XPRIMM: Ne aflăm într-una dintre celemai dure crize traversate de omenire în perioada recentă. Cum considerațică a reacționat industria asigurărilor în acest interval plin de provocări?
MIHAI TECĂU: Ca mai toate industriile, și cea a asigurărilor a pus pe primul locgrija față de angajați și față de clienți,urmată îndeaproape de solidaritatea fațăde cadrele medicale implicate în lupta cu COVID-19.
Pentru că aceste provocări neprivesc pe toți, indiferent de industria încare activăm, s-a putut remarca această tendință a solidarității, atât față de ceicare luptă în linia întâi cu virusul, cât șifață de restul populației, și de riscurile lacare sunt expuși.
Și noi am avut astfel de inițiative, deexemplu – în această perioadă de criză impusă de COVID-19, am extins, pentru lunile aprilie și mai, acoperirea tuturor polițelor de asigurare de sănătate, pentru cazul infectării cu coronavirus, fără niciun cost suplimentar.
Pe lângă adaptarea produselorla situația actuală, am observat cămulte companii, inclusiv din domeniul asigurărilor, s-au implicat activ în rezolvarea acestei crize, cu metode adaptate profilului de business. Și, pentrucă OMNIASIG face din responsabilitateo tradiție, am venit și noi în sprijinul sistemului medical și ne-am implicat în gestionarea crizei, alăturându-ne asociației. Dăruiește Viață cu o donațiede 50.000 euro. Scopul donației este acela de a susține demersul de dotare aspitalelor de stat cu echipament medicalși crearea unor condiții optime detratament în următoarea perioadă pentrupersoanele afectate de COVID-19.
XPRIMM: Care sunt principalele măsuri pe care le-a luat OMNIASIG în această perioadă?
M.T.: Încă din primele momente, ne-amconcentrat eforturile pe continuitateaactivității, pe menținerea tuturorserviciilor operaționale, pe protecțiaclienților, a angajaților și a partenerilorcu care interacționăm. Aveam deja pus lapunct un Plan de Continuitate a Afaceriiși asta ne-a ajutat să ne organizăm rapidși să luăm cele mai bune măsuri, fără săpierdem prea mult timp. Anul trecut,chiar am exersat modalitatea de răspunsla o situație generată de îmbolnăvireaunei întregi direcții și lecțiile învățateatunci ne-au ajutat să avem un raspunsferm și eficient la situația generată depandemia Covid-19.
Sănătatea și protecția angajaților,a clienților și a partenerilor au fost dintotdeauna și sunt în continuare prioritatea noastră. Am acționat încontinuare responsabil și solidar și ne-am aliniat măsurilor impuse de autorități, asigurând, în același timp, continuitateaactivității și oferirea serviciilor de calitatecare ne-au consacrat.
Programul intern dezvoltat înacest context permite stabilirea unoragende de lucru individualizate șiposibilitatea de a lucra de acasă. Așacum era și normal, ne-am asigurat că nemenținem constant echipele informatecu privire la prevenirea contaminării și anormelor de igienă necesare, amânarea deplasărilor în interes de serviciu șiînlocuirea lor prin utilizarea e-mail-ului șia teleconferințelor.
Pentru cei care lucrează de acasă,am implementat o serie de măsuri pentru a spori siguranța informațiilor:suplimentarea măsurilor de securitatepentru protecția informațiilor și adatelor cu caracter personal, instruiri cutot personalul în vederea identificăriiși a reacției imediate la amenințărilecibernetice, infrastructura IT a fostadaptată și securizată.
Excepția o constituie doar cei caregestionează activități critice, pentru carede plasarea în interes profesional este esențială și nu poate fi evitată. Pentrua-i proteja, am asigurat toate măsurile pentru dezinfectarea și sterilizarea zonelor de lucru și a corespondenței. De asemenea, încurajăm utilizarea mijloacelor electronice de plată, îndetrimentul plăților în numerar.
Pentru a asigura continuitateaactivității și pentru a putea răspundeprompt și eficient clienților șipartenerilor, am pus la dispozițiaacestora o serie de instrumente carepermit parcurgerea cu succes a tuturorserviciilor, de acasă. În ultimii ani, aminvestit timp și energie în numeroasesoluții digitale și iată că, în acestemomente, se dovedesc indispensabile.
Astfel, clienții își pot încheia sau reînnoi polițele de acasă, ținând legăturacu reprezentanții OMNIASIG, inspecția derisc aferentă încheierii unei polițe CASCOpoate fi realizată printr-o modalitate video, fără a fi necesară deplasarea, iar daunele pot fi notificate online, direct pe website-ul nostru, www.omniasig.ro,sau la call center, la numărul 021.9669.Totodată, și constatarea unei daune se poate realiza tot video, de la distanță.
XPRIMM: Cum va schimba această perioadă modul în care clienții privesc asigurările?
M.T.: Având în vedere că traversăm o perioadă fără precedent, este prematur să avansăm prognoze. Ne concentrăm,deocamdată, pe continuitatea activității,pe menținerea tuturor serviciilor operaționale, pe protecția clienților,a angajaților și a partenerilor cu careinteracționăm.
XPRIMM: Care considerați că vorfi principalele beneficii ale crizei actuale în activitatea viitoare a pieței asigurărilor?
M.T.: Nu le-am numi chiar beneficii alecrizei actuale, mai degrabă lecții pe carele putem prelua din situația actuală. Ceam putut remarca în această perioadăeste o tranziție intensă către digital și online, zonă care, până acum câțiva ani, poate era lăsată mai la urmă. Până acum, această tranziție a fost, poate nu lentă, dar mai redusă. Dacă până acum se mai remarcau reticențe sau greutăți în adaptarea la acest mediu, odată cud istanțarea socială, suntem aproape obligați să îmbrățișăm această resursă.Pentru că am avut în vedere tendințele, dar și nevoile clienților, pe noi acest moment ne-a prins destul de pregătiți. În ultimii ani, am investit timp și energie în numeroase soluții digitale și iată că acum nu sunt doar binevenite, ci chiar indispensabile. În aceste momente de incertitudine, OMNIASIG oferă soluțiisigure și la îndemâna tuturor asiguraților.
Lecțiile din această pandemie nu se opresc la noi, ci le transmitem mai departe și către parteneri și clienți, cărorale recomandăm să aibă în vedere că, deși trecem printr-o perioadă provocatoare,este bine să conștientizăm că riscurilela care suntem expuși nu dispar, fiecă vorbim despre persoane fizice sau juridice. Cu siguranță, mulți dintre noi au petrecut mai mult timp acasă, însă iată că, în curând, începem să ne apropiem de revenirea la normalitate. Și, fie că vorbimdespre izolare sau că revenim la ritmul de lucru normal, este indicat să evităm orice grijă suplimentară și orice risc. Iar pentrua reduce impactul riscurilor, noi le stăm ladispoziție cu servicii și produse adaptatefiecărei nevoi și cu metode facile de a leaccesa.
XPRIMM: În 2020, OMNIASIG aniversează 25 de ani de activitate. Cum vedeți transformarea pieței de asigurări și a companiei în acest sfertde secol?
M.T.: De-a lungul celor 25 de ani de activitate în România, am traversat perioade mai mult sau mai puțin optimiste, am reușit să trecem cu bine peste criza economică anterioară și să ne transformăm liniile de business conform cererii pieței. An de an, atât noi, cât și întreaga industrie, am dezvoltat produse adaptate nevoilor clienților și momentelor pe care le-am traversat. În ultima perioadă, întreaga industrie și-a îndreptat atenția cu precădere pe zona de digitalizare a proceselor, serviciilor și produselor, având în vedere orientarea clienților către tehnologie și mediul online. Putem spune chiar că această direcție a devenit din trend o necesitate, mai ales în contextul distanțării sociale impuse de pandemie.
Ce puteam declara înainte de acest moment istoric pe care îl traversăm era că piața asigurărilor din Româniaera în creștere, deși poate nu tocmai în ritmul ideal. În ultimii ani, segmentul asigurărilor de locuințe și asigurările de sănătate au început să prindă contur și să câștige teren. Însă, perioada fără precedent prin care trecem a devenit una nesigură, în care încă nu putem face estimări concrete cu privire la ce urmează.
Iar dacă este să privim la istoricul OMNIASIG în acești 25 de ani, putem spune că ne-am consolidat constant poziția de top pe care o ocupăm în România, poziție demonstrată de cotanoastră de piață, portofoliul de clienți și produse și garanția serviciilor prompte de despăgubire. În decursul acestorani, ne-am adaptat nevoilor pieței și am reușit să câștigăm încrederea clienților care au încheiat asigurări la noi. De exemplu, despăgubirile pe care noi le-am plătit în acești 25 de ani au fost de peste 11,4 miliarde de lei (2,4 miliarde euro), prin peste 2 milioane de dosare. Această aniversare găsește OMNIASIG într-un trend ascendent, valoarea primelor brute subscrise în 25 de ani ajungând la cca.18,5 miliarde lei (3,9 miliarde euro).
Apartenența la Vienna Insurance Group, principalul expert pe piața asigurărilor din Europa Centrală și de Est, consolidează poziția pe care o ocupămpe piața din România și încrederea pe care clienții o au în serviciile noastre.Stabilitatea companiei și a Grupului,la nivel local, precum și global, este subliniată și de ratingul acordat VIG de către Standard & Poor's (S&P), reconfirmat la A+ cu perspective stabile.
XPRIMM: Care sunt planurile si obiectivele companiei, după ce această perioadă de criză va fi depășită?
M.T.: În întreaga lume, încep să se relaxeze normele și restricțiile impuse de pandemie, însă, deocamdată,considerăm că este prea devreme să putem face estimări concrete, atât în privința pandemiei, cât și în privința situației economice, și cu atât mai puțin în ceea ce privește evoluția pieței asigurărilor din România.
Cât despre obiectivele OMNIASIG pentru acest an, ne păstrăm direcțiile strategice cu care am pornit la drum încă de la începutul anului, dar facem asta și pe baza unei analize amănunțite a situației curente, pentru a ne putea adapta la nevoile actuale ale tuturor categoriilor de clienți și parteneri. Ne asigurăm astfel că facem estimări cât mai corecte și că luăm toate măsurile optime, pentru a lua apoi și cele mai potrivite decizii.