FIAR

SISTEMUL CARTE VERDE - Față în față cu provocările războiului

Autor:Andreea RADU
Vineri, 29 Iulie 2022

În cadrul Panelului dedicat Sistemului Carte Verde s-a pus accent pe priorităţile şi provocările cu care se confruntă toată ţările membre în condiţiile războiului din Ucraina, care a făcut ca milioane de refugiaţi să plece în alte ţări din Europa şi nu numai, inclusiv în România.

Panelul a fost prezidat de Sorin GRECEANU, Vicepreședinte CoB, Director General, BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. În deschiderea panelului a vorbit Sandra SCHWARZ, Preşedinte, CoB - organismul internaţional care administrează sistemul Carte Verde, în scopul facilitării circulaţiei internaţionale transfrontaliere a autovehiculelor şi a soluţionării daunelor, astfel încât terţele persoane, victime ale accidentelor rutiere, să nu fie dezavantajate de faptul că daunele suferite de acestea au fost cauzate de un autovehicul din altă ţară.

Potrivit acesteia, în prezent, din organizaţie fac parte 47 de ţări, 46 de Birouri şi 30 de Fonduri de Garantare. La nivel internaţional există peste 1.300 de asigurători care oferă asigurări Carte Verde, anual fiind raportate până la 450.000 de accidente transfrontaliere.

Obiectivele CoB includ: facilitarea traficului internaţional, asigurarea despăgubirii eficiente a victimelor accidentelor internaţionale, precum şi protecţia victimelor accidentelor transfrontaliere. CoB este o organizaţie pur tehnică, însă este influenţată de orice tip de probleme politice, precum sancţiuni, declaraţii de independenţă şi, în cel mai rău caz, război, a afirmat Sandra SCHWARZ, care a atras atenţia că invazia Rusiei în Ucraina este una dintre provocările cu care se confruntă CoB. Alte provocări sunt reprezentate de posibile atacuri cibernetice, precum şi insolvențele din industria de asigurări – printre acestea numărându-se CITY Insurance, cel mai mare faliment din piaţa românească.

La rândul său, Alina OSOIANU, Director Executiv, BNAA, a transmis că Republica Moldova a fost impactată puternic de valul de refugiaţi. Teritoriul Republicii Moldova a fost traversat de aproximativ jumătate de milion de cetăţeni ucraineni, ceea ce arată că multe dintre maşini au ieşit din Republica Moldova şi au plecat spre țari din Uniunea Europeană. Acest lucru are un impact atât la nivel de RCA intern, cât şi asupra poliţelor Carte Verde.

Sorin GRECEANU a amintit că toate ţările din sistemului Carte Verde depun eforturi considerabile pentru a proteja asiguraţii şi a le oferi poliţele necesare, cât şi pentru a gestiona toate daunele, inclusiv cele neasigurate. Totodată, el a adus în discuţie eforturile financiare cu care s-au confruntat întregul sistem şi BAAR ca urmare a falimentelor din piaţa românească, precum ASTRA, CARPATICA sau CITY Insurance.

Mădălin ROŞU, Preşedintele BAAR, a explicat că, în urma falimentului societăţii CITY Insurance, Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, în calitate de garant pentru acoperirea prejudiciilor produse în străinătate de vehicule înmatriculate în România, îi revine obligaţia legală de plată a daunelor RCA externe cauzate de asiguraţii acestei societăţi.

BAAR a plătit, până în 20 mai a.c., 91 de milioane de euro în dosarele CITY Insurance deschise pentru daune externe, în baza poliţelor RCA/Carte Verde emise de această societate, şi avea rezerve constituite pentru încă 149 de milioane de euro, conform cifrelor prezentate de Mădălin ROŞU.

În septembrie spuneam probabil falimentul CITY echivalează falimentele ASTRA şi CARPATICA, însă îl depăşeşte, este mai mare şi sper ne oprim aici, nu apară cifre şi dosare noi, a afirmat Preşedintele BAAR. Conform acestuia, până în luna mai, pentru falimentul ASTRA Asigurări, Biroul a plătit 46 de millione de euro şi avea încă 13 milioane de euro în rezervă, în timp ce pentru CARPATICA Asig a achitat 68 de milioane de euro, având alte 24 de milioane de euro în rezervă.

Mădălin ROŞU a vorbit şi despre proiectele BAAR, printre care o campanie TV pentru a conştientiza lumea asupra pericolelor din trafic, Certificatul de daunalitate, aplicaţia digitală pentru Constatarea amiabilă de accident în format electronic, precum şi o aplicaţie de mobil pentru Poliţia Romana care să filmeze şi fotografieze numerele de înmatriculare pentru a vedea dacă maşina este asigurată sau nu.

La finalul anului trecut, BAAR a achitat cea mai mare despăgubire în străinătate din istoria sa, drept consecinţă a unui accident rutier produs în anul 2018 în Franţa de un şofer român care conducea un ansamblu cap tractor-semiremorca, asigurat RCA/Carte Verde la compania CITY Insurance. Este vorba de peste 5,3 milioane euro din care cea mai mare parte reprezintă despăgubiri pentru cheltuieli de spitalizare, pierderi de venit, asistență medicală, adaptarea locuinţei ș.a., la care se mai adaugă o rezervă de daune rămasă de 4,5 milioane de euro, astfel încât despăgubirea finală se va ridica la aproximativ 9,8 - 10 milioane de euro. Tot în acest caz, înainte de retragerea autorizaţiei de funcţionare, CITY Insurance mai plătise despăgubiri în cuantum total de 207 mii euro.

Totodată, în cadrul panelului a fost prezent online şi Volodymir ROMANYSHYN, Preşedintele Biroului din Ucraina. Potrivit acestuia, războiul generat de Rusia a crescut cererea de asigurări Carte Verde (pentru refugiaţi), ceea ce a generat mai multe probleme logistice în ţara vecină.

În pofida contextului în care ne desfăşurăm activitatea în acest moment, facem pași constanţi către digitalizare. De exemplu, încercăm implementăm posibilitatea de a prezenta poliţa Carte Verde ca document digital. Lucrăm, de asemenea, la dezvoltarea de baze de date şi încercăm implementăm alte tehnologii, precum coduri QR pentru accesarea bazei de date Carte Verde. Autorităţile locale, Fondurile de Garantare Naţionale, dar şi companiile locale au acordat sprijin refugiaţilor. De asemenea, Ucraina a reacţionat rapid şi a implementat o serie de măsuri, a afirmat Volodymir ROMANYSHYN.

Războiul din Ucraina a stârnit un flux masiv şi dramatic de refugiaţi care părăsesc Ucraina, mulţi dintre ei călătorind cu maşina. Astfel, pe lângă contribuţia la efortul general de solidaritate pentru a-i ajuta să facă faţă tragediei războiului şi a refugiului, asigurătorii europeni trebuie să se ocupe şi de o problemă tehnică foarte concretă, a accidentelor auto în care sunt implicate maşini cu numere ucrainene. În acest context, ApPA - Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor, în colaborare cu XPRIMM şi BAAR, a lansat un Ghid util pentru şoferi, denumit "Ce faci în cazul unui accident cu o maşină din Ucraina?", ce poate fi descărcat de pe 1asig.ro.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (SISTEMUL CARTE VERDE - Față în față cu provocările războiului).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: