Primul pas, atunci când doriți să economisiți, este să stabiliți la ce veți folosi acei bani și, apoi, în funcție de aceste obiective pe care le aveți, să hotărâți cum să-i investiți, a declarat Radu CRĂCIUN - CEO, BCR Pensii -, în cadrul emisiunii Ora de Risc, difuzată marți, 3 octombrie a.c., de RFI România.
El consideră că "cel mai bun consultant ești tu însuți, pentru că tu stabilești cum vei folosi banii respectivi. Pe de altă parte, dacă ai îndoieli sau dubii și te simți nesigur, poți să ceri și sfatul unor oameni care lucrează în zona financiară."
Totodată, vorbind despre instrumentele de investiții, Radu CRĂCIUN a precizat că este bine să economisești cât mai de tânăr pentru o pensie privată, pentru că face o diferență imensă. "Nu uitați că, practic, creșterea sumelor este, de fapt, exponențială prin faptul că investițiile se reinvestesc, se reinvestesc, se reinvestesc... Nu e vorba de o creștere liniară, ci de o creștere accelerată a sumelor și, de aceea, vârsta la care începi e foarte importantă."
Conform acestuia, randamentul fondurilor de pensii de la lansare și până în prezent a fost, în medie, de 9% pe an la Pilonul II (pensia obligatorie) și de aproximativ 7% pe an la Pilonul III (pensia facultativă).
În ceea ce privește investițiile pe Bursă, Radu CRĂCIUN consideră că este potrivită întocmai ideea că Bursa e pentru toată lumea, oricine poate investi la Bursă.
"Bursa este un canal de investire care necesită o abordare profesionistă, pentru că, altminteri, se pot pierde foarte mulți bani. Din punctul meu de vedere, Bursa este, de fapt, pentru o minoritate. Pentru marea majoritate, instrumentul la îndemână - a celor care, eventual, vor să intre pe Bursă și au acest apetit de risc -, sunt mai degrabă fie fondurile de investiții, fie fondurile de pensii, pentru că acolo ai niște profesioniști pe care îi plătești tu ca să își petreacă timpul analizând și luând cele mai bune decizii de investire, lucru pe care tu nu știi sau nu ai timp să îl faci", a declarat CEO-ul BCR Pensii.
Ce ar fi de ales între un fond de pensii private și o asigurare de viață pentru un tânăr de 23 de ani, din București? "În primul rând, trebuie să recunoaștem că unele sunt mere, altele sunt pere. Adică, în sensul în care, practic, un fond de pensii private nu oferă o asigurare de viață. Și nici invers. Dacă, de exemplu, până să ieși la pensie, ai un eveniment nefericit și ai decedat, în cazul unui fond privat de pensii suma acumulată în contul tău personal revine moștenitorilor (nu e și cazul unei pensii publice), dar nu mai mult de suma pe care ai strâns-o între timp. În cazul unei asigurări de viață, suma care se duce către beneficiarii care au fost nominalizați în cazul unui deces este cu mult mai mare decât suma primelor pe care le-ai plătit între timp pentru acea asigurare de viață", a răspuns Radu CRĂCIUN.
Potrivit acestuia, dacă o asigurare de viață mai poate fi amânată în tinerețe, când nu ai responsabilități, familie, în schimb, pentru o pensie privată e bine să economisești cât mai de tânăr.