eStyle

Să conducem în siguranță: Aplicații dedicate șoferilor

Autor:Adina TUDOR
Vineri, 05 August 2016

Folosirea telefonului la volan, fie pentru convorbiri telefonice, fie pentru trimiterea de mesaje text, reprezintă una dintre cele mai mari surse de distragere a atenției șoferilor, crescând semnificativ riscul de accidente rutiere. În acest context, mai multe aplicații dedicate șoferilor încearcă să reducă acest risc prin atenuarea tentației de a răspunde la apeluri și mesaje, sau prin recompensarea condusului responsabil.

Te-ai urcat la volan și de data asta chiar ți-ai propus să nu mai vorbești la telefon. Să nu mai trimiți mesaje, să nu mai scrii mail-uri, ci să rămâi cu ochii la drum. Dar ai ajuns la semafor și te plictisești, așa că de ce să nu verifici contul de Facebook? Mergi pe un drum mai puțin aglomerat, iar telefonul începe să sune, așa că răspunzi - dacă e ceva urgent? Ce se poate întâmpla? Ești în traficul lent și aglomerat al orelor de vârf și o notificare, două, trei, patru sună încontinuu, așa că te decizi să verifici ce e cu ele. Cât poate să dureze să citești o notificare?   
Din păcate, câteva secunde de neatenție pot fi cruciale în cazul unui accident rutier care ar fi putut fi evitat. De exemplu, un studiu al Virginia Technical Institute (VTI) arată că atunci când scrii un mesaj text, îți iei ochii de la drum pentru 5 secunde, în medie. Dacă ai merge cu o viteză de 90 km/h ar fi echivalent cu a străbate lungimea unui teren de fotbal cu ochii închiși. De fapt, o cercetare a National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA a demonstrat că dacă îți iei ochii de la drum mai mult de 2 secunde, riscul de a fi implicat într-un accident crește semnificativ. Iar cercetătorii indică faptul că sunt necesare doar 3 secunde de neatenție pentru ca un accident rutier să aibă loc. 3 secunde reprezintă timpul în care îți pornești mașina.
Subestimarea riscului sau percepția greșită că activități precum vorbitul la telefon sau trimiterea de mesaje nu afectează în niciun fel stilul de condus sunt doar câteva dintre cauzele care conduc la perpetuarea acestui fenomen, în pofida avertismentelor. În acest context, au fost lansate mai multe aplicații gândite să „dea o mână de ajutor” șoferilor pentru a-i determina pe aceștia să conducă în siguranță și să nu se lase „ispitiți” de telefon atunci când sunt la volan. Aceste aplicații sunt, în general, de două tipuri: cele care încurajează condusul în siguranță și responsabil, respectiv cele care blochează apelurile și mesajele text pe întreaga perioadă a concursului.

Atunci când scrii un mesaj text, îți iei ochii de la drum pentru 5 secunde, în medie. Daca ai merge cu o viteză de 90 km/h ar fi echivalent cu a străbate lungimea unui teren de fotbal cu ochii închiși. (Sursa: VTI)

Safe Drive

Mizând pe „gamification” și recompense pozitive, aplicația Safe Drive este gândită pentru a reduce (cu obiectivul de a elimina complet) utilizarea telefonului în timpul condusului. Aplicația monitorizează activitatea smartphone-ului șoferului atunci când acesta se deplasează cu o viteză de peste 10 km/h. Astfel, Safe Drive rămâne activă pe telefonul utilizatorului în timpul în care acesta se află la volan și îi acordă puncte acestuia dacă alege să nu îl folosească atunci când se află în trafic. Pe baza unui algoritm, se iau în calcul viteza, timpul și distanța pentru a acorda un anumit număr de puncte. Dacă utilizatorul iese din aplicație, din diverse motive, atunci punctele câștigate până în acel moment, în cursa respectivă, se vor anula – astfel, șoferii sunt încurajați să conducă responsabil. Cu cât șoferii parcurg mai mulți kilometri responsabili, cu atât acumulează mai multe puncte. Cu punctele câștigate, utilizatorul beneficiază de reduceri și oferte speciale la produse puse la dispoziție de companiile partenere (precum Uber, MOL România sau Foodpanda).

Dacă îți iei ochii de la drum mai mult de 2 secunde, riscul de a fi implicat într-un accident crește semnificativ. (Sursa: NHTSA)

Drive mode

Spre deosebire de Safe Drive, care încearcă să elimine complet folosirea telefonului mobil atunci când utilizatorul este volan, Drive mode pornește de la premisa că „oamenii au nevoie să își folosească telefonul atunci când conduc”, așadar „creează un mod simplu de a face acest lucru în siguranță”, conform descrierii de pe site-ul oficial. Urmând recomandările de siguranță ale NHTSA, aplicația funcționează împreună cu aplicațiile de muzică (Pandora, Spotify etc.), chat (Whatsapp, Facebook Messenger, SMS) sau de navigare (Waze, Google Maps) folosite în mod normal de utilizator, „adăugându-le” un mod mai sigur de utilizare. Astfel, pe lângă îmbinarea funcționalităților celor trei tipuri de aplicații, în așa fel încât utilizatorul să acceseze totul dintr-un singur loc, Drive mode vine, de asemenea, cu opțiuni de autoreply și trecere a telefonului în mod silențios, dar și cu o interfață bazată pe gesturi, dar și feedback audio și touch, în așa fel încât șoferul să nu fie nevoit să se uite la ecranul telefonului.

  •  Alternativă: Drivesafe.ly

Nu sunt necesare decât 3 secunde de neatenție pentru ca un accident rutier să aibă loc. 3 secunde reprezintă timpul în care îți pornești mașina. Să citești un mesaj în timp ce conduci îți distrage atenția în medie 5 secunde. (Sursa: icebike.org)

Drive Safe

Lansată cu scopul de a preveni neatenția la volan cauzată de telefonul mobil, aplicația Drive Safe funcționează simplu, dar eficient, pentru a reduce „tentația”: atunci când este activată, trece telefonul în modul silențios și trimite mesaje de autoreply în urma tuturor apelurilor sau a mesajelor text primite pe întreaga durată a condusului (în care se anunță că utilizatorul este la volan și că va contacta persoana care a sunat/ a trimis mesaj de îndată ce va fi posibil). De asemenea, aplicația include și un „mod automat” care detectează automat când o persoană conduce și activează caracteristica Drive Safe, dezactivând-o în momentul încheierii călătoriei. De asemenea, în cazul în care utilizatorul primește trei apeluri consecutive de la același număr, se activează „modul de urgență” care dezactivează aplicația și lasă telefonul să sune.

  • Alternativă: Live2Txt – Live 2 Text

Drive Safe Mode

Spre deosebire de celelalte aplicații menționate până acum,   Drive Safe Mode nu se adresează șoferului propriu-zis, ci... părinților acestuia. Gândită pentru a preveni utilizarea telefonului la volan de către adolescenți, unul dintre grupurile cele mai vulnerabile din acest punct de vedere, Drive Safe Mode este dedicată părinților care vor să monitorizeze activitatea de pe smartphone-ul copiilor, atunci când aceștia se află la volan. Cum funcționează? Părintele își face cont online pe site-ul aplicației (unde va primi un id unic de înregistrare), apoi descarcă aplicația pe telefonul pe care dorește să îl monitorizeze și folosește id-ul primit pentru a sincroniza contul online cu dispozitivul respectiv. În momentul în care adolescentul folosește telefonul monitorizat pentru a sta pe rețelele de socializare sau pentru a trimite mesajele, părintele primește imediat o notificare online. 

  •  Alternativă: Cellcontrol


 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Să conducem în siguranță: Aplicații dedicate șoferilor).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: