eStyle

Top 10 tehnologii pe care asigurătorii ar fi bine să le urmărească în 2019

Autor:Adina TUDOR
Marti, 19 Martie 2019
Adoptarea unor tehnologii emergente, cu scopul de a îmbunătăţi rezultatele de business, ar trebui încurajată, însă acest lucru trebuie făcut într-un mod raţional, care să se încadreze în activitatea companiei, arată un raport realizat de CompTIA – asociaţia globală a industriei tehnologice.

În cadrul raportului, sunt prezentate 10 tehnologii care, în anul 2019, le pot permite companiilor, inclusiv celor din domeniul asigurărilor, să îşi dezvolte afacerile într-un mod profitabil. Astfel, acestea au potenţialul de a produce un impact pozitiv semnificativ la nivelul operaţiunilor de business dedicate clienţilor.

Cele 10 tendinte şi tehnologii identificate în raport includ:

 1. Internetul Lucrurilor (Internet of Things) – reţeaua formată din dispozitive fizice, electronice, software-uri şi senzori, interconectate, care fac schimb de date. Şi companiile din re/asigurări au început să fie, deja, interesate de această tehnologie. De altfel, la începutul lunii septembrie 2018, MUNICH Re anunţa achiziţionarea firmei relayr, specializată pe acest segment. „Internetul Lucrurilor (IoT) ne schimbă deja lumea şi are potenţialul de a perturba industriile tradiţionale de asigurări şi reasigurări prin noi modele de business, noi competitori şi noi servicii”, declarase, cu acest prilej, Torsten JEWORREK, Management Board Member, MUNICH Re.
 2. Automatizarea – tehnologia prin care un proces sau o procedură se desfăşoară fără asistenţă umană.
  Automatizarea şi-a făcut deja apariţia inclusiv pe piaţa de asigurări din România, companii locale anunţând lansarea de roboţi care permit automatizarea proceselor. Printre acestea, se numără brokerul LEADER TEAM şi asigurătorul ASIROM Vienna Insurance Group. Astfel, LEADER TEAM Broker part of Londongate a introdus, începând cu finalul anului 2017, o soluţie RPA (Robotic Process Automation) care să preia task-urile repetitive şi să elimine erorile de introducere a datelor, simplificând multe dintre activităţile administrative şi optimizând procesele de lucru. De asemenea, ASIROM VIG a anunţat, la începutul lunii mai 2018, că a „angajat” roboţi, care sunt de trei ori mai rapizi decât operatorul uman.
 3. Inteligenţa Artificială – cunoscută şi ca inteligenţa maşinilor, AI se află încă la început din punctul de vedere al dezvoltării, însă devine, cu siguranţă, un subiect de interes indiferent de segmentul în care activează o companie. Sistemele AI sunt capabile să încorporeze informaţii şi instrucţiuni, să înveţe din interacţiunea cu fiinţele umane şi să răspundă la situaţii noi şi la întrebări printr-un comportament asemănător celui uman. În plus, Inteligenţa Artificială completează tehnologii precum RPA, incluzând sisteme care recunosc tipare, pot învăţa şi se pot adapta la situaţii noi.
  Aplicaţii ale sistemelor AI şi-au găsit deja implementarea şi la nivelul companiilor de asigurare, inclusiv în ţara noastră. În martie 2017, METROPOLITAN Life lansa LifeBOT - primul BOT dotat cu inteligenţă artificială din industria financiară din România. Disponibil sub forma unui chatbot, acesta a fost gândit ca un partener uman de discuţie, care însoţeşte utilizatorul oriunde, înţelege când acesta doreşte să prelungească dialogul pentru a afla informaţii noi şi este înzestrat chiar şi cu umor. În iulie 2018, OMNIASIG VIG anunţa utilizarea unui sistem bazat pe Inteligenţă Artificială (AI), într-un nou proiect de automatizare a proceselor operaţionale de înregistrare, procesare şi arhivare a documentelor. Sistemul avansat de recunoaştere optică a caracterelor implementat de asigurător permite integrarea automată a documentelor în fluxul electronic al companiei, prin simpla scanare.
 4. Realitatea augmentată/realitatea virtuală – realitatea augmentată reprezintă o transmisiune „live” directă sau indirectă, îmbunătăţită cu elemente virtuale, a unei realităţi fizice existente. Realitatea virtuală reprezintă un scenariu generat de un computer care simulează o experienţă realistă.
  AR şi VR îşi vor găsi cu siguranţă loc şi în domeniul asigurărilor, putând fi utilizate, de exemplu, în programele de training ale angajaţilor, aşa cum se întâmplă deja şi în alte domenii.
 5. Wireless 5G – a cincea generaţie a sistemelor wireless, abreviată 5G, înseamnă reţele wireless îmbunătăţite. Au fost implementate începând cu 2018.
 6. Printare 3D – procesul prin care un material este solidificat pe baza unui program de calculator, pentru a crea un obiect 3D.
 7. Dronele – obiecte zburătoare fără pilot, care pot avea o multitudine de aplicaţii.
  Companiile de asigurări au început să folosească de ceva vreme dronele pentru gestionarea riscurilor şi evaluarea pagubelor. De altfel, în luna iulie a anului 2018, chiar Insurance Europe, federaţia europeană ce reuneşte asociaţiile naţionale ale asigurătorilor şi reasigurătorilor, îşi arată susţinerea faţă de atenţia pe care Comisia Europeană o acordă dronelor, fiind convinsă că dronele oferă un potenţial uriaş pentru inovaţie într-o gamă largă de sectoare şi, de asemenea, posibilitatea de a crea noi job-uri şi business-uri în Europa.
 8. Biometria – metoda de îmbinare a biologiei şi tehnologiei folosită, în momentul de faţă, pentru a identifica şi a permite accesul utilizatorului într-un mod mult mai controlat.
  Despre aplicaţiile acesteia în domeniul asigurărilor, se vorbeşte deja de ceva vreme. De exemplu, într-un articol publicat de ALLIANZ, în noiembrie 2017, din ce în ce mai multe companii vor să utilizeze sistemele biometrice pentru a personaliza primele de asigurare ale clienţilor, bazându-se pe comportamentul acestora la volan, de exemplu. Mai mult decât atât, această tehnologie are potenţialul de a aduna date mai multe şi mai complexe decât reuşesc, în prezent, sistemele telematice. De exemplu, senzori biometrici ar putea urmări privirea şoferului, pentru a vedea cât de des se uită acesta în oglinzi sau cât de des îşi ia privirea de la drum, sau ar putea monitoriza cât de des îşi ia mâinile de pe volan şi pentru cât timp. Conform aceluiaşi articol, biometria ar permite conceptului de asigurare să devină mai fluid. De exemplu, în cazul unei flote de vehicule deţinute de o companie, sistemele biometrice ar putea informa compania de asigurări că şoferul unei maşini a fost schimbat, ceea ce i-ar permite să ajusteze primele de asigurare corespunzător.
 9. Tehnologiile Blockchain - Un blockchain este un registru digital – o bază de date distribuită, care poate fi diseminată într-o reţea de computere situate în diverse locuri şi zone geografice. O copie identică a registrului este deţinută de toate persoanele care fac parte dintr-o reţea blockchain.
  Conform experţilor, tehnologia Blockchain ar putea deschide în domeniul financiar/bancar posibilitatea dezvoltării unor numeroase aplicaţii care pot ajuta, printre altele, la creşterea eficienţei operaţionale, îmbunătăţirea experienţei clienţilor furnizorului de servicii financiar/bancare sau îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei informaţiilor schimbate cu terţi.
 10. Calculatoarele cuantice – un calculator cuantic se foloseşte de mecanica cuantică pentru a rezolva probleme specifice, cum ar fi decriptarea unor chei de criptare folosite în comunicarea securizată (SSL) pe Internet prin protocolul HTTPS.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Top 10 tehnologii pe care asigurătorii ar fi bine să le urmărească în 2019).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: