Brokeraj

Piaţa de brokeraj are un nou lider

Autor:Vlad BOLDIJAR

175 milioane euro este valoarea estimată, bazată pe colectarea rezultatelor financiare a peste 80 de companii de brokeraj în asigurare, a primelor intermediate în primul trimestru al anului în curs. Cifra este cu 5,4% mai mare, raportat la T1 2011, când acelaşi indicator a totalizat 166 milioane euro.


Prin raportarea primelor intermediate la primele brute subscrise de asigurători rezultă că, în T1 2012, brokerii au intermediat 35% din volumul total al subscrierilor (situat la 504 milioane euro), o pondere uşor mai mare faţă de cea din T1 2011 (33,6%).


***

Potrivit datelor centralizate, 4,5 milioane euro este valoarea estimată a primelor intermediate de brokerii care activează pe segmentul de asigurări de viaţă. Cifra reprezintă 2,5% din totalul pieţei de brokeraj în asigurări.


În  acelaşi timp, în ceea ce priveşte segmentul non-life, estimările indică pentru perioada ianuarie-martie 2012, o evoluţie a volumului de prime intermediate de 5,6 puncte procentuale. Valoarea a atins în perioada analizată pragul de 170 milioane euro.


Cumulat, valoarea primelor intermediate pe segmentele CASCO şi RCA s-a majorat în valoare absolută cu 6 milioane euro până la 137 milioane euro, reprezentând 78% din totalul pieţei de brokeraj. Procentual în monedă europeană, segmentul auto a sporit cu 4,5%.
Totodată, asigurările de tip property au generat un volum de prime intermediate de 18,6 milioane euro, reprezentând mai bine 10% din totalul pieţei de intermediere în asigurări.
Alte clase de asigurări care au o pondere importantă în totalul pieţei de brokeraj au fost: asigurările de credite şi garanţii – 2,5% (4,4 milioane euro), respectiv asigurările de răspundere civilă generală – 3,9 milioane euro, echivalentul a 2,2% din totalul pieţei.

***

Potrivit rezultatelor centralizate, topul companiilor de profil indică pe prima poziţie un nou lider, MARSH Broker controlând, cu un volum de prime intermediate de 11,5 milioane euro 6,5% din totalul pieţei. PORSCHE Broker s-a situat pe poziţia a doua (5,8% cotă de piaţă), urmat îndeaproape de UNICREDIT Insurance Broker (5,3%). Top 5 este completat de SAFETY Broker şi AON România.


Ierarhia companiilor pe segmentul de asigurări de viaţă, alcătuită după volumul primelor intermediate nu a suferit modificări la vârful clasamentului – KUNDEN Broker realizând cea mai ridicată cantitate de prime intermediate: 1,2 milioane euro (27,5% din totalul pieţei de profil).


PORSCHE Broker rămâne compania lider pe segmentul CASCO, cu un total de prime intermediate care depăşeşte 8,8 milioane euro, în scădere în monedă europeană cu 16%. Cota de piaţă a companiei s-a depreciat uşor până la aproximativ 13,2%.


SAFETY Broker s-a plasat pe prima poziţie pe linia de asigurări RCA cu o valoare a primelor intermediate de circa 4,5 milioane euro, în creştere cu 70%, comparativ cu cifrele raportate pentru primul trimestru al anului 2011.


În acelaşi timp, pe segmentul de asigurări de tip property, MARSH România rămâne lider - prime intermediate de 2,1 milioane euro, în scădere cu circa 9% faţă de 2011. 


AON România s-a plasat la finalul lunii martie a.c. pe prima poziţie în clasamentul realizat pe segmentul de asigurări de credite şi garanţii. Totalul primelor intermediate de companie pe aceste clase de asigurări s-a cifrat la peste 1,6 milioane euro (37% cotă de piaţă).


De asemenea, MARSH România, cu un volum de afaceri de circa 0,7 milioane euro pe segmentul de asigurări de răspundere civilă generală, s-a situat în vârful clasamentului realizat pe această clasă de asigurări; afacerile companiei s-au depreciat cu 21% pe această linie de business, şi în acelaşi timp cota de piaţă s-a redus cu 4,5 puncte procentuale până la valoarea de 17,5%.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Piaţa de brokeraj are un nou lider).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: