În contextul în care îmbătrânirea populaţiei este un factor îngrijorător pentru viitorul financiar al românilor activi astăzi, iar veniturile consumatorilor sunt semnificativ afectate de evenimente majore atunci când ele intervin, campania de educaţie financiară „Trăieşte viitorul!” propune o schimbare în lista de priorităţi financiare.
La jumătatea lunii mai 2018, Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor a lansat oficial campania de educaţie financiară „Trăieşte Viitorul!”, susţinută de METROPOLITAN Life, prin care românii au aflat cum să îşi protejeze financiar prezentul şi viitorul, fiind cel mai mare demers de acest tip dezvoltat de APPA.
Desfăşurată la nivel naţional până în decembrie 2018, campaniei și-a propus să informeze și să contribuie la educarea populației privind resursele şi instrumentele de economisire puse la dispoziţia românilor pentru păstrarea aceluiaşi standard de viaţă la momentul retragerii din activitate şi în cazul producerii unor evenimente neprevăzute, precum accidentul sau îmbolnăvirea.
Aceste informaţii sunt evidenţiate de un studiu realizat de KPMG la solicitarea APPA, care ilustrează nevoia de creştere a nivelului de educaţie financiară în România. De exemplu, potrivit acestui studiu, doar 19% dintre români economisesc pentru bătrâneţe, fapt deloc surprinzător având în vedere că 4 din 10 români nu deţin un cont bancar (conform datelor publicate recent de Banca Mondială).
Fiecare dintre noi trebuie să acţioneze astăzi pentru viitorul lui, pentru ce se va întâmpla mâine, pentru cum va fi acel mâine. Realitatea este că suntem pe unul din ultimele locuri în ceea ce priveşte educaţia financiară. Şi atunci, este important ca fiecare dintre noi, toţi actorii din piaţă, să se alăture şi să mergem către tinerii Millennials, către toţi cei din jurul nostru, cu informaţii legate de educaţia financiară, pentru că o decizie corectă este o decizie care va avea un impact pozitiv în viitor, a afirmat Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life.
Am ales să susţinem această campanie pentru că dorim să promovăm responsabilitatea pe care fiecare persoană o are faţă de protecţia şi siguranţa sa financiară şi a familiei. Asigurările de viaţă şi pensiile private oferă posibilitatea menţinerii standardului de viaţă în cazul unui eveniment nefericit şi ajută la suplimentarea veniturilor după vârsta pensionării, a declarat Ciprian LĂDUNCĂ, Chief Financial Officer, METROPOLITAN Life.
Alături de studiul realizat de KPMG, campania a inclus şi o componentă de promovare în mediul online, cu două video-uri şi lansarea platformei traiesteviitorul.ro. Cele două spoturi video au avut la bază ideea unor experimente menite să ducă la conştientizarea unor nevoi care poate astăzi nu par prioritare, dar care pot influenţa radical viitorul fiecăruia.
Campania „Trăieşte Viitorul!” este cea mai amplă campanie organizată până în prezent, dedicată asigurărilor de viaţă şi sistemului de pensii private. Considerăm un astfel de demers absolut necesar într-o piaţă dominată încă de asigurările auto şi într-o ţară în care, potrivit studiului KPMG, un român pensionat în 2048 va avea din pensia de stat o rată de înlocuire a venitului obţinut ca salariat de sub 40%. Ne concentrăm pe mediul online în comunicare şi pe o abordare prietenoasă, directă şi transparentă, pentru că avem încredere că în acest fel putem atinge un public cât mai larg. Toţi vrem un viitor cât mai sigur şi liniştit, iar pentru acest scop e necesar să acţionăm acum, în prezent, consideră Mihaela CÎRCU, Project Manager, APPA.