. La noi, publicul nu este educat în sensul achiziționării unor astfel de polițe", a declarat Mihaela COJOCARU, Specialist asigurări și Trainer în cadrul ISF - Institutul de Studii Financiare, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii XPRIMM Time for Business.

Momentan, legislația în vigoare este de folos până la un anumit punct. Încă din 2006, Legea nr. 441 prevede o astfel de obligativitate, însă, pe de altă parte, nu prevede sancțiuni pentru cei care nu se conformează. Soluția în acest caz, susține Mihaela COJOCARU, stă în modificarea și/sau completarea legislației actuale. "Legea nr. 441 se referă doar la persoanele care fac parte din Consiliile de Administrație și din conducerea executivă a societăților pe acțiuni. Legislația actuală ar putea fi completată cu sancțiuni pentru cei care nu se conformează. Ar trebui ca legislația să impună o astfel de poliță societăților comerciale, în limite de răspundere care să corespundă domeniului de activitate, cifrei de afaceri", explică Mihaela COJOCARU.

Deși, momentan, popularitatea asigurărilor D&O nu atinge un grad ridicat, interesul pentru acest tip de polițe va crește constant, în viitor, pe măsură ce managerii vor conștientiza importanța unor astfel de asigurări. "Interesul pentru aceste polițe se va materializa, pentru că, odată cu dezvoltarea activității, pot apărea, în orice organizație, erori sau neglijențe în actul de decizie, iar managerii vor conștientiza că au nevoie de aceste asigurări", susține Mihaela COJOCARU.

În opinia Mihaelei COJOCARU, piața românească este pregătită, în momentul de față, să ofere asigurări D&O pentru orice tip de solicitare. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Mihaela COJOCARU: Managerii trebuie să conștientizeze că au nevoie de asigurările D&O).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: