Brokerul de asigurare este persoana juridică autorizată în conformitate cu legislaţia română care, pentru clienţii săi, negociază sau încheie contracte de asigurare privind protecţia împotriva riscurilor. Brokerul de asigurare este o persoană juridică independentă, specializată în managementul riscului şi care intermediază
produsele de asigurare ale companiilor de profil în baza unui contract comercial încheiat între părţi.
Activitatea brokerului de asigurări se desfăşoară atât prin personal propriu, cât şi prin asistenţi în brokeraj, care pot fi persoane fizice sau juridice.
Asistenţii în brokeraj au cu brokerul de asigurare un contract de mandat, prin care sunt mandataţi să-l reprezinte în spiritul promovării şi intermedierii produselor de asigurare ale partenerilor săi către potenţialii clienţi persoane fizice sau juridice.
În conformitate cu normele CSA, fiecare asistent în brokeraj este înscris în Jurnalul asistenţilor în brokeraj, primind un cod unic de înregistrare care trebuie înscris atât pe documentele de asigurare pe care le emite, cât şi pe legitimaţia eliberată acestuia de brokerul de asigurare care-l mandatează.
Într-o ţară ca România, unde nivelul de informare şi instruire a populaţiei privind nevoia de protecţie şi de economisire este destul de redus, rolul acestor asistenţi în brokeraj este major. Este nevoie de cât mai multe companii de brokeraj în asigurare şi de cât mai mulţi reprezentanţi ai acestora – asistenţi în brokeraj –, pentru că România are o populaţie numeroasă, sistemul de învăţământ este într-o perpetuă reformă de 20 ani şi în programa şcolară a întregului proces educaţional al unui tânăr nu sunt prea multe informaţii în sprijinul unei educaţii financiare, în general, sau în asigurări, în mod particular.
În urma discuţiilor cu clienţii, asistenţii în brokeraj analizează nevoile acestora, apoi construiesc soluţii pentru acoperirea riscurilor respective, explică beneficiile produselor de asigurare şi apoi, după o comparare a produselor societăţilor de asigurare, recomandă variantele care li se potrivesc, explicând totodată corelaţia riscuri – beneficii – costuri.
Rolul important al asistentului în brokeraj, ca şi împuternicit al brokerului, dar în acelaşi timp ca reprezentant al clientului în faţa companiei de asigurare parteneră, presupune în esenţă conştientizarea de către client a riscurilor la care este expus şi transferul acestora către asigurător, contra unei prime de asigurare plătite acestuia.
Şi în România, clienţii încep să înţeleagă rolul asistentului în brokeraj, acesta fiind un cumpărător al poliţelor de asigurare pentru ei, care va aduce beneficii consistente pentru protecţia valorilor materiale dobândite, care îi va consilia privind soluţiile de protecţie ale familiei şi, de ce nu, cele de economisire pe termen mediu şi lung.
Asistentul în brokeraj, sub mandatul companiei de brokeraj în asigurări, are obligaţia profesională de a căuta şi oferi clienţilor cele mai bune oferte de pe piaţa de profil la momentul încheierii contractului de asigurare. Are obligaţia de a fi onest si corect, pragmatic şi eficient în raporturile sale cu clienţii.
Acestea sunt mesajele pe care le transmitem tuturor colaboratorilor noştri, la MAXYGO. Cei care reuşesc să le înţeleagă cu adevărat şi care le aplică constant în viaţa de zi cu zi sunt cei care au succes şi constituie forţa internă care dă valoare organizaţiei. De fapt, poziţia MAXYGO pe piaţă în topul companiilor de brokeraj demonstrează că asistenţii noştri în brokeraj îşi desfăşoară activitatea cu profesionalism, contribuind la ceea ce România are astăzi nevoie – informarea şi instruirea populaţiei în domeniul financiar, în general, şi al asigurărilor, în particular, schimbarea mentalităţii cetăţeanului român privind necesitatea achiziţionării produselor de asigurare pentru protecţie şi economisire.