Extrem de apreciate în străinătate, asigurările private de sănătate devin din ce în ce mai populare și în România, iar asta nu doar grație beneficiilor oferite, ci și prin prisma faptului că românii par să fi înțeles că singurii responsabili pentru sănătatea lor sunt ei înșiși. Aceste subiecte, și nu numai, au fost abordate marți, 11 iulie, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii "Ora de Risc" - difuzată săptămânal, de RFI România -, de către Mihaela COJOCARU - Director Comercial, MEDIHELP -, și Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurări&Pensii.
Pentru început, Miheala COJOCARU a explicat ce sunt asigurările de sănătate și de ce nu puțini sunt românii care confundă în continuare asigurările private de sănătate cu abonamentele medicale. "Asigurările de sănătate reprezintă o categorie de asigurări care oferă acoperire celui care achiziționează o astfel de poliță în cazul în care, la o dată ulterioară încheierii poliței, se îmbolnăvește. Prin achiziționarea poliței, nu mai duce, în primul rând, grija costurilor financiare pe care o diagnosticare și un tratament medical le implică, precum și a furnizorilor de servicii medicale. Asigurările se prezintă pe piață sub diferite planuri, atât individuale, cât și de grup. (...) Asigurările private de sănătate și abonamentele medicale nu se exclud neapărat. Confuzia vine din faptul că, pe piața românească, la început au fost abonamentele, pionieratul s-a făcut cu abonamentele și lumea a rămas pe această idee. Abonamentul e oarecum restrictiv, pentru că este oferit de anumiți furnizori, care limitează la rețelele proprii și la anumite tipuri de servicii", a explicat Mihaela COJOCARU, Director Comercial, MEDIHELP.
În România, și nu numai, asigurările private de sănătate diferă în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia: compania de asigurări, complexitatea poliței și, implicit, riscurile acoperite, limitele de despăgubire și prețul de achiziție, vârsta asiguratului, etc. "Fiecare persoană decide, în funcție de buget, ceea ce își dorește și cât își dorește să aibă acoperit. (...) La asigurarea privată de sănătate, este acoperit, în primul rând, tratamentul în regim de spitalizare. (...) O poliță de asigurare care să ofere servicii cât mai complete pe planurile locale costă aproximativ 200 de euro anual. Dacă, însă, dorim să avem acoperite și situațiile în care avem nevoie de tratamente sau intervenții chirurgicale în Europa sau chiar în întreaga lume, polițele pot costa chiar și peste 2.000 de euro, depinde și de vârsta pacientului", arată Mihaela COJOCARU.
Există o poliță all-inclusive, care să acopere orice risc legat de sănătate? Dacă da, cât costă o astfel de poliță? Răspunsul la două dintre cele mai comune întrebări adresate de viitorii asigurați este oferit de aceeași Mihaela COJOCARU. "Da, există o astfel de poliță. În funcție de vârsta asiguratului, ea poate costa minim 5-600 de euro pe an și poate ajunge până la 1-2.000 de euro, chiar și 3.000 de euro pe an. Dacă împărțim la numărul de zile dintr-o lună, vedem că e vorba de o sumă pe care, uneori, o cheltuim cu ușurință la o cafea, pe țigări sau într-un club."
În piață, companiile de asigurare și brokerii încearcă să se diferențieze în primul rând prin inovație, iar MEDIHELP, broker de asigurare în România, a lansat, recent, un produs inovativ: cardul oncologic NESA, asigurarea privată de sănătate care acoperă exclusiv afecțiunile oncologice. Ce beneficii oferă o astfel de poliță și care este nivelul primei anuale de asigurare? "MEDIHELP tocmai a lansat un produs nou care revoluționează, oarecum, piața asigurărilor de sănătate, în sensul că acoperă exclusiv afecțiunile oncologice. (...) Acest produs, NESA CARD, aduce în atenția publicului conceptul de a trăi anti-cancer. (...) Ca beneficii, vorbim, în primul rând, de accesul imediat la a doua opinie medicală, în cazul unui diagnostic de cancer. Apoi, faptul că asigurații vor putea afla, în cel mai scurt timp, care este cel mai potrivit centru medical, cea mai potrivită clinică, cel mai potrivit medic care le poate trata afecțiunea oncologică respectivă. (...) De asemenea, prin NESA CARD, vor avea acces la sfaturi personalizate, dar și la o suma de 2.000 de euro, pe care o pot folosi pentru investigații suplimentare sau pentru tratarea afecțiunii. NESA CARD costă 33 de euro pe an. (...) Orice poliță MEDIHELP poate fi achiziționată de o persoană cu vârsta cuprinsă între 0-69 de ani. Atunci când s-a achiziționat înaintea împlinirii vârstei de 69 de ani, asigurarea se înnoiește cât trăiește persoana respectivă", explică Mihaela COJOCARU, Director Comercial, MEDIHELP.
Tentativele de fraudă, semnalate în întreaga piață de asigurări, nu lipsesc nici din domeniul asigurărilor private de sănătate, însă Mihaela COJOCARU atrage atenția că fraudele sunt descoperite și, prin urmare, asigurătorul refuză plata despăgubirii. "Ca orice clasă de asigurări, și asigurările de sănătate se confruntă cu acest fenomen de fraudare, care se pare că nu va fi eradicat niciodată. Este foarte posibil ca, în momentul în care acel asigurat mincinos ajunge la medic cu o anumită afecțiune, medicul să își dea seama că, de fapt, avem de-a face cu o boală cronică, cu o afecțiune preexistentă la data încheierii poliței. Și, atunci, ce se poate întâmpla? Asigurătorul refuză plata despăgubirii", susține Mihaela COJOCARU.
În încheiere, Mihaela COJOCARU a subliniat, din nou, că fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate. "Suntem responsabili pentru sănătatea noastră. Nu statul, nu cei din jur, noi suntem responsabili pentru sănătatea noastră și merităm să alegem cele mai bune produse de asigurare de sănătate, ca, atunci când avem nevoie, să avem asigurarea potrivită."