Ora de Risc

Mituri despre pensiile private, analizate la RFI

Autor:Adina TUDOR, Cristian ŞUCA
Miercuri, 28 Iunie 2017

În România funcționează un sistem de pensii multi-pilon, format din Pilonul I - sistemul public de pensii, Pilonul II - sistem de pensii administrat privat (obligatoriu), și Pilonul III - sistemul pensiilor private facultative. Radu CRĂCIUN - CEO, BCR Pensii - și Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurări & Pensii – au analizat, în cadrul emisiunii "Ora de Risc", difuzată marţi, 27 iunie a.c., de RFI România, ce este mit și care este realitatea din acest domeniu.

Vorbind despre Pilonul I și Pilonul II, Radu CRĂCIUN a subliniat că există o diferență semnificativă între cele două. „Aici, vin cu un mit pe care l-am auzit și eu, anume că nu există nicio diferență între pensia publică și pensia privată. Este un răspuns incorect, deoarece pensia publică depinde în mod direct și extrem de dramatic, aș spune, de demografie. Cu alte cuvinte, pensia publică este plătită de cei care lucrează celor care s-au pensionat. Pentru noi, aceasta va fi plătită de copiii noștri. Cu cât mai puțini copii, cu atât mai puțini bani pentru pensia publică. În schimb, pensia privată nu este dependentă de demografie”, a atras atențția Radu CRĂCIUN, amintind de contextul demografic actual, când sunt din ce in ce mai puține persoane active, iar speranța de viață crește.

Un alt mit infirmat în cadrul emisiunii a fost ideea conform căreia Pilonul II de pensii va asigura un trai decent la bătrânețe. „Cu siguranță, doar pensia privată de Pilon II nu va asigura un trai decent. Pilonul II a fost gândit să fie un bonus, o ‚primă’ care să se adauge la pensia publică, în condițiile în care aceasta, așa cum spuneam, din motive demografice, va scădea din ce în ce mai mult. Și, atunci, ca să se compenseze această scădere viitoare a pensiei publice, a fost gândit Pilonul II, care să completeze veniturile și, în felul ăsta, să mențină cât de cât nivelul de trai după pensionare”, a explicat CEO-ul BCR Pensii.

Nu în ultimul rând, s-a discutat și despre ideea greșită conform căreia „nu contează la ce fond de pensii private ești înscris, pentru că vei avea aceeași pensie”. „Acest lucru nu este adevărat. Aici, fiecare poate să se documenteze pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară - ASF, care publică randamentele investiționale ale fiecărui administrator și comisioanele pe care le are fiecare administrator. De exemplu, mai ales pe Pilonul III, acestea pot să difere destul de mult. Astfel, fiecare administrator are propria politică de investire, unii investesc mai mult în România, alții investesc mai mult în străinătate și așa mai departe”, a subliniat Radu CRĂCIUN.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Mituri despre pensiile private, analizate la RFI).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: