Asigurări

Pietele ECE: in urcare

Autor:Daniela GETU
Luni, 09 Iulie 2018

Economiile ECE au parcurs in 2017 unul dintre cei mai buni ani de dupa criza din 2009 - 2010, sunt de acord analistii de specialitate. Chiar daca pe finalul de an ritmul de crestere s-a mai atenuat, rezultatul de ansamblu a depasit asteptarile. In fapt, mai multe institutii financiare globale si-au revizuit in sens pozitiv previziunile pentru sfarsitul anului pe masura ce rezultatele trimestriale confirmau persistenta climatului de efervescenta economica in regiune.

Functie de componenta atribuita regiunii ECE, cresterea PIB-ului regional in 2017 este estimata intre 3,8% si 4,7%. Romania a realizat de departe cea mai buna performanta, cu o rata de crestere a PIB de peste 6%, in timp ce Polonia, Ungaria si Cehia - cele mai mari trei economii din regiune, au raportat cresteri economice de peste 4%, arata un recent raport ABN AMRO. Cererea puternica din partea zonei euro, partener comercial principal al regiunii; investitiile in plina expansiune; incalzirea pietelor fortei de munca; politica monetara acomodanta si stimulentele fiscale in zona au fost principalele motoare ale infloririi economiilor ECE. Totusi, acest tablou luminos, are si cateva zone de umbra date de instabilitatea politica in crestere, in unele tari, sau de politici fiscale pro-ciclice practicate in altele.

Pentru moment, somajul a atins un minimum multianual in toata regiunea. O situatie mai buna a ocuparii fortei de munca a condus la cresterea salariilor reale si a veniturilor gospodariilor, stimuland consumul privat. Merita subliniat insa ca scaderea somajului nu reprezinta numai efectul cresterii economice, ci si un rezultat al trendurilor demografice cum ar fi forta de munca in scadere, imbatranirea populatiei si emigratia constanta, factori care ar putea deveni amenintari reale pentru economiile regiunii. La scara macro, investitiile si exporturile au inregistrat, de asemenea, o redresare in 2017, sustinuta de cresterea in zona euro, de intrarile masive ale fondurilor UE, precum si de ratele scazute ale dobanzilor.

Prognozele pentru 2018 sunt optimiste, estimandu-se o cresterea economica robusta in regiune, in pofida volatilitatii politice. Totusi, analistii previzioneaza un ritm mai putin spectaculos, pe masura ce inflatia creste iar impactul stimulilor fiscali se atenueaza. Este de asteaptat ca Romania sa ramana economia cu cea mai rapida crestere si in 2018, urmata de Polonia si Slovenia. La celalalt capat al spectrului, prognozeaza unii analisti, Croatia ar putea fi "codasa" regiunii in 2018.

 

 

 

 

 


Piata de asigurari ECE in 2017

Pietele de asigurari din regiune au beneficiat de impulsul economic si au incheiat anul 2017 cu o crestere medie a PBS de 11,5%, pana la 36,2 miliarde euro. Cea mai mare parte a surplusului de trei miliarde euro fata de subscrierile din 2016 a venit, dupa cum era de asteptat, din piata poloneza, care ramane liderul necontestat al regiunii, reprezentand 41,4% din totalul PBS. Daca Polonia a furnizat circa 61% din cresterea volumului PBS, locurile doi si trei au apartinut Cehiei (12% din cresterea PBS) si Ungariei (5,6% din cresterea PBS), respectand practic ierarhia Top 5. In sfarsit, ultimele trei piete cu contributii de peste o suta de milioane la cresterea regionala a PBS au fost Slovacia, Slovenia si Letonia.

Privind la "meritele" diverselor linii de asigurari, nu este de mirare ca cel mai puternic impuls dat cresterii regionale a venit dinspre segmentul de asigurari generale, care a furnizat prime suplimentare in valoare de 2,85 miliarde euro, aproape jumatate din acest volum datorandu-se liniei de asigurari RCA.

Merita remarcat si faptul ca tot de 11,5% a fost si rata de crestere a daunelor platite. In termeni absoluti, segmentele de asigurari de viata si de asigurari generale au contribuit aproape in mod egal la cresterea cheltuielilor cu despagubirile. Desi dupa o perioada plina de evenimente meteorologice extreme, cum a fost anul 2017, ar fi fost de asteptat o crestere semnificativa a daunelor pe liniile de asigurare a proprietatii, cea mai mare contributie la cheltuielile suplimentare de despagubire ale asiguratorilor din ECE a apartinut de fapt liniilor auto, in particular clasa RCA. Avand in vedere penetrarea scazuta a asigurarilor de locuinte in majoritatea tarilor ECE, furtunosul 2017 nu a dus la o crestere semnificativa a daunelor platite pentru clasa de asigurari de incendiu.

Rezultatele regionale arata o evolutie pozitiva in toate tarile in termenii evolutiei PBS. Patru piete - Polonia si cele trei state baltice - au raportat rate de crestere dublu-digit, care pentru Polonia si Letonia au inregistrat valori de aproximativ 20%.

Datorita puternicei cresteri inregistrate anul trecut, Polonia a reusit sa-si mareasca cota de piata regionala cu aproximativ 2 puncte procentuale, pana la 41,4%, revenind astfel aproape la punctul de maxim istoric al ponderii sale pe piata regionala. Celelalte piete din Top 5 si-au mentinut aproape neschimbata cota din piata regionala, in timp ce Romania, clasandu-se pe locul 6, a pierdut aproximativ 0,5 puncte procentuale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Campionii ECE

Chiar daca aparent piata de asigurari ECE pare a se afla sub dominatia brandurilor de top din Europa de Vest, nume ca ALLIANZ, GENERALI, UNIQA, VIG etc. regasindu-se peste tot in regiune, trebuie spus ca exista si cativa jucatori locali remarcabili, cu un cuvant greu de spus in dinamica pietei regionale.

PZU

Fara indoiala, grupul polonez PZU este cel mai mare jucator nu numai in Polonia, dar si in ECE. Companiile sale membre - PZU (asigurari generale) si PZY Zycie (asigurari de viata) domina clasamentele regionale, cu valori ale PBS care aproape echivaleaza cu totalul primelor subscrise pe respectivele segmente de a doua piata din ECE, Cehia. Grupul include zeci de companii care actioneaza in domeniul asigurarilor, pensiilor private, managementului activelor si pietelor bancare, precum si in domeniul serviciilor medicale, imobiliar etc. In ultimii ani, PZU a inceput sa-si extinda afacerile pe plan international, amprenta sa geografica acoperind pentru moment, statele baltice si Ucraina.

Grupul PZU a incheiat anul 2017 cu rezultate record: un volum PBS de 5,46 miliarde euro, cu 13,0% mai mult fata de anul precedent, in timp ce profitul net consolidat al grupului a crescut de asemenea cu 78,3% y-o-y, la aproximativ 1 miliard euro, in ciuda daunelor mari produse de evenimentele meteorologice. Cota de piata a PZU pe piata interna a atins 35,8% pentru activitatea directa de asigurari generale, in timp ce pe partea de asigurari de viata a ajuns la 45,8%.

Cresterea tarifelor, precum si un numar mai mare de polite vandute pentru asigurarea RCA, ca si cresterea vanzarilor in asigurari individuale de viata, in special pe segmentul produselor UL distribuite de canalul bancar, au fost principalele motoare ale cresterii subscrierilor grupului. Pe de alta parte, profitabilitatea ridicata a portofoliului de asigurari auto a fost unul dintre factorii care au alimentat rentabilitatea record.

Cresterea ROE la peste 22%, cresterea cotei sale de piata pe piata interna si reducerea cheltuielilor administrative la 6,5% reprezinta cateva din principalele obiective ale strategiei Grupului PZU pentru 2017-2020.

TRIGLAV

TRIGLAV este principalul grup financiar, de asigurari din Slovenia, cu o cota de piata de 36%, si din regiunea Adriatica (20%), si unul dintre cele mai importante grupuri din Europa de Sud-Est. Zavarovalnica TRIGLAV, compania mama a grupului TRIGLAV, opereaza pe sapte piete si in sase tari. In 2017, grupul si-a imbunatatit pozitia pe pietele croate si sarbe, in timp ce pe alte piete si-a mentinut in mare parte pozitia sau cota de piata din anul precedent.

Grupul TRIGLAV a generat un profit brut de 84,4 milioane euro in 2017, performanta financiara atinsa in pofida anului costisitor in termeni NatCat, datorita cresterii substantiale a PBS si unui bun control al costurilor. Astfel, subscrierile TRIGLAV au totalizat la nivel de grup 1 miliard euro (PBS asigurari, co-asigurari si primiri in reasigurare), ponderea primelor scrise pe pietele din afara Sloveniei ridicandu-se la 17,7%. Grupul TRIGLAV include si o companie de reasigurare, TRIGLAV Re. Infiintata la sfarsitul anului 1998, compania a furnizat 5,5% din volumul PBS la nivel de grup.

In 2017, atat S&P Global Ratings, cat si A.M.Best au reafirmat ratingurile de credit "A", cu o perspectiva stabila pe termen mediu pentru TRIGLAV.

SAVA Re Group

SAVA Re este cea mai mare companie de reasigurari cu sediul in ECE, fondata in 1975. Partea de asigurari a grupului SAVA Re cuprinde - in plus fata de societatea mama SAVA Re - sapte asiguratori cu sediul in Slovenia si in alte tari din regiunea Adriatica, si o companie de pensii cu sediul in Slovenia.

In anul 2017, SAVA Re Group a inregistrat PBS de 517,23 milioane euro, cu 5,5% mai mult anual. Primele brute subscrise pe segmentul de reasigurare au crescut cu 3,8% y-o-y, pana la 98,22 milioane euro. Grupul a generat un profit net de 31,1 milioane euro.

La sfarsitul anului 2017, SAVA Re a sarbatorit 40 de ani de activitate. Pentru urmatorii ani, grupul si-a stabilit obiective ambitioase, printre care progresul pe calea spre digitizare, modernizare tehnologica si dezvoltare durabila. SAVA Re urmareste o crestere organica mai mare in afara Sloveniei si, pana la sfarsitul anului 2019, se asteapta ca procentul veniturilor din prime scrise de filialele sale non-slovene sa creasca in comparatie cu activitatea generata in Slovenia. Pe langa cresterea organica, grupul este interesat si de achizitii, cautand oportunitati de crestere a prezentei sale regionale si de extindere a segmentelor de afaceri, cum ar fi serviciile de pensii si de sanatate si serviciile de asigurari auxiliare.

In noiembrie 2017, STANDARD & POOR's si A.M.Best si-au afirmat ratingul pentru SAVA Re, la A-/a-, perspectiva stabila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Asigurari de viata in ECE

Asigurarile de viata au inregistrat, in medie, o crestere anuala a PBS de 7,2% in 2017, pana la 13,2 miliarde euro. Aproape 45% din acest total a fost furnizat de piata poloneza. In topul pietelor de specialitate din regiune a doua pozitie revine Cehiei (cota de piata de 17%), urmata de Ungaria (11,26%). Republica Slovaca si Slovenia completeaza Top 5 regional. In ansamblu, aceste cinci piete reprezinta aproximativ 86% din subscrierile regionale pentru asigurari de viata.

In multe tari din regiune cresterea asigurarilor de viata a fost alimentata de intensificarea activitatii de creditare bancara si, implicit, de distributia bancassurance. Totodata, produsele unit-linked au continuat sa devina tot mai populare, deci o sursa consistenta de crestere a pietelor asigurarilor de viata din regiune, Polonia fiind unul dintre primele exemple in acest sens.

O constientizare crescanda a necesitatii economisirii si a oportunitatilor pe care produsele de asigurari de viata le aduc in acest sens a fost unul dintre factorii de crestere raportati de reprezentantii mai multor piete, ceea ce indreptateste asteptari pozitive si pentru viitor. Daca, adaugat la aceasta schimbare de comportament, stimulentele fiscale ar incuraja economisirea, perspectivele se pot imbunatati in mod semnificativ. Un exemplu in acest sens este majorarea cu peste 17% a subscrierilor pe segmentul asigurarilor de viata din Letonia, tara in care modificarile legislative introduse prin noua reforma fiscala au contribuit substantial la cresterea interesului in acest domeniu, dupa cum a declarat reprezentantul asociatiei asiguratorilor.

Cu toate acestea, pentru majoritatea pietelor din ECE, 2017 a reprezentat un an "linistit" in ceea ce priveste segmentul asigurarilor de viata, fara evolutii spectaculoase. Cele mai mari rate de crestere au fost inregistrate pe piete unde asigurarile de viata totalizeaza volume foarte mici, ceea ce inseamna ca ratele de cresetere mari (ex. Albania 25%, Macedonia 12%) nu au schimbat, de fapt, mai nimic in ceea ce priveste structura respectivelor piete. Romania este probabil singurul exemplu al unei piete in care rata mare de crestere inregistrata in asigurarile de viata, peste media pietei, a permis o crestere vizibila a cotei segmentului in portofoliul general.

Asigurari generale in ECE

Asigurarile generale au reprezentat aproximativ 63,5% din portofoliul de asigurari ECE in 2017, castigand aproximativ 1,5 puncte procentuale in pondere, aproape in intregime datorita cresterii activitatii RCA. Per total, PBS de asigurari generale a atins cifra de 22,92 miliarde euro, cu 14,17% mai mult y-o-y, ceea ce inseamna, in termeni absoluti, un plus de aproximativ 2,85 miliarde euro, comparativ cu volumul total al anului 2016.

Piata poloneza conduce si segmentul non-life, cu o pondere de aproape 40% in portofoliul regional, pozitie sustinuta in multe privinte de nivelul mai ridicat al dezvoltarii pietei, dar care este, de asemenea, rezultatul natural al dimensiunilor la un parametru mai mare al tarii. Cu o cota de 16% din GWP regional non-life, Cehia ocupa locul doi in ECE, urmata de Romania (7,34%). Ungaria si Slovenia completeaza Top 5 regional, cu o diferenta foarte mica de volum.

 

 

 

 

 


Asigurari auto

Nu este nevoie sa spunem ca liniile de asigurare auto detin "partea leului" in portofoliul regional non-life, furnizand aproximativ 55% din PBS, o cota care a crescut in 2017 cu 1 punct procentual datorita liniei RCA care a generat cea mai mare parte a primelor suplimentare subscrise anul trecut (aproape 1,8 miliarde euro).

Cresterea vanzarilor auto, in special pe segmentul autoturismelor si majorarea tarifelor - in special pe linia de asigurare RCA - au reprezentat principalii factori de crestere ai liniilor de asigurari auto din intreaga regiune. Astfel, tari precum Bulgaria, Croatia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania si Slovenia au inregistrat cresteri ale vanzarilor de autoturisme de peste 10%, adica un total de peste 115.000 de masini noi de asigurat in regiune. In plus, unele dintre flotele nationale au inregistrat de asemenea un numar mare de inmatriculari de masini de ocazie, adaugand, de asemenea, cateva sute de mii de autoturisme portofoliului de turisme asigurabile.

Polonia si cele trei piete baltice au inregistrat cele mai mari rate de crestere pentru clasa asigurarilor RCA, rate de crestere dublu-digit fiind raportate, de asemenea, in Cehia, Ungaria si Serbia. Romania este singura exceptie notabila de la tendinta generala pozitiva, inregistrand o scadere cu 9,2% a PBS pentru RCA in pofida cresterii numarului de autoturisme (masini noi, precum si un numar foarte mare de autoturisme uzate - dintre care foarte multe au fost inregistrate anterior in Bulgaria -, au fost inmatriculate in Romania in 2017, dupa modificarea legislatiei care elimina taxele de inmatriculare pentru autoturismele uzate, cunoscute sub denumirea de "timbru de mediu"). Principalul motiv care a dus la scaderea volumului primelor a fost plafonul impus tarifelor RCA in perioada noiembrie 2016 - mai 2017, perioada dupa care preturile au inceput sa creasca din nou, dar nu au atins niciodata nivelurile anterioare.

Daunele platite pentru linia RCA au crescut, in medie, cu 11,8% anul trecut. Ratele de crestere dublu-digit au fost comune pe pietele din ECE, cu exceptia Cehiei, Estoniei si tarilor ex-Iugoslave. Este insa demn de remarcat faptul ca in multe dintre pietele de top din regiune, ratele de eficienta pentru clasa RCA s-au imbunatatit gratie unei gestionari mai bune a costurilor de catre asiguratori.

Segmentul CASCO a reprezentat 20% din afacerile cu asigurari generale, inregistrand o crestere de 15,6% a PBS, pana la 4,65 miliarde euro. Cu o crestere mai mare decat celelalte piete, Polonia a oferit mai mult de jumatate din volumul suplimentar de prime. Vanzarile sporite de autoturisme au avut un rol determinant de jucat in cresterea afacerilor CASCO, achizitionarea de masini noi fiind finantata in mare parte prin contracte de leasing sau imprumuturi bancare, in ambele cazuri incheierea unei polite CASCO fiind "obligatorie".

Daunele platite pentru contracte CASCO au crescut cu 10% y-o-y, pana la aproximativ 2,9 miliarde euro. Dincolo de alte motive, trebuie remarcat faptul ca, mai ales in zonele de centru si Nord ale regiunii, au avut loc multe daune cauzate de evenimente meteorologice extreme - furtuni, inundatii si grindina, care au distrus sau avariat numeroase masini.

 

 

 

 

 


Asigurari tip property

Segmentul asigurarilor de proprietate din Europa Centrala si de Est a inregistrat, in medie, o crestere de 10,7% a PBS si o crestere de 11,3% a daunelor platite, un rezultat de asteptat, avand in vedere caracterul "furtunos" al anului 2017.

Regiunea CEE a fost afectata in anul 2017 de cateva episoade de vreme extrema: furtuni in primele luni ale anului, urmate de un val de caldura si de vanturi puternice, incendii si din nou furtuni... aproape nici o tara din regiune nu a scapat neatinsa de daunele cauzate de cel putin unul dintre fenomenele meteorologice severe. Cu toate acestea, industria asigurarilor nu a suferit un impact substantial, mai ales ca cele mai afectate zone din regiune apartin tarilor cu o penetrare foarte scazuta a asigurarilor de proprietate, atat in ceea ce priveste locuintele, cat si proprietatile agricole. O posibila exceptie de la aceasta regula a fost Ciclonul Herwart, o furtuna care a afectat Polonia, Ungaria si Cehia in octombrie 2017. Potrivit Asociatiei Asiguratorilor din Cehia, pierderile totale asigurate produse de Herwart s-au ridicat la 56,38 milioane euro. In final, fara ca dimensiunile exacte ale pierderilor legate direct de furtuna sa fie cunoscute, este evident ca Ungaria a inregistrat o crestere cu 29,5% a daunelor pe segmentul property, in timp ce in Cehia factura anuala a asiguratorilor de specialitate a crescut cu 25,3%.

Cu toate acestea, trebuie spus ca la nivel regional fenomenele meteorologice extreme au afectat foarte putin industria asigurarilor, dat fiind ca, cu exceptia Poloniei, Ungariei si Cehiei, doar un mic procent din fondul national construit al regiunii este acoperit de asigurare, mai ales pentru riscurile de catastrofa. Ca atare, deficitul de asigurare a proprietatilor ramane o problema prioritara pentru regiune. In ultimul timp, au fost aduse in discutie solutii alternative, ca micro-asigurarile sau asigurarile de tip index, ca raspunsuri posibile la necesitatea unei politici mai cuprinzatoare de atenuare a consecintelor financiare ale riscurilor de catastrofa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Pietele ECE: in urcare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: