Editorial

Principiul Pelicanului

Luni, 04 Aprilie 2016

Ca să întelegeți rapid prin ce se deosebește Ediția 2016 a FIAR, o să vă spunem o istorioară,  petrecută aievea. 
Acum câțiva ani, popularii pelicanii cafenii din Monterey Bay, California, au început să moară pe capete, aparent fără motiv. Cu mare efort, cercetătorii au descoperit că nu era vorba de un virus necunoscut sau de vreo boală misterioasă.
Cauza era una extrem de banală. Pelicanii mureau de… foame. 


De ce?
Pentru că... În dorința de  proteja hrana populației de delfini, autoritățile stopaseră pescuitul industrial. Și astfel, după ce generații de pelicani s-au hrănit fără efort, mâncând doar resturi de pește aruncate de către pescadoare, acum se confruntau cu o altă stare de fapt. Și, nemaiștiind cum să pescuiască, se stingeau cu zile. 


Ce era de făcut, în atare situație?
Cineva a avut ideea ca, dintr-o altă rezervație, din îndepartata Floridă, să fie aduse rapid câteva familii de pelicani neobișnuiți cu hrănirea de tip „fast food” pescador. 
Consecințe? În scurt timp, pelicanii indigeni au reînvățat să se hrănească.


Nu vi se pare ingenios? 
De aceea,  ne-am propus ca, plecând de la această mică istorioară,   să punem în practică și noi,  la FIAR 2016,  învățămintele extrase.  Drept pentru care,  la reuniunea din luna mai,  vom avea drept vorbitori  „pelicani” faimoși, precum Paul CARTY, o celebritate a BIPAR, Prof. Karel VAN HULLE, un nume greu la EIOPA, Kurt KARL, Chief Economist la SWISS Re, specialist pentru care se „bat” organizatorii de conferințe, Joe LOUWAGIE, expert în furnizarea de servicii și soluții dedicate asigurărilor, Louisa RENOUX, expert mondial în risk management, Bernard RETALI, Președintele LIMRA, organizație cu un secol de expertiză, și, în curs de confirmare, alte câteva nume de referință la nivel mondial.   
Va asigurăm că cele nouă (9!) conferințe și workshop-uri sunt bogate în „vitaminele”, „mineralele” și „proteinele” unei experiențe relevante. Alegeți-vă una de pe www.fiar.ro și înscrieți-vă acum!

Echipa FIAR vă așteptă la Brașov!

P.S. Avem o piață a asigurărilor care „se hrănește” încă, preponderent, cu RCA. Ca și în cazul pelicanilor cafenii, există pericolul ca dependența de un singur tip de hrană, mai simplu de procurat, să expună întreaga colectivitate/piață la riscuri majore.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Principiul Pelicanului).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: