Precipitațiile abundente din ultimele zile, care au provocat pagube la nivelul întregii țări, au intensificat discuțiile cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței, printr-o poliță PAD, și, implicit, la capacitatea PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) de a despăgubi cetățenii din România în eventualitatea unui dezastru major. Aceste subiecte, și nu numai, au fost abordate marți, 4 iulie, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii “Ora de Risc”, difuzată săptămânal de RFI România, de către Nicoleta RADU-NEACȘU – Director General, PAID România -, și Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurări & Pensii.
Cu această ocazie, Nicoleta RADU-NEACȘU a explicat, încă o dată, mecanismul care stă la baza funcționării PAID și a precizat că, în momentul de față, PAID are capacitatea de a despăgubi în cazul unui dezastru major, subliniind în acest sens că programul de reasigurare al PAID România a crescut la 900 de milioane de euro și implică reasigurători de top la nivel internațional.
“Fiecare cetățean plătește 10 sau 20 de euro și își asigură 10.000 sau 20.000 de euro. În momentul acesta, pe baza datelor PAID, avem aproximativ 1,7 milioane de polițe în vigoare, deci avem o expunere de 33 de miliarde de euro. Dacă s-ar întâmpla un eveniment precum cel din 1977, daunele pe care le-ar avea cetățenii României și pe care ar trebui să le acoperim noi, PAID, ar fi cuprinse între 500-800 de milioane de euro. Această sumă trebuie luată de undeva și atunci intervine mecanismul reasigurării. Noi, ca și societate de reasigurare, ne reasigurăm în plan internațional și externalizăm riscul pe care o catastrofă naturală l-ar putea avea în România. În momentul de față, vă anunț, cu bucurie, că programul de reasigurare al PAID a crescut la 900 de milioane de euro. Este o sumă considerabilă, tot acest program este plasat cu reasigurătorii de rating -A. Avem 50% din programul de reasigurare plasat cu reasigurători de rating A+ și A++, reasigurători de top: MUNICH Re, HANNOVER Re, SWISS Re, SIRIUS, XL Re, SCOR. Avem un program de o calitate extraordinară, cu care putem să stăm în fața oricărui eveniment care s-ar putea întâmpla”, a declarat Nicoleta RADU-NEACȘU.
Totodată, Directorul General al PAID România a explicat și în ce stadiu se află, în momentul de față, Planul de Acțiune în caz de Dezastru Extins, inițiat și gestionat de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
“Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care PAID le-a inițiat și la care lucrează acum. Planul acesta are menirea de a face ca procesul de instrumentare a daunelor în piața de asigurări – în ceea ce privește daunele care provin din catastrofe naturale -, să fie făcut într-un mod eficient și coerent, într-un timp relativ scăzut, cu o eficiență maximă a resurselor umane și materiale. Dată fiind importanța acestui plan, am cooptat ca parteneri UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare) și ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), pentru că, la final, ne dorim ca acest plan să fie posibil din punct de vedere operațional și legal. Nu vrem să existe sincope în funcționarea acestui plan. Sigur, numai un test final – un cutremur -, va putea să ne spună dacă acest plan va funcționa la parametri normali, dar noi vom încerca să îl implementăm și în situațiile noastre curente, astfel încât să vedem dacă el funcționează într-adevăr. Eu cred că este obligatoriu ca această piață să funcționeze coerent în cazul unui dezastru natural, iar PAID, atâta vreme cât are un rol foarte bine stabilit prin lege – PAID fiind centru de coordonare în caz de dezastru major -, are obligația să inițieze și să gestioneze acest plan. Planul acesta este bugetat în totalitate din bugetul PAID și cred că, la final, vom putea vorbi de un succes”, a subliniat Nicoleta RADU-NEACȘU – Director General, PAID România.
Afirmând că educația financiară joacă un rol crucial, Nicoleta RADU-NEACȘU a precizat că generațiile viitoare vor fi mai responsabile și vor practica un mod de gândire mult mai consistent.
“Educația financiară, și nu numai, joacă un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. Am încredere în generațiile care vor veni, care vor fi mult mai puțin superficiale și mult mai responsabile. Fără să fie neapărat fataliste, generațiile viitoare vor încerca să își schimbe mentalitatea din aceea că ‘mie nu mi se poate întâmpla nimic’, în aceea că ‘dacă mie mi s-ar întâmpla ceva, cum aș face să fiu afectat cât mai puțin?’. Cred că așa ar trebui să gândim, dar la fel de bine cred că numai generațiile viitoare vor începe să practice un mod de gândire mult mai consistent.”