Ora de Risc

Senator Iuliana SCÂNTEI: O naționalizare a pensiilor din Pilonul II ar încălca un drept constituțional

Autor:Andreea RADU
Joi, 07 Septembrie 2017

Soarta pensiilor private din Pilonul II se va decide, probabil, în următoarea perioadă, după ce, în ultimele săptămâni, au existat mai multe scenarii - de la reducerea considerabilă a contribuției participanților - până la 2,5% sau chiar 1%, de la 5,1% în present -, și până la naționalizarea Pilonului II.

Despre efectele unor astfel de decizii au discutat marți, 5 septembrie 2017, Laura Iuliana SCÂNTEI - Senator și membru al Comisiei Juridice -, și Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurări&Pensii -, în cadrul primei emisiuni "Ora de risc" din această toamnă, difuzată de RFI România.

Orice decizie vor lua guvernanții în ceea ce privește Pilonul II, cu siguranță participanții la aceste fonduri vor avea de suferit, fie că pensia lor privată va dispărea complet, dacă fondurile vor fi naționalizate, în timp ce pensia lor va fi diminuată drastic, dacă se reduce contribuția.

Și este clar că nici măcar pensionarii din prezent nu vor primi mai mulți bani, dacă va fi naționalizat Pilonul II, deoarece toți acești bani vor fi folosiți pentru a acoperi deficitul actual al Pilonului I de pensii de stat. În același timp, tinerii din prezent vor primi o pensie minimă de la stat și vor fi privați de o pensie suplimentară, administrată privat.

"Noi singuri ne plătim pensiile. Și putem face asta alegând un alt administrator față de statul roman. Nu statul roman plătește pensiile care vor conta. Iar schema de pensii compusă din Pilonul I, Pilonul II și Pilonul III, atunci când a fost votată legea privitoare la fondurile de pensii administrate privat, a avut la bază un proiect testat cu Banca Mondială. A existat atunci o expertiză financiară", a declarat Iuliana SCÂNTEI.

Scopul principal este acela de a acoperi deficitul din sistemul public de pensii, dar nu s-a făcut o analiză a efectelor ce vor apărea după ce va fi luată o decizie în privința fondurilor din Pilonul II.

"În calitatea mea de senator, dacă decizia politică va fi aceea de a naționaliza Pilonul II, de a se alimenta din acest cont de 35 de miliarde de lei, pentru a își acoperi găurile și promisiunile electorale de la fondul de pensii, vom consilia, în calitate de senatori liberali, inclusiv prin servicii de asistență juridică, acțiuni împotriva statului român, pentru că încalcă un drept constituțional. Proprietatea este garantată. Și, mai ales, contribuțiile noastre private", a subliniat Iuliana SCÂNTEI.

Aceasta subliniază că românii trebuie să înțeleagă că acea contribuție reținută, în prezent, din salariul brut pentru un cetățean activ în câmpul muncii nu se cuantifică într-un cont al lui, nominal, și pe care îl va folosi în nume propriu, când va ajunge și el să aibă vârsta de pensionare, ci pentru a plati pensiile din prezent. "Prin urmare, contribuția care se alocă în Pilonul II devine, din momentul reținerii și virării în contul lui personal, administrat privat de niște societăți agreate conform legii, devine un bun propriu, privat. Banii noștri din Pilonul II sunt proprietatea noastră", a adăugat senatorul.

Practic, banii din Pilonul I se duc la pensionarii existenți, contribuția de Pilon II ajungând în contul fiecăruia dintre noi.

"Pensionarii de acum nu vor primi mai mulți bani. În schimb, tinerii din prezent cred că vor primi o pensie minimă de la stat. (...) Calculele arată că, pentru o contribuție pe o perioadă de 25 de ani la Pilonul II, poți acumula o pensie de 300-400 euro, menținând randamentul din prezent, lucru care nu se va mai întâmpla", a spus Iuliana SCÂNTEI.

Pensiile administrate privat, Pilonul II sau "pensiile private obligatorii", așa cum mai sunt cunoscute de publicul larg, se caracterizeaza prin direcționarea unei cote din contribuția personală de asigurări sociale, plătită obligatoriu, lunar, în sistemul public, către fonduri de pensii administrate privat.

Din cota de 10,5% a CAS-ului plătit de fiecare angajat, 5,1 puncte procentuale (5,1% din veniturile salariale brute în 2016) se direcționează către fondul de pensie administrată privat (Pilonul II), iar cealaltă parte (5,4 puncte procentuale) rămâne în sistemul public de pensii (pentru pensia numită generic "pensia de la stat" sau Pilonul I).

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de cele 7 fonduri de pensii administrate privat - Pilon II a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 mld. euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%, conform ASF. 6,92 milioane de participanți erau înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat - Pilon II - la sfârșitul lunii iunie 2017, cu un avans anual de 3,47%.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Senator Iuliana SCÂNTEI: O naționalizare a pensiilor din Pilonul II ar încălca un drept constituțional).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: