Interviu

Paul Dieter CÎRLĂNARU - CEO CITR – lichidatorul judiciar al CITY Insurance

Miercuri, 06 Iulie 2022

PRIMM: Care este rolul CITR în cazul falimentului CITY Insurance și cu ce este diferit acest faliment față de celelalte cu care s-a confruntat piața asigurărilor?

Paul Dieter CÎRLĂNARU: CITY Insurance este cea mai mare companie din acest domeniu care a intrat vreodată în faliment. Din acest punct de vedere, falimentul este caracterizat prin numărul foarte mare al tuturor demersurilor întreprinse, coroborat cu impactul sistemic pe care îl aduce, afectând milioane de asigurați, instituții publice, companii private și chiar întreg sistemul de asigurări din România.

E important să precizez că, odată cu ridicarea licenței de către ASF, legislația din România prevede doar posibilitatea lichidării companiei de asigurări, proces gestionat sub supravegherea instanței de judecată. Obiectivele principale ale CITR în gestionarea lichidării companiei CITY Insurance sunt stabilirea tuturor datoriilor, identificarea tuturor bunurilor și a sumelor de bani existente, gestionarea litigiilor în care compania este parte și nu în ultimul rând, identificarea motivelor pentru care compania a ajuns în această situație.

Așadar, diferența dintre falimentul CITY Insurance și alte falimente de pe piața asigurărilor este marcată de complexitatea lui, de dimensiunea companiei, a numărului de asigurați, a acoperirii teritoriale, a dimensiunii expunerii datoriilor, dar și de numărul litigiilor aflate pe rol în țară și în străinătate, în număr de peste 10.000 în luna iunie 2022.

PRIMM: Dar despre similarități între aceste falimente putem vorbi?

P.D.C.: Am observat două comportamente comune în rapoartele de cauze ale falimentelor pe care le gestionăm. Primul este acela că, în încercarea de a se redresa atunci când apare dezechilibrul, companiile aplică o politică de vânzări agresivă cu scopul creșterii cotei de piață, dar care în fapt crește dezechilibrul. În al doilea rând am observat că aceste companii au agreat, în cadrul controalelor ASF, măsuri de recapitalizare, având ca scop restabilirea echilibrului, însă după cum se poate constata, aceste măsuri nu au fost aduse la îndeplinire de către companie.

PRIMM: Care au fost cele mai grele provocări pe care CITR le-a avut în cazul falimentului CITY Insurance?

P.D.C.: Provocările noastre au ținut de volumul de lucru și de necesitatea de a înțelege din punct de vedere tehnic activitatea de asigurări și contractele în care societatea era parte. În prima etapă a proiectului, echipa CITR a creat o bază de date de persoane asigurate și a notificat peste 70.000 de creditori folosind instrumente special dezvoltate pentru a eficientiza tot procesul. În a doua etapă, echipa CITR a finalizat tabelul creditorilor. Peste 1.600 de companii și persoane fizice au depus cereri de înscriere la masa credală. Asta înseamnă aproximativ 40.000 de dosare individuale de daună analizate de echipa CITR.

În același timp am lucrat la raportul de cauze privind falimentul CITY Insurance, pe care l-am finalizat în patru luni, în condițiile în care, alte rapoarte de pe piața de profil au fost finalizate în doi sau trei ani.

Acesta este standardul pe care am vrut să îl atingem, pentru că în astfel de situații, când sunt atât de mulți oameni impactați de faliment, trebuie să ajungem cât mai repede la partea de soluții și totul într-un proces transparent.

PRIMM: Care sunt lecţiile învăţate din cele mai mari crize de pe piaţa asigurărilor?

P.D.C.: Nu suntem în măsură să dăm lecții despre piața asigurărilor. Ce putem spune însă, este că observăm, din analizele asupra trecutului, faptul că este necesar același nivel de atenție oferit atât activității de subscriere, cât și gestionării fondurilor și a modului în care aceste companii investesc și cresc valoarea activului gestionat pentru a contrabalansa riscul la care sunt expuși în această piață dificilă.

PRIMM: Care sunt paşii pe care îi veți întreprinde în cazul falimentului CITY Insurance?

P.D.C.: Continuăm să gestionăm cele peste 10.000 de litigii naționale și internaționale pentru a clarifica situația CITY Insurance și, de asemenea, colaborăm cu entitățile implicate în proces (FGA, ASF) pentru a asigura celeritatea acestora. Asigurăm, de asemenea, gestionarea patrimoniului și lichidarea bunurilor, pe lângă aspectele ce țin de contractele în care CITY este încă parte.
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Paul Dieter CÎRLĂNARU - CEO CITR – lichidatorul judiciar al CITY Insurance).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: