Asigurări

PIAȚA ASIGURĂRILOR ÎN T1 2022 - Un vârf istoric în subscrieri

Autor:Andreea RADU
Miercuri, 17 August 2022

Primele brute subscrise de societățile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieței de asigurări din România, în creștere cu 46% față de perioada similară a anului trecut.

Conform datelor ASF, piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise, în timp ce ponderea asigurărilor de viață s-a redus cu 5 p.p., la 17%.

Totuși, volumul de prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață a continuat să crească și în trimestrul I 2022 comparativ cu perioada similară a anului anterior, situându-se la o valoare de circa 799 milioane lei (+16% față de T1 2021). Cu toate acestea, avansul înregistrat pe segmentul asigurărilor generale (+54%, la circa 3,9 miliarde de lei) a depășit ritmul de creștere aferent asigurărilor de viață, ceea ce a condus la scăderea ponderii primelor brute subscrise pentru asigurările de viață în valoarea totală a subscrierilor la nivelul întregii piețe.

Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (CASCO) și clasa A10 (RCA + CMR), reprezintă aproximativ 79% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 65% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în trimestrul I 2022.

TOP Asigurători

Primul loc în piaţă (asigurări generale + asigurări de viaţă) este deţinut, în T1 2022, de EUROINS România, care a urcat de pe poziţia a patra pe care o ocupa în T1 2021, ca urmare a intrării în faliment a companiei CITY Insurance, fostul lider al pieţei. EUROINS avea o cotă de piaţă de 19,2% în primul trimestru din acest an şi prime brute subscrise în valoare de 894,2 milioane de lei, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications.

A doua poziţie este menţinută de ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, cu o cotă de 17,6% şi subscrieri de 819,7 milioane de lei, în timp ce GROUPAMA Asigurări a urcat 2 locuri faţă de T1 2021, pe locul trei, cu o cotă de 16% şi subscrieri estimate la 745,2 milioane de lei.

OMNIASIG VIG a coborât o poziţie, pe locul patru, având o cotă de piaţă de 11,7%, şi subscrieri de circa 545 milioane de lei, iar ASIROM VIG a urcat două poziţii, până la locul cinci, cu o cotă de 7,6% şi subscrieri estimate la 354 milioane de lei.

Top 10 este completat de NN Asigurări de Viaţă, care şi-a păstrat poziţia a 6-a, GRAWE România (nou intrată în clasament), BCR Asigurări de Viaţă VIG, GENERALI România şi UNIQA Asigurări - ultimele trei şi-au menţinut poziţiile din T1 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pe segmentul asigurărilor generale, EUROINS România conduce clasamentul, urcând două poziţii faţă de primele trei luni din 2021. Compania este urmată de ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, (+2 locuri) şi de GROUPAMA Asigurări (+2 locuri). În acest clasament mai sunt incluse societăţile OMNIASIG VIG (-2 locuri), ASIROM VIG (+1 loc), GRAWE România (+4 locuri), GENERALI România (acelaşi loc), UNIQA Asigurări (acelaşi loc), PAID România (acelaşi loc) şi ALLIANZ-ȚIRIAC Unit Asigurări (fosta GOTHAER) - nou intrată în clasament.

În ceea ce privește asigurările de viață, primele 2 locuri au rămas neschimbate, respectiv NN Asigurări de Viaţă şi BCR Asigurări de Viaţă VIG. ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări a urcat o poziţie, până pe locul trei, în timp ce BRD Asigurări de Viață a coborât pe locul patru. SIGNAL IDUNA şi-a menţinut locul cinci, fiind urmată de UNIQA Asigurări de Viaţă (+2 locuri), GENERALI România (-1 loc), ASIROM VIG (-1 loc), GROUPAMA Asigurări şi GRAWE România (ambele şi-au păstrat locurile în clasament).

Nota: Companiile care activează în baza dreptului de liberă circulație a serviciilor nu sunt incluse în topul realizat de ASF, precum AEGON România și METROPOLITAN Life.

Cum au evoluat asigurările RCA?

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2022 a atins valoarea de aproximativ 2,34 miliarde de lei, nivel dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

 


Pe ansamblul întregii piețe, la 31 martie 2022, prima medie RCA anualizată a crescut semnificativ, cu aproximativ 80% comparativ cu perioada anterioară, până la 1.138 lei, de la 632 lei în urmă cu un an. În același timp, dauna medie RCA cu circa 11%, la 9.355 lei.

În ceea ce privește daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite și numărul de dosare de daună plătite, se observă o discrepanță majoră între dauna medie plătită pentru vătămări corporale, de 70.825 lei, și cea plătită pentru daune materiale, de 7.426 lei.

Alte tipuri de asigurări

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă și în trimestrul I 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 184 milioane de lei, în creștere cu 28% față de trimestrul I aferent anului precedent, reprezentând circa 4% din volumul total de prime brute subscrise pentru întreaga piață a asigurărilor din România. Numărul contractelor în vigoare la nivelul pieței asigurărilor de sănătate se situa la 195.974, în scădere cu circa 48% față de numărul contractelor în vigoare la finele trimestrului I 2021.

Asigurările de garanții au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 61,4 milioane lei, în scădere cu aproximativ 27% față de T1 2021 (circa 84 milioane de lei). În ceea ce privește valoarea indemnizațiilor brute plătite, aceasta a fost de aproximativ 30,8 milioane lei, în creștere cu aproximativ 179% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Asigurările de locuințe (obligatorii și facultative) au înregistrat o creștere a primelor brute subscrise de aproximativ 8,8%, până la valoarea de peste 163,42 milioane de lei, în vreme ce indemnizațiile brute plătite au crescut cu circa 26%, la 23,43 milioane de lei.

La 31 martie 2022 activau pe piața asigurărilor 26 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitate de asigurări generale, 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață și 6 au practicat activitate compozită.

Brokerii au intermediat 71% din prime

Piaţa de brokeraj din România a avut o creştere de 59% în primul trimestru din 2022, însumând un volum al primelor intermediate de peste 3,29 miliarde de lei. În acest timp, brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au intermediat aproape 71% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători, în creştere faţă de perioada similară a anului 2021, când era de circa 65%. Pe asigurări generale, gradul de intermediere este mai mare, de peste 83%, în timp ce pe segmentul asigurărilor de viaţa acest proces este de aproape 11%.

 

 


Topul este condus de SAFETY Broker, cu o cotă de piaţă de 8,92% şi prime intermediate în valoare de circa 293,8 milioane de lei, urmat de DESTINE Broker, care a urcat o poziţie faţă de T1 2021, cu o cotă de 7,67% şi intermedieri în sumă de 252,63 milioane de lei. Podiumul este completat INTER Broker, cu o urcare de două locuri - 7,00% şi 230,56 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de XPRIMM Publications.

Top 10 este completat de TRANSILVANIA Broker, MARSH Broker, DAW Management, CAMPION Broker, MILLENIUM Insurance Broker, UNICREDIT Insurance Broker şi PORSCHE Broker.

Ponderea veniturilor din activitatea de intermediere în volumul de prime intermediate la nivelul pieței de brokeraj în asigurări a fost de 17,1%, pe segmentul asigurărilor generale acesta fiind de 16,2%, iar pe segmentul asigurărilor de viață fiind de 47,8%.

La sfârșitul lunii martie 2022, figurau înregistrați în evidențele Autorității de Supraveghere Financiară 275 de brokeri de asigurare și/sau reasigurare, din care: 267 societăți active, 4 societăți cu activitatea interzisă temporar și 4 societăți cu activitatea suspendată.

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (PIAȚA ASIGURĂRILOR ÎN T1 2022 - Un vârf istoric în subscrieri).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: