Lex

Totul despre polița CASCO

Autor:Alexandra DUNĂREANU, Avocat
Vineri, 03 Aprilie 2015

În ziua de astăzi, când majoritatea activităților zilnice se desfășoară cu concursul autovehiculelor personale, iar micile neatenții sunt factorul producător de evenimente rutiere, cea mai bună variantă rămâne asigurarea facultativă de răspundere civilă auto, așa încât asigurătorii devin prietenii cei mai buni ai șoferilor, oferindu-le protecție și sprijin în refacerea rapidă a autoturismului.
Acronimul CASCO provine din englezescul insurance providing full protection from damages, altfel spus  CASualty and COllision – „accidente și tamponări”, fiind cunoscut în România drept asigurarea facultativă de răspundere civilă pentru șoferii auto.
În altă ordine de idei, polița CASCO este acea asigurare de tip facultativ pentru autovehiculele cu o vechime  de până la 8 ani, dar în unele cazuri poate cuprinde și autoturisme cu o vârsta de până la 12 ani. Fiind o procedură de asigurare opțională, CASCO nu se confundă cu RCA, aceasta din urmă fiind o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto care protejează victima unui accident rutier, nu și pe cel răspunzător de producerea accidentului respectiv.
În forma sa cea mai simplă, asigurarea de tip facultativ acoperă următoarele riscuri: avarii - ciocniri, derapări, zgârieri, răsturnări, căderea unor corpuri pe autovehicule, vandalism, incendiu, trăsnet, explozie, grindină, inundație, cutremur; furturi – furtul autovehiculului, al unor părți componente ale acestuia sau tentativa de furt, dar și oricare alte riscuri stabilite de către părți prin contractul de asigurare.
Cu privire la alte avantaje ale  asigurării facultative de răspundere civilă auto, beneficiul principal pe care îl prezintă încheierea unei polițe CASCO este acela că, la momentul producerii riscului asigurat, asigurătorul este cel care va media rezolvarea daunelor autovehiculului asiguratului, însă cu respectarea condițiilor din contract și a propriilor sale interese. Cu alte cuvinte, în baza a ceea ce părțile stabilesc în contract și în limitele primei de asigurare, asiguratul va fi despăgubit, iar asigurătorul se va subroga acestuia în baza art. 2210 Noul Cod Civil. 
Cu privire la costurile pe care trebuie să le suporte cel care vrea să beneficieze de avantajele asigurării CASCO, acestea variază în funcție de vârsta autovehiculului, de sistemele de securitate cu care este dotat autoturismul, dar și dacă mașina în cauză nu a suferit daune mari în ultimele 12 luni. Nu aceleași reguli se aplică în cazul proprietarilor mașinilor de lux sau a persoanelor juridice deținătoare de autoturisme, unde prima anuală va fi mai costisitoare. Cu toate acestea, este bine de știut că acest tip de asigurare este deosebit de avantajos pentru șoferii disciplinați care sunt implicați în puține accidente sau chiar deloc.
Așadar, încheierea unei polițe CASCO este benefică, pentru că accidentele auto și furturile auto/tentativele de furt auto fac parte din categoria riscurilor la care ne expunem zilnic, chiar și în cazul celor care adoptă o conduită preventivă la volan. Iar, în baza unei polițe de asigurare CASCO, asiguratul va fi despăgubit pentru pagubele produse autovehiculului său.
Mai mult decât atât, pe piața asigurărilor din România a avut loc o evoluție pozitivă în anul 2014 față de 2013 ca urmare a creșterilor înregistrate în contul asigurărilor CASCO (+32,7%), ceea ce ne arată că șoferii auto au înțeles importanța încheierii unei polițe CASCO.



Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Totul despre polița CASCO ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: