Piata de capital

Randamente istorice pe Bursa de Valori București

Autor:Sabin Vână
Joi, 15 Septembrie 2016

Unul dintre subiectele de maxim interes pentru investitorii la bursă este măsurarea randamentului investițiilor în acțiuni. Pentru piața bursieră din România, 1995 este anul în care au început tranzacțiile la Bursă. Prima zi de tranzacționare a fost 20 noiembrie. În perioada care a rămas până la sfârșitul anului 1995, au fost tranzacționate acțiunile a 9 societăți. Este vorba de societăți cu capital majoritar de stat, de mărimi și importanță foarte diferite - de la Carne Arad la Astra Vagoane Arad și UAMT.

Pe termen lung,  piața de acțiuni a avut o evoluție real pozitivă, oferind investitorilor randamente bune, depășindu-le pe cele obținute prin investiția în alte instrumente financiare. Dobânzile bancare au înregistrat o scădere constantă în ultimii ani, oferind chiar câștiguri real negative în funcție de contextul economic dintr-un anumit moment, în timp ce investiția în acțiuni listate la bursa de valori a adus investitorilor importante randamente real pozitive.
Investițiile în acțiuni sunt considerate a fi in centrul oricărei strategii de învestiții pe termen lung. Investiția într-un fond de acțiuni permite o dispersie a riscului, portofoliul fondului fiind investit într-un număr mare de acțiuni listate. 
Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti oferă cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, conform celui mai recent raport de analiză a României, realizat de banca de investiţii Berenberg. Un lucru poate surprinzător, dacă e luat în calcul faptul că rulajele la bursa românească sunt reduse, fiind unele dintre cele mai mici din Europa. Ca orice bursă din lume,  și BVB a înregistrat randamente istorice a dividendelor oferite de companiile listate pe bursă.

1997

În 1997,  BVB iese din anonimat și înregistrează un salt calitativ major. Se trece la un program de tranzacționare normal de cinci zile pe săptămână, iar numărul emitenților și al societăților de valori mobiliare crește accelerat; în decursul anului se tranzacționează acțiunile a 75 de societăți listate. Printre cei nou veniți în acest an se numără nume sonore precum Terapia Cluj-Napoca, Policolor Bucuresti, Oltchim Rm. Vâlcea, Antibiotice Iași, Arctic Găești, Electroaparataj București, Alro Slatina, Compa Sibiu, Banca Transilvania, Oxelinox Târgoviște și Automobile Dacia Pitești.
Cel mai mare câștig este adus de acțiunile ARM care încheie anul cu +755%. AUR, TER, PCL, AZO si SMS aduc de asemenea câștiguri impresionante în acest an, cu randamente de +591%, +436%, +387%, +322%, respectiv +237%. În total,   44 din 75 de acțiuni încheie anul cu un randament pozitiv, însă din acestea numai 9 sunt peste rata inflației. 31 de acțiuni aduc pierderi investitorilor în 1997, iar din acestea 19 au scăderi de peste 40%. Sofert înregistrează cea mai mare variație negativă, cu -80.63%.

1998

Numărul emitenților listați și cel al societăților de valori mobiliare crește în continuare. Astfel, numărul societăților ale căror acțiuni sunt tranzacționate în 1998 ajunge la 125. Printre emitenții listați în acest an se numără societăți interesante precum Rafinăria Astra Romană, Sicomed București, Electroputere Craiova, Turbomecanica București, Excelent București, Banca Agricolă, Imsat București, Oil Terminal Constanța, Rulmentul Brașov și Compania Hotelieră Intercontinental. Deși investitorii au mai multe acțiuni la dispoziție, prețurile în piață scad serios pe tot parcursul anului, iar interesul pentru bursă scade și el.
Acțiunile care aduc cele mai mari câștiguri în acest an sunt CPL, SNO, CER și ALM, cu +471%, +215%, +198%, respectiv +183%. În total,  doar 32 de acțiuni din 125 aduc câștiguri investitorilor, iar din acestea numai 22 sunt peste rata inflației. Scăderile sunt însă dezastruoase: 90 de acțiuni scad, iar din acestea 55 înregistrează scăderi de peste 40%. Scăderea cea mai mare este înregistrată de acțiunile Eurofinances, cu -89%. 

2000

În anul 2000, scăderea pieței se oprește, multe acțiuni încep să crească, iar interesul pentru investițiile la bursă revine. Pentru prima dată numărul emitenților tranzacționați (125) este mai mic decât cel din anul precedent. Bursa începe să aplice criterii mai riguroase la listare, astfel încât în acest an numai doi emitenți noi ajung la cotă,  și anume Abrom Bârlad și Rolast Pitești. 
Din cele 125 de societăți tranzacționate, un număr de 83 încheie anul cu un randament pozitiv pentru investitori; mai mult, din acestea 56 aduc câștiguri reale, peste rata inflației. 29 de acțiuni aduc câștiguri nominale de peste 100%, starurile din acest an fiind GRX, NVL, SNT, MPF și TMR, cu +1174%, +1117%, +667%, +479%, respectiv +300%.

2007

Din toate punctele de vedere, anul 2007 a fost un an special pentru Bursa de Valori Bucureşti. El a surprins prin valorile atinse de indicatorii segmentului RASDAQ şi a fost un an bun pentru sectorul financiar - bancar, dar a dezamăgit prin emitenții sectorului petrolier. 
Pe ansamblu, capitalizarea cumulată (BVB şi Rasdaq) a totalizat 110,4 miliarde lei, concretizată într-o creștere cu 31,3% față de finele anului 2006. Ca pondere în PIB-ul estimat pentru anul 2007, capitalizarea a atins nivelul de 28,2%. 
Evoluţia principalilor indicatori bursieri a fost pozitivă în raport cu anul 2006, şi foarte apropiată de estimările Comisiei Naţionale de Prognoză referitoare la piaţa reglementată. Dacă BVB nu ar fi fost afectată de conjunctura internaţională, aspect ce nu a putut fi prevăzut, prognoza ar fi putut fi depăşită. 

2013

2013 este cel mai bun an din istoria bursei locale, în ultimii șase ani, după vârful atins în 2007, înaintea crizei economice.
Titlurile fondurilor mutuale s-au scumpit cu până la 32%, față de 2012, acesta fiind şi câștigul investitorilor.
Numărul investitorilor mici atrași în 2013 de fondurile de investiții deschise românești (numite și mutuale) a crescut de la aproape 32.800, până la aproape 267.000.
În 2013, anul listării marilor companii la bursă (SPO-ul Transgaz și IPO-urile Nuclearelectrica și Romgaz care au adus venituri de aproximativ 520 miliarde euro), au venit de aproape trei ori mai mulți investitori decât în 2012, în fondurile deschise de investiții.
Capitalizarea bursei la finalul anului 2013 se situează la aproape 30 miliarde euro, în creștere cu 36% față de finalul anului trecut, când cifra era cu puțin peste 22 miliarde euro.
Indicele extins BET-XT a avansat cu 23%, la 600,27 puncte, indicele sectorial pentru energie și utilități a crescut cu 6,10%, la 666,73 puncte, iar indicele reper al fondurilor de investiții a crescut cu 19%, la 1.261,74 puncte.
***
Până în prezent, pe Bursa de Valori București nu s-au mai înregistrat evenimente importante, volumul de tranzacționare, cât și randamentele companiilor listate au avut fluctuații în funcție și de evenimentele economice mondiale.

Surse: www.bvb.ro, www.kmarket.ro

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Randamente istorice pe Bursa de Valori București).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: