Piata de capital

Morgan Stanley și Goldman Sachs pun condiții ca să vină în România

Autor:Sabin VÂNĂ
Vineri, 21 Aprilie 2017

Cele mai tranzacționate acțiuni listate la Bursa de Valori București, incluse în indicele principal BET, au înregistrat creșteri de 13% în 2017. Prin acest rezultat, România s-a clasat pe locul al șaselea în topul celor mai mari 50 economii ale lumii, după țări ca Argentina, Polonia sau Brazilia.

Pe data de 6 martie 2017, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori București, instituția a anunțat că cele mai tranzacționate acțiuni listate la bursă, incluse în indicele principal BET, au înregistrat creșteri de 13%, iar avansul este similar în RON cu cel în USD, datorită stabilității monedei naționale. Marile burse din lume au urcat și ele, însă într-un un ritm mai lent. Conform datelor publicate de Morgan Stanley Capital International (MSCI), bursele din întreaga lume au urcat, în medie, cu 6% în primele două luni ale anului 2017.

Ritmul substanțial de creștere nu este însă singurul aspect remarcabil al pieței de capital românești.

Președintele BVB, Lucian ANGHEL, a declarat că un alt element cheie pentru această creștere este faptul că investitorii au fost recompensați cu randamente pozitive timp de cinci ani la rând. Analizați cu atenție ce se întâmplă în piețele internaționale și veți observa că majoritatea burselor care au avut creșteri accelerate, așa cum a fost și cazul Bursei de Valori București, au avut și scăderi în ultimii ani, spre deosebire de noi care am crescut în special ca urmare a dividendelor consistente pe care le oferă piața de capital românească. Ceea ce putem reține din acest aspect este că performanța pieței locale de capital nu este una de conjunctură, ci are la bază o combinație de fundamente macroeconomice, performanță pe termen lung și dividende ridicate.

Totodată, Ludwik SOBOLEWSKI, Directorul General al BVB, a menționat că: Dacă ne uităm la toate țările și luăm în calcul mărimea economiilor lor, doar cinci alte state sunt înaintea noastră în lume în ceea ce privește ritmul de creștere. În câte domenii v-ați aștepta să vedeți România în Top 10 în lume? Acum, România este a șasea în ceea ce privește cele mai mari creșteri înregistrate în rândul piețelor de capital din lume și ocupă locul al treilea la nivelul Uniunii Europene. Mai mult decât atât, bursa din România se numără printre puținele din întreaga lume care dă dovadă de constanță în ceea ce privește evaluarea activelor, fiind de asemenea pe plus dacă ne uităm la rezultatele din ultimii trei ani. Bursa de Valori București a progresat subtanțial față de nivelul din urmă cu cinci ani, iar eforturile continue de a asigura promovarea pieței de capital la statutul de piață emergentă sunt esențiale.

Dinamica remarcabilă a pieței de capital din România a dus la dorința unor brokeri internaționali de prestigiu precum Morgan Stanley sau Goldman Sachs, să activeze pe piața locală de capital, dar ca acest lucru să fie posibil trebuie să se producă anumite reforme legislative. Unul dintre motivele pentru care brokerii internționali încă nu activează pe piața românească este că nu pot accesa tranzacții OTC (over-thecounter), România fiind singura piața din regiune în care tranzacțiile OTC nu sunt permise.

Legislația privind împrumutul de acțiuni este în curs de actualizare, până acum aceste operațiuni lipsind cu desăvârșire din piața locală de capital. Cristian AGALOPOL, Director executiv, departamentul piețe de capital CITI Romania și Bulgaria, a remarcat faptul că multe piețe emergente din regiune nu au legislație pe împrumutul de acțiuni, dar România a făcut pași importanți în clarificarea acesteia, iar regulamentul 32 va da curând posibilitatea nerezidenților să facă aceste operațiuni speciale.

În concluzie, România rămâne atractivă pe baza indicatorilor de profitabilitate a companiilor. Dacă acțiunile tranzacționate la New York Stock Exchange sunt evaluate la de 22 ori profitul net, conform Bloomberg, companiile românești incluse în BET sunt evaluate la de 13 ori profitul net, ceea ce înseamnă că investiția în companiile românești se recuperează în medie cu 9 ani mai repede față de piața americană.

Surse: www.bloomberg.com

           www.wall-street.ro

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Morgan Stanley și Goldman Sachs pun condiții ca să vină în România).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: