Eveniment Internaţional

Rusia: stabilitate cu potențial impresionant de creștere

Autor:Vlad Boldijar
Miercuri, 31 Mai 2017

Multe companii au părăsit piața pe fondul reglementărilor, această scădere a numărului de jucători făcând piața să fie mai transparentă, mai ușor de înțeles, analizat și urmărit. Încrederea în piață a crescut. Din punct de vedere calitativ, 2016 a fost anul în care piața de re/asigurări din Rusia a cunoscut o evoluție importantă, a subliniat, la Moscova, cu ocazia celei de-a XXI-a ediții a Annual Reinsurance Conference, Roman TOCHILIN, reprezentant al Băncii Centrale a Federației Ruse, autoritatea de reglementare și supraveghere a pieței de asigurare.

Acesta a arătat că, deși numărul jucătorilor în piață aproape că s-a înjumătățit față de anul 2010, valoarea agregată a capitalului existent s-a menținut, iar din punct de vedere calitativ, a cunoscut o evoluție evidentă.

Vera BALAKIREVA, reprezentant al Ministerului de Finanțe a Federației Ruse, a arătat care sunt sursele de creștere din 2016: Piața a crescut ajutată de trei clase: asigurarile de viață, polițele de accidente și răspunderea civilă auto. De altfel, toate cele trei segmente și-au majorat, de asemenea, și ponderea în valoarea agregată a pieței.

Un lucru interesant este însă faptul că au scăzut comisioanele puternic, față de anul 2015, când, practic, un sfert din prețul unei polițe de asigurare era dat de costul de achiziție. Asta se poate datora și faptului că există o dezvoltare a vânzărilor online, chiar dacă nu este încă una substanțială, a continuat reprezentantul Băncii Centrale.

Pe termen mediu, perspectivele pieței de re/asigurare din Rusia sunt pozitive. Spre exepmplu, anul trecut, rata de creștere a pieței a fost net superioară dinamicii economiei, a completat Aleksey BREDIKHIN, Directorul Rating Research Credit Agency.

Acesta a punctat, de asemenea, că potențialul de creștere al pieței este impresionant, această realitate fiind confirmată de gradul de penetrare al sectorului de asigurare în PIB, extrem de scăzut dacă ne comparăm cu situația din SUA sau UE.

Poate unul dintre cele mai așteptate subiecte de discuții a fost Compania Națională de Reasigurare din Rusia (RNRC), care a demarat activitatea în octombrie 2016. RNRC a fost înființată de către Banca Centrală a Federației Ruse, iar conform reglementărilor în vigoare, toți asigurătorii care activează în piață trebuie să cesioneze echivalentul a cel puțin 10% din totalul primelor cedate în reasigurare către RNRC.

Deși suntem la început, avem intenția de a nu ne limita doar la piața rusă. Intrăm în competiție cu reasigurătorii globali și vrem să ne mărim capacitatea de preluare de riscuri. În acest sens avem încheiate un număr important de acorduri cu brokeri internaționali, a punctat Nikolay GALUSHIN, Președintele RNRC.

În ceea ce priveste piața rusă, intenționăm să devenim liderul pieței. Avem o echipă formată din profesioniști, care au avantajul, față de alte companii, că ei cunosc foarte, foarte bine piața. De asemenea, portofoliul de produse este unul diversificat, construit pe specificul nevoilor de reasigurare ale pieței ruse.

Cea de-a XXI-a ediție a Annual Reinsurance Conference a fost organizată de The Reinsurance Committee of All-Russian Insurance Association și DELOVOY Format Group, în perioada 4-5 aprilie 2017, la Moscova. XPRIMM a sprijinit evenimentul în calitate de Partener Media.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Rusia: stabilitate cu potențial impresionant de creștere).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: