Industria de asigurări din România a adoptat, în această primăvară, în ritm accelerat, o serie de măsuri speciale, fără precedent, pentru a-şi proteja atât clienţii, cât şi angajaţii de riscul infectării cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), asigurând, în acelaşi timp, continuitatea operaţiunilor curente în deplină siguranţă.
Printre acestea, se numără existenţa unui plan de acţiune, dotarea cu substanţe antibacteriene şi dezinfectanţi, posibilitatea de a lucra de acasă şi de a ţine legătura online cu consumatorii, precum şi încurajarea plăților online.
Cristian ROȘU, Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Sectorul Asigurări – Reasigurări, a precizat că, în această perioadă, ASF este în legătură permanentă cu societățile de asigurare și cu brokerii și apreciază modul în care companiile au făcut față noilor condiții de business.
Nu este ușor să schimbi peste noapte paradigma în care ai fost obișnuit să funcționezi o viață. Distanțarea socială este un impediment în industria asigurărilor, întrucât relația directă dintre client și consultant reprezintă unul dintre pilonii fundamentali pe care se sprijină un business în acest domeniu. Mijloacele moderne de comunicare sunt, însă, foarte utilizate în această perioadă și lucrurile se desfășoară într-o relativă normalitate. Probabil, vom asista, în perioada următoare, la o accentuare a digitalizării în activitatea de distribuție, a afirmat Cristian ROȘU. Conform acestuia, sunt produse care pot fi vândute exclusiv de la distanță, însă consideră că interacțiunea umană nu poate fi înlocuită de aplicațiile online, întrucât încrederea nu poate fi transmisă prin Internet, ci doar face to face.
Adrian MARIN, Preşedintele UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, a arătat că, încă de la începutul pandemiei COVID-19, companiile de asigurări au luat rapid măsuri pentru protejarea şi sprijinirea angajaţilor şi a clienţilor. Astfel, a fost implementat sistemul work from home, în așa fel încât oamenii din asigurări să îşi poată continua activitatea în siguranţă în casele lor, respectând toate recomandările autorităţilor pentru limitarea răspândirii virusului.
De asemenea, companiile de asigurări au fost alături de clienţii lor şi prin faptul că au pus la dispoziţie instrumente online, astfel încât orice operaţiune legată de poliţele lor de asigurare – achiziţie, reînnoire, notificare a unei daune sau despăgubire – să poată fi realizată în mod simplu şi rapid, de la distanţă. Important de menţionat este şi faptul că mai multe companii au declarat deja public că le oferă clienţilor lor acoperirea riscurilor legate de îmbolnăvirea cu COVID-19, a declarat Adrian MARIN.
Conform acestuia, în ceea ce priveşte responsabilitatea socială, mai multe companii de asigurări au făcut donaţii pentru sprijinirea luptei împotriva COVID-19, făcând astfel posibilă achiziţia de echipamente medicale şi de protecţie pentru sistemul medical, sprijinind astfel persoanele vulnerabile în această perioadă. Solidaritatea şi responsabilitatea sunt extrem de importante acum. Chiar dacă aceştia sunt doar nişte primi paşi, suntem încrezători şi privim cu toată responsabilitatea rolul pe care industria noastră îl are de jucat în societate, a adăugat Preşedintele UNSAR.
Transformarea distribuţiei de asigurări în 2020
Piaţa de asigurări traversează o perioadă fără precedent, care își va pune amprenta considerabil pe modelul viitor de business.
Este foarte probabil ca această criză prin care trecem să determine o schimbare în comportamentul consumatorilor şi al tuturor clienţilor, prin creşterea gradului de utilizare a platformelor online pentru achiziţia şi administrarea poliţelor de asigurare. Prin urmare, ne aşteptăm la creşterea ponderii vânzărilor online. Pe termen mediu, vom vedea o dezvoltare mai accelerată a instrumentelor online şi investiţii semnificative în acest sector. În acelaşi timp, este posibil ca, în momentul în care pandemia va lua sfârşit, multe dintre aceste schimbări să devină normale, afirmă Adrian MARIN.
El consideră că piața va „arde” nişte etape în dezvoltarea online, criza va accelera nevoia de astfel de soluţii şi gradul de acceptare de către clienţi. Vorbim despre soluţii simple, prin care orice client îşi poate administra poliţele lui de asigurare, de la distanţă – achiziţie, reînnoire, notificare daune, solicitare despăgubire etc. - şi care, foarte probabil, vor fi utilizate la scară largă şi după terminarea pandemiei.
Pandemia ne-a dat o lecție: aceea că orice dificultate poate fi depășită cu atitudinea potrivită și că diferența dintre pierzători și câștigători în business este făcută de mindset și curajul de a revoluționa. Această criză ne-a dovedit totodată că tehnologia este cel mai de nădejde aliat al business-ului. Beneficiile digitalizării nu mai pot fi puse, astăzi, la îndoială și sunt mult mai evidente decât erau în urmă cu doar câteva săptămâni. Cu siguranță, business-urile nu se mai pot întoarce la „ceea ce a fost”; este nevoie de reinventare, de o accelerare a digitalizării atât intern, cât și în relaţiile cu clienții, a declarat Marilena BÂRLIGA, Director Market Management și Comunicare, ALLIANZ-ȚIRIAC.
Cristian IONESCU, Președinte al Directoratului, ASIROM VIG, se aşteaptă ca 2020 să fie un an dificil pentru toate industriile, nu doar cea a asigurărilor, dar, ca de fiecare dată, se vor găsi soluţii. Digitalizarea este una dintre ele. Chiar dacă principalul canal de distribuţie rămâne vânzarea clasică, consultativă, ciclul de vânzare se va scurta odată cu digitalizarea, iar produsele şi serviciile vor deveni mai simple şi mai uşor de accesat. Sunt convins că multe abordări din modul de lucru adoptat în această perioadă se vor menţine şi după. Această transformare sau adaptare aduce numeroase provocări şi la fel de multe oportunităţi de a ne dezvolta, de a inova şi de a ne perfecţiona, a spus el.
Şi Antonio SOUVANNASOUCK, Preşedintele PRBAR, este de părere că această pandemie cu care ne confruntăm acum va schimba multe lucruri, începând de la optică, strategii, perspective faţă de funcţionarea business-ului în asigurări. Vom accepta mult mai uşor decât până acum noutatea, schimbarea, în sensul că mulţi nu eram pregătiţi să facem faţă unei astfel de provocări subite.
La rândul său, Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker, estimează că va urma un nou început în domeniul intermedierii asigurărilor, în care se va trece masiv pe teleasigurări (online, telefon, mail, whatsapp etc). Vom ajunge să discutăm cu clienții pe aplicații de tip Zoom, unde vom face share (partajare) de ecran, facilitate care va mijloci prezentarea în detaliu a asigurărilor/condițiilor/acoperirilor/excluderilor etc, iar vânzarea se va finaliza tot în online. De asemenea, clienții vor migra masiv pe platforme online de unde își vor achiziționa asigurări și, mai ales, vor migra către aplicații mobile cu care își vor rezolva problemele ce țin de asigurare.
Totodată, Cătălin BOICEANU, Director General Adjunct, GLOBASIG Broker, se aşteaptă ca, pe partea distribuţiei de asigurări, să observăm o creştere în zona achiziţiei online de produse de asigurare standardizate, dar şi un interes crescut în zona asigurărilor de sănătate şi viaţă din partea consumatorilor, cât şi o deschidere mai mare către „întâlnirile” în mediul online în detrimentul celor clasice, face-to-face, mai ales pe zona corporate.
În contextul creat de pandemia COVID-19, vedem distribuţia asigurărilor câştigând în valoare şi în importanţă socială, iar rolul de consultant al brokerului de asigurare, mai necesar decât oricând. În criză, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice cheltuiesc mai judicios, comparaţia de preţuri şi acoperiri este făcută mult mai atent şi deja consumatorul de asigurare a învăţat că răspunsurile se găsesc mai uşor la brokeri. Mărturie stă consolidarea pieţei brokerajului în anii care au urmat crizei din 2008, afirmă Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Broker.
Potrivit acestuia, corporate-ul se va face în continuare ca şi până acum – prin analiza de risc bazată pe discuţii directe cu clientul, dar „lupta” se dă cu educarea continuă a unor asiguraţi persoane fizice, care încă nu ştiu să folosească e-mail-ul, contul bancar sau plata cu cardul. COVID-ul a creat cadrul acestei învăţări şi deja o evoluţie în această direcţie este vizibilă, a adăugat el.
În acelaşi timp, Sînziana MAIOREANU, CEO, AEGON România, crede că această pandemie va lăsa urme serioase în comportamentul nostru, atât în ceea ce privește gradul de precauție legat de interațiunea cu grupuri mari de oameni, cât și în legătură cu serviciile și produsele pe care le vom alege și care va trebui să fie cu adevărat necesare, să aducă valoare vieții noastre și să fie simple și ușor de procurat. Va trebui să regândim tipurile de produse pe care le oferim, astfel încât să răspundem nevoilor din noua realitate.
Cum s-au adaptat brokerii?
Brokerii sunt în linia întâi atunci când vorbim de distribuţia asigurărilor pe piaţa locală, în condiţiile în care ei intermediază două treimi din totalul poliţelor, cu o pondere considerabilă pe segmentul asigurărilor generale.
Dorel DUȚĂ, Preşedinte, UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanță în Asigurări din România, a remarcat că fiecare companie şi-a configurat operaţiunile pentru a face faţă acestei perioade de pandemie, încercând să stabilească modul în care îşi poate adapta cât mai bine activitatea.
Companiile de brokeraj au făcut şi fac continuu eforturi pentru a veni în întâmpinarea clienţilor, precum şi pentru a satisface nevoia de securitate şi protecţie a propriilor angajaţi. Pentru client, s-au digitalizat procesele, s-au adaptat produsele de asigurare la noile provocări - şi mă refer aici la optimizarea costului versus acoperiri pentru active care sunt “în pauză de producţie”, s-au negociat amânări la plată a ratelor de primă, în timp ce unele contracte s-au suspendat. Pentru angajaţi, s-au implementat rapid modalităţi de lucru de la distanţă, de adaptare a cadrului de lucru la noile provocări, dar o parte dintre colegii noştri au fost nevoiţi să ia şi măsuri mai puţin plăcute, a explicat el.
În ceea ce privește compania pe care o conduce, Dorel DUȚĂ a precizat că HOBBIT Broker activează preponderent pe zona corporate, lucrând împreună cu clienţii şi asigurătorii parteneri în vederea adaptării acoperirilor incluse în contractele de asigurare la perioada din prezent. Acest lucru s-a materializat prin reducerea acoperirilor incluse în poliţe, la prorogarea unor termene de plată şi chiar la suspendarea unor contracte de asigurare. În plus, am implementat un program de emitere a documentelor de plată în format electronic. Angajaţii noştri lucrează, în funcţie de anumite operaţiuni curente, fie de acasă, fie de la birou. Nu avem angajaţi în şomaj tehnic şi nu am operat reduceri salariale.
La rândul său, Antonio SOUVANNASOUCK, Preşedintele PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, subliniază faptul că brokerii au fost tot timpul creativi, nu numai în vremuri mai puţin obişnuite, şi au găsit soluţii atât de distribuţie în condiţii cât se poate de sigure, cât şi pentru servisarea clienţilor lor pe tot parcursul contractului de asigurare.
Referitor la ASIGEST Broker, companie pe care o conduce, Antonio SOUVANNASOUCK a afirmat că a luat măsuri prin adaptarea planului de continuitate la criza sanitară încă din săptămâna premergătoare declarării stării de urgenţă. Din fericire, la ASIGEST am implementat, în ultimii 3 ani, sisteme şi metode de lucru în cloud, ceea ce ne-a ajutat fantastic în trecerea la lucrul de acasă în 24 de ore. Totuşi, avem câteva operaţiuni, cum ar fi curierat pentru transmiterea poliţelor de asigurare clienţilor sau operaţiuni bancare cu numerar, ceea ce a presupus organizarea unei părţi a personalului în echipe care să vină alternativ la birou, a spus el.
Plata primelor de asigurare se poate face prin toate mijloacele electronice şi, acolo unde este cazul, solicităm societăţilor de asigurare amânarea termenelor de plată. Am convenit cu societăţile de asigurare ca, în această perioadă, să transmitem poliţele de asigurare către şi de la client în format electronic, a adăugat Antonio SOUVANNASOUCK cu privire la măsurile luate de ASIGEST pe perioada pandemiei noului coronavirus, menţionând că brokerul face eforturi ca timpul de răspuns către clienţi să fie cât mai scurt şi că le acordă clienților întreaga asistenţă pentru deschiderea dosarelor de daună.
Viorel VASILE, CEO-ul SAFETY Broker, a declarat că, în această perioadă de pandemie, a avut o relocare dinamică și rapidă a resurselor, însă principala preocupare a fost să ţină aproape resursele cheie: angajaţii, clienţii, partenerii asigurători. Una dintre principalele măsuri pe care le-am luat a vizat comunicarea cu clienţii noştri prin toate canalele de care dispunem: call center dedicat, e-mail, Facebook, Instagram, mutarea întâlnirilor cu clienţii în mediul online, newsletter, elaborarea unor ghiduri pentru clienţi care să răspundă întrebărilor frecvente ale acestora în această perioadă, a spus el, precizând că, în companie, media de vârstă este scăzută şi, astfel, le-a fost uşor să se adapteze noilor mijloace de comunicare.
Folosim noile metode şi mijloace de interacţiune cu clientul atât proprii, cât şi cele puse la dispoziţie de asiguratori: aplicaţii de efectuare a inspecţiilor de risc, de avizare şi constatare a daunelor, de transmitere a documentelor. Încurajăm colegii să înveţe noua cultură organizaţională, să înveţe noile metode de comunicare, să înveţe cum să ne adresăm clienţilor noştri în astfel de situaţii, a afirmat Viorel VASILE.
Conform acestuia, brokerul avea dezvoltate mai multe canale, printre care şi cel de vânzări online, ceea ce a însemnat accelerarea transformării proceselor în companie. Încurajăm plăţile online – iar acolo unde acestea nu sunt posibile, colegii au fost dotaţi cu POS-uri mobile. De asemenea, utilizăm sisteme de conferinţă online, videochat, am mutat întâlnirile de management în mediul online. Folosim o aplicaţie de e-mail cu multe funcţionalităţi. În acelaşi timp, folosim o aplicaţie de emitere şi gestiune a poliţelor interconectată cu platformele asigurătorilor, a adăugat el.
De asemenea, marea majoritate a angajaţilor DESTINE Broker lucrează de acasă, lucru ce a necesitat o investiţie serioasă în tehnică şi logistică. Nu a fost uşor. A trebuit să gândim foarte bine tot fluxul de lucru, pentru ca activitatea să se desfăşoare în bune condiţii, şi să găsim soluţiile tehnice şi de soft pentru a face asta. Lucrăm de acasă, monitorizăm starea de sănătate a colaboratorilor şi a angajaţilor. Folosim corespondența electronică şi comunicăm cu colegii prin telefon şi aplicaţii online, a spus Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker.
Pentru protecţia clienţilor, DESTINE a recomandat transmiterea deconturilor de primă prin e-mail sau alte aplicaţii, astfel clienţii putând achita primele şi ratele prin internet banking sau cu cardul.„Am implementat un sistem de plată a primelor cu cardul, pentru clienţi, prin transmiterea către aceştia, din platforma de emitere DESTINE, a unui link de plată. De asemenea, DESTINE foloseşte, de un an şi jumătate, o aplicaţie off-line pentru clienţi, prin intermediul căreia se pot semna documentele IDD, DNT, se emit poliţele, acestea se pot achita prin internet banking sau cu cardul. Am implementat în aplicaţia pentru clienţi şi posibilitatea de încărcare documente (CI, Talon) şi poze pentru inspecţiile de risc, a completat Marius LASLO.
Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker de Asigurare, consideră că situația apărută în urma pandemiei COVID-19 este una dintre cele mai dificile provocări cu care s-a confruntat compania de-a lungul celor 25 de ani de existență. Este o criză sanitară globală cu influențe economico-financiare dramatice, în urma căreia trebuie să supraviețuim, atât din punct de vedere uman, cât și economic, alături de celelalte entități ale mediului de afaceri din România.
În aceste condiții excepționale, INTER Broker se numără printre agenții economici din piață care și-au continuat activitatea, bineînțeles prin adaptarea la o serie de noi proceduri de lucru și respectând măsurile de siguranță impuse prin ordonanțele militare adoptate de la debutul declarării stării de urgență. Pentru INTER Broker, principalele pârghii ale mecanismului de implementare a acestor noi proceduri au constat în migrarea activităților zilnice în mediul online, prin intermediul tehnologiei disponibile. Activitatea în mediul online și tehnologia corespunzătoare sunt elementele esențiale care au contribuit la continuarea procesului de intermediere şi subscriere, ajutându-ne, deopotrivă, să fim aproape de clienți, să ne motivăm forța de vânzare din teritoriu și să ne protejăm personalul din sediul central împotriva infecției cu COVID-19, a spus Cerasela CHIRIAC.
Printre altele, echipa INTER Broker s-a asigurat că toţi clienții cu vârsta de peste 65 de ani au la dispoziţie bunurile care să le acopere necesitățile zilnice de bază şi, folosind echipamente de protecţie, a limitat deplasarea clienţilor seniori, preluând de la aceştia documentele de asigurare în original.
De asemenea, pentru confortul psihic și siguranța sănătății clienților și angajaților noștri, am redus programul de lucru, dar ne-am asigurat totodată că vom răspunde prompt urgențelor, prin desemnarea unui număr minim de personal prezent la sediul central al societății. Pentru a garanta fluxul de lucru optim în condiții similare celor de la birou, am pus la dispoziția salariaților echipamentele și consumabilele necesare: laptopuri, telefoane mobile, periferice (imprimante), cartușe de imprimantă, hârtie și altele, a declarat Cerasela CHIRIAC, care a salutat eforturile asigurătorilor care au flexibilizat procedurile de inspecții de risc, au ajustat pozitiv procedurile de subscriere și deschidere a dosarelor de daună.
În cazul Aon România, întreaga echipă are facilitatea de a lucra de acasă, fiind echipată corespunzător din punct de vedere tehnic. Ţinând cont de faptul că, prin natura profesiei noastre, aceea de consultant de risc, avem o viziune clară cu privire la riscurile afacerii noastre, această situaţie ne-a găsit mai pregătiţi, poate, decât pe alţii. Pentru că am intuit situaţia aşa cum se va derula din punct de vedere al activităţii noastre, am început perioada de telemuncă cu două săptămâni mai devreme decât au solicitat autorităţile. Astfel, angajaţii au avut timp să se obişnuiască cu situaţia treptat, fără presiunea obligativităţii, simţindu-se în siguranţă şi în ceea ce priveşte propria expunere la risc, a declarat Adriana GRECU, CEO, Aon România.
De asemenea, am decis rapid că este momentul perfect să aducem valoare în relaţia cu clienţii noştri şi să le fim alături cu informaţii foarte specifice acestei situaţii noi. Aici, ne-a susţinut şi compania mamă, cu instrumente on-line, actualizate în timp real, precum şi cu produse de asigurare concepute în termen foarte scurt după declanșarea crizei, pe pieţele externe, dar cu posibilitate de a fi importate, a adăugat ea.
La rândul său, Cătălin BOICEANU, Directorul General Adjunct al GLOBASIG Broker, arată că brokerul a luat măsuri pentru protecţia angajaţilor şi desfăşurarea activităţii la capacitate maximă în deplină siguranţă, în condiţiile răspândirii noului coronavirus.
În primă fază, au fost implementate măsuri privind: igienizarea birourilor, achiziţia de materiale dezinfectante şi protecţie, păstrarea unei distanţe minime între spaţiile de lucru, iar pentru o parte din angajaţi s-a trecut la sistemul "work from home", pentru că, ulterior, începând cu data de 11 martie 2020, absolut toţi angajaţii GLOBASIG îşi desfăşurau activitatea de la distanţă, la capacitate maximă. Deşi schimbarea modului de lucru a necesitat un efort, noi eram oricum pregătiţi pentru un astfel de sistem de lucru, atât din punct de vedere al echipamentelor/tehnologiei (laptopuri, tablete, routere de Internet portabile etc), dar şi din punct de vedere al personalului care era deja "obişnuit" cu desfăşurarea activităţii de la distanţă, a explicat Cătălin BOICEANU.
În paralel, GLOBASIG şi-a îndreptat atenţia şi asupra partenerilor săi, venind în sprijinul fiecărui asistent în brokeraj, aplicat pe fiecare caz în parte. Astfel, pe lângă faptul că am pus la dispoziţia colegilor noştri din teritoriu informaţii şi recomandări referitoare la măsurile de prevenţie şi protecţie în cadrul punctelor de lucru şi al contactului cu clienţii, am transmis în teritoriu inclusiv echipamente de protecţie (măşti, mănuşi) şi produse de igienizare (dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe), costurile cu acestea şi cu distrubutia lor fiind suportate integral de către GLOBASIG, a adăugat oficialul brokerului.
Totodată, GLOBASIG a pus accent pe nevoile şi protecţia clienţilor. Clientul trebuie să fie în centrul atenţiei oricărui broker şi nici acum nu ne îndepărtăm de această linie. Consultanța în acest context inedit prin care trecem va face diferenţa relaţiei pe viitor. Rolul nostru este să sprijinim clientul să treacă peste o perioadă dificilă şi facem acest lucru adaptat fiecărei situaţii în parte, a afirmat Cătălin BOICEANU. Conform acestuia, pentru a limita deplasarea clienţilor, transmiterea poliţelor de asigurare către şi dinspre client se face în format electronic, iar în cazurile în care este necesară transmiterea fizică a documentelor, acest lucru este efectuat, de cele mai multe ori, prin intermediul angajaţilor/partenerilor GLOBASIG, respectând normele de igienizare şi protecţie recomandate.
Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Broker, a precizat că primele măsuri luate de companie au fost cele de igienă la locul de muncă şi de distanţare socială - „work from home” pentru angajaţii care folosesc transportul în comun, iar pentru cei ce beneficiază de maşină de serviciu, prezența la birou este limitată la strictul necesar, astfel încât toate operaţiunile să se poată desfăşura în mod fluent, fără nicio întârziere în procesarea operaţiunilor. Este foarte important să ne păstrăm această operativitate, întrucât asta reprezintă încrederea şi siguranţa de care atât clientul, cât şi asigurătorii au nevoie în permanenţă, a adăugat el.
În ceea ce priveşte clienţii, dincolo de măsurile de igienă şi distanţare, RENOMIA SRBA a sporit comunicarea online, prin canale video, e-mail, telefon, plăţi bancare şi curierat. Toate acestea au făcut ca relaţia cu clienţii să funcţioneze fără sincope.
Şi angajaţii MILLENIUM Insurance Broker (MIB) lucrează de acasă, în marea lor majoritate. Nu avem în plan să facem nici reduceri de personal, nici să introducem şomaj tehnic, nici să reducem săptămâna de lucru. De fapt, nu vom lua nicio măsură de natură a diminua venitul angajaţilor. Contăm pe implicarea lor, pentru a depăşi această perioadă, mai ales că focusul este să le fim aproape clienților şi partnenerilor noştri, a spus Ștefan PRIGOREANU, CEO, MIB.
Pentru protecţia clienţilor, MIB a luat măsuri precum: transmiterea poliţelor doar on-line (le trimite prin curier doar la cei care îşi asumă riscul şi solicită originalele), a dezvoltat şi implementat plata on-line cu cardul, răspunde tuturor solicitărilor clienţilor şi analizează posibilităţile de suspendare a poliţelor sau de amânare a plății ratelor de primă.
Şi George ZAHARESCU, Director General, PRESTIGE Insurance Broker, a precizat că măsurile adoptate s-au îndreptat către protejarea angajaţilor şi a clienţilor: Am operaţionalizat activitatea sediului central în sensul asigurării continuităţii acesteia, în aceleaşi condiţii de siguranţă a datelor şi de eficiență în emiterea poliţelor, de la domiciliul personal al fiecărui angajat, într-o permanentă interconectivitate electronică a întregii echipe. Am dublat numărul apelurilor telefonice ale serviciului de call-center, asigurând în permanenţă siguranţa datelor recepţionate şi transmise către clienţi.
În acelaşi timp, brokerul a încurajat vânzările online. Am optimizat posibilităţile de comandare, achiziţionare şi plată a contravalorii poliţelor emise, în sensul utilizării cât mai facile a acestor paşi în mediul electronic/online, am introdus posibilitatea plăţii securizate pe Internet, prin sistemul LibraPay, am îmbunătăţit calculatorul RCA din site-ul brokerului, am transferat cheltuielile cu transportul poliţelor emise de la client, către broker. Continuăm procesul de digitalizare, prin măsuri eficiente, lucrăm la o aplicaţie pentru clienţi, ce îi va ajuta în gestionarea poliţelor deţinute, dezvoltăm şi adaptăm aplicaţia pentru colaboratori în ceea ce priveşte semnarea documentelor de la distanţă şi creştem numărul de forme de asigurare emise prin intermediul platformei electronice, a mai spus George ZAHARESCU.
Totodată, obiectivele esenţiale ale OTTO Broker au fost să protejeze sănătatea angajaţilor şi a companiei şi să contribuie la limitarea răspândirii virusului. Compania a făcut stocuri de dezinfectanţi, a instalat ecrane de protecţie la birourile din retail, a redus programul, pentru scăderea expunerii la risc, a limitat deplasările şi a sutinut munca de acasă.
Din fericire, din punct de vedere operaţional, toate lucrurile importante erau deja pregătite – conexiuni securizate pentru accesare servere, cu capacitate suficientă, soluţiile de comunicare video şi instructajele aferente au fost disponibile pentru toţi colegii înainte de instaurarea stării de urgenţă, când am intrat în regim generalizat de muncă de acasă. De asemenea, pentru clienţi soluţiile de plată online sau prin transfer bancar erau utilizate de mai mult timp. În plus, am creat rapid şi un hotline (021) 9988, la care clienţii pot adresa orice întrebare legată de asigurări şi pot, de asemenea, să comande o poliţă de asigurare prin telefon, a spus Victor ȘRAER, Managing Partner, OTTO Broker. Pentru clienţi, au fost implementate şi alte soluţii, împreună cu asigurătorii parteneri, precum rescadențarea ratelor, reaşezarea acoperirilor ș.a.
De asemenea, echipa CONSULTANT AA Broker a decis să lucreze de acasă insistând pe toate măsurile de siguranţă recomandate de autorităţi. Am îmbunătăţit comunicarea cu întreaga echipă, prin teleconferinţe săptămânale, dar şi comunicarea cu clienţii, căutând soluţii potrivite pentru ei în această perioadă. Implementarea plăților on-line, cu cardul, a reprezentat o altă măsură importantă, în primul rând pentru protecţia şi siguranţa clienţilor, dar şi a angajaţilor, a declarat Otilia MIHAI, Director General, Consultant AA Broker de Asigurare.
Şi DAW Management Broker s-a „reinventat” cu soluţii rapide pentru a-şi proteja clienţii şi angajaţii de riscul infectării cu coronavirus, asigurând continuitatea tuturor operaţiunilor în activitatea de intermediere. Pentru angajaţi, s-a implementat sistemul de „work from home”, pentru eficientizare şi continuarea activităţii de intermediere, alături de menţinerea comunicării eficiente cu angajaţii, partenerii, asiguraţii şi asigurătorii. Clienţii noştri trebuie să ştie că suntem alături de ei şi în această situaţie delicată şi că ne adaptăm nevoii de flexibilitate ce se impune în această perioadă, a precizat Delia TRĂISTARU, Directorul de Dezvoltare al brokerului.
Potrivit acesteia, DAW Management utilizează comunicarea electronică şi telefonică cu clienţii săi pentru evitarea pe cât posibil a interacţiunii fizice. Putem emite şi transmite documentele on-line, prin curier, cu recomandarea plăților primelor prin cont bancar, iar în cazul în care se doreşte emitere fizică, cu plată în numerar, echipele noastre, care înmânează personal polițele clienților, sunt dotate corespunzător, a adăugat Delia TRĂISTARU.
În cazul MaxyGo Broker, angajaţii s-au obişnuit cu telemunca, activităţi la sediul companiei fiind permise doar în caz de nevoi stringente, bineînţeles cu asigurarea tuturor materialelor de protecţie. În ceea ce priveşte forţa de vânzări, au fost simplificate procedurile operaţionale şi a fost modernizată/dezvoltată aplicaţia informatică, a explicat Alexandru APOSTOL, Directorul General al brokerului. Acesta a mai spus că, pentru clienţi, a fost introdusă plata online a primelor de asigurare, iar comunicarea cu asistenţii în brokeraj s-a făcut prin mijloace electronice.
Principalele măsuri luate de asigurători
Companiile de asigurări s-au mobilizat într-un ritm accelerat şi, în această perioadă de pandemie COVID-19, au implementat cele mai utile soluţii pentru continuarea activităţii şi sprijinirea clienţilor, dar au făcut şi donaţii în vederea susţinerii sistemului sanitar. Acestea încurajează folosirea modalităţilor digitale şi on-line pentru încheierea şi plata poliţelor, dar şi pentru constatarea şi instrumentarea daunelor.
Totodată, unele societăţi au găsit soluţii pentru a acoperi evenimentele asigurate care pot avea ca și cauză directă sau indirectă îmbolnăvirea cu COVID-19 sau contextul generat de aceasta. Regăsiţi mai jos principalele măsuri luate de asigurătorii locali:
AEGON România - Începând din 16 martie, funcţionează în sistemul de muncă de acasă, dar activitatea a continuat în ritmul anterior, echipa fiind concentrată să ofere sprijin și cele mai bune soluții clienților. Am trecut toată activitatea în online, iar adaptarea a fost foarte rapidă. Pentru clienții noștri care dețin asigurări de viață, aveam deja creată platforma 24Aegon.ro, unde își pot administra online contractele, pot vedea detalii despre asigurările lor, evenimentele și sumele asigurate, valoarea și situaţia la zi a primelor, perioada contractuală, beneficiarii, tot de acolo pot avea acces la documentele utile în procesul de despăgubire și condițiile de asigurare, pot afla bonusurile și campaniile de care beneficiază, dar pot face și plăți online, a afirmat Sînziana MAIOREANU, CEO, AEGON România, care a adăugat că societatea are şi propriul magazin de asigurări. Compania a decis să acopere, în mod excepţional, riscurile asociate noului coronavirus şi a donat două izolete către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.
ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări - Protejarea sănătăţii angajaţilor, colaboratorilor, partenerilor şi clienţilor este prioritară pentru companie, astfel că au fost implementate o serie de măsuri de prevenţie şi protecţie încă de la începutul răspândirii noului coronavirus. Întreaga echipă ALLIANZ-ȚIRIAC lucrează de acasă din data de 25 martie. Toate fluxurile operaţionale, de vânzare, subscriere, daune etc., funcționează în condiții normale, chiar și de la distanţă. Soluțiile digitale pentru achiziția de polițe și pentru gestionarea procesului de daună dezvoltate de companie s-au dovedit foarte utile în această perioadă, au spus oficialii asiguratorului. De asemenea, ALLIANZ a inclus, fară niciun cost suplimentar, serviciul de consultanţă medicală la distanţă pentru contractele de asigurare de sănătate. Compania a donat 80.000 euro pentru achiziţia a 5 aparate ATI pentru tratarea pacienţilor COVID-19.
ASIROM VIG – A luat decizia de a lucra de acasă şi a recomandat folosirea online a serviciilor sale, iar celor care sunt nevoiţi să meargă la birou le oferă cât mai multe facilităţi pentru siguranţă. Principalul obiectiv al strategiei de digitalizare ASIROM este accesul clienţilor la produse şi servicii de asigurare oricând şi de oriunde. Clienţii pot sta acasă şi pot accesa online, simplu şi sigur, pe asirom.ro, toate serviciile noastre. Poţi cere o ofertă pentru produsul care te interesează şi un agent te va suna în maximum o oră, plăteşti poliţa sau ratele scadente online, iar toate serviciile de daune pentru produsele auto, locuinţă, bunuri şi sănătate sunt disponibile în site. Pentru poliţele de asigurare CASCO, am introdus şi inspecţia de risc online, a spus Cristian IONESCU, Președinte al Directoratului, ASIROM VIG, adăugând că societatea a introdus şi un serviciu de asistenţă medicală online şi telefonică.
BCR Asigurări de Viaţă VIG - A fost activat Planul pentru continuitatea activității și a fost operaționalizat Comitetul de conducere a crizei, iar infrastructura IT a fost adaptată astfel încât să permită un număr mare de utilizatori care lucrează de la distanță, prin tunele criptate VPN. Printre altele, compania a pus la dispoziția angajaților stații de lucru pentru a putea lucra de acasă. Toți angajații care vin la birou, fără excepție, sunt testați la intrare cu termometru, primesc mănuși și măști individuale și au la dispoziție recipienți cu dezinfectant lichid, a explicat Erwin HAMMERBACHER, CEO și Președinte Directorat al companiei. El a mai spus că documentele primite în format fizic sunt depozitate 48 de ore în zone special amenajate, apoi sunt supuse unui flux de radiații ultraviolete, înainte de a fi manipulate. Au fost suspendate toate întâlnirile fizice, cele necesare fiind realizate exclusiv prin videoconferință, și au fost implementate măsuri suplimentare de securitate pentru protecția infomațiilor și a datelor cu caracter personal. Clienții beneficiază de acoperire pentru evenimentele asigurate care pot avea ca și cauză directă sau indirectă îmbolnăvirea cu COVID-19 sau contextul generat de aceasta.
BRD Asigurări de Viață - A îmbunătățit măsurile de igienă și distanțare de la locul de muncă și a adoptat și lucrul de acasă. De asemenea, a întrerupt călătoriile de afaceri înainte de faza pandemică, iar întâlnirile fizice cu mai multe persoane au fost transferate online. Avem echipamentul tehnic necesar care permite accesarea de la distanță a aplicațiilor noastre, iar de la primele semne ale crizei am implementat acțiuni dedicate pentru a dota toți colegii cu aceste instrumente, a declarat Arnaud de la HOSSERAYE, Directorul General al companiei. În acelaşi timp, a adaptat procesele și procedurile pentru a simplifica interacțiunea la distanță și pentru a asigura continuitatea în toate domeniile operaționale. Compania a decis să acopere, în mod excepțional, riscurile cauzate de COVID-19 prin mai multe tipuri de polițe.
CITY Insurance - În contextul pandemiei de coronavirus, societatea a anunţat lansarea unei aplicaţii mobile care permite rezolvarea 100% online a dosarelor de daună RCA şi CASCO şi elimină deplasările la asigurător sau centre de constatare.
ERGO - A elaborat şi implementat Planul de continuitate a afacerilor, care a fost conceput pentru a proteja securitatea şi sănătatea angajaţilor, clienţilor şi partenerilor societăţii, menţinând, în acelaşi timp, calitatea serviciilor oferite clienţilor. În plus, toate şedinţele de lucru şi de afaceri ale companiei, interne şi externe, se realizează prin conferinţă/apel video; cel mult doi angajaţi au voie să lucreze în birourile regionale; au fost eliminate toate călătoriile de afaceri neesenţiale ale angajaţilor pentru viitorul apropiat, iar brokerii au fost informaţi cu privire la modalitatea de lucru în acest context, implementând comunicarea exclusiv prin e-mail şi/sau telefon.
EUROINS România – Permite ca procedura de constatare a daunelor să fie făcută şi online, lansând în acest scop o aplicaţie. Acest serviciu complementar permite respectarea distanţării sociale recomandate de autorităţi, fiind o alternativă la deplasarea la centrele de daună ale companiei. Formularul se completează online, unde sunt încărcate şi documentele cerute, dar şi fotografii ale bunului accidentat.
EUROLIFE Asigurări România - A activat planul de continuitate şi a trecut, încă din 13 martie, la lucrul de acasă, fără a afecta activităţile operaţionale şi de business ale unei zile obişnuite la birou. Pe parcursul acestei perioade, în mod excepţional, compania acoperă riscurile aferente poliţelor, conform condiţiilor contractuale. Sunt vizate de această măsură toate tipurile de asigurări de viaţă şi asigurări generale din portofoliul companiei. De asemenea, în scopul protejării clienţilor şi susținerii planurilor acestora, am adus ajustări pe segmentul produselor pentru care am observat un interes crescut în această perioadă, a afirmat Anita NIȚULESCU, CEO-ul companiei. Totodată, societatea a venit în sprijinul clienţilor săi prin amânarea plății primelor şi extinderea perioadei de graţie.
GENERALI România - A fost introdusă facilitatea de autoconstatare pentru daunele acoperite de poliţe CASCO sau RCA până la o limită estimată de 5.000 lei per eveniment, în timp ce, pentru poliţele de locuinţă, această facilitate a fost mărită de la 1.500, la 5.000 lei. De asemenea, clienţii îşi pot efectua singuri inspecţia de risc pentru poliţele CASCO. O serie de procese de subscriere, cât şi soluţionarea despăgubirilor în baza poliţelor de călătorie, de viaţă şi de sănătate, se va efectua în baza documentelor primite în format electronic. Spaţiile de lucru cu publicul - agenţiile GENERALI şi centrele de daune din întreaga ţară - funcţionează cu existenţa unor măsuri sporite de prevenţie: echipament de protecţie alături de substanţe dezinfectante necesare pentru personalul companiei şi pentru clienţi. Pentru o şi mai mare siguranţă, în cadrul companiei au fost puse în aplicare măsuri de natură logistică, prin limitarea deplasărilor în interes de serviciu, amânarea tuturor evenimentelor programate şi implementarea pe scară largă a lucrului de la domiciliu.
Gothaer Asigurări Reasigurări – A susţinut măsurile luate de autorităţi pentru siguranţa tuturor, furnizarea serviciilor de asigurare nefiind afectată, iar operaţiunile desfăşurându-se fără probleme în toate domeniile de activitate. Considerăm că este remarcabil faptul că am reuşit să trecem, într-un interval de timp atât de scurt, de la munca de birou, la munca de acasă. Este o altă dovadă că, fie şi în perioadele dificile, Gothaer rămâne aceeaşi companie flexibilă şi adaptabilă, aşa cum a afirmat şi le-a arătat întotdeauna partenerilor săi publici şi comerciali, declară Leslie J. BREER, CEO-ul companiei.
GRAWE România - Depune toate eforturile pentru a oferi servicii de calitate şi oferă clienţilor următoarele instrumente online pe site-ul companiei: avizarea daunelor – pentru toate tipurile de asigurări (auto, proprietăţi şi de viaţă), plata primelor de asigurare, informaţii despre contractele de asigurare. Compania dă curs tuturor solicitărilor transmise telefonic, poștal sau prin e-mail.
GROUPAMA Asigurări – A luat o serie de măsuri preventive pentru a limita expunerea la virus: a dezinfectat constant birourile, a pus la dispoziția angajaților și clienților măști de protecție și substanțe dezinfectante în toate sediile şi a implementat programul Work from Home la nivel macro, iar pentru colegii care s-au aflat în imposibilitatea de a lucra de acasă a pus la dispoziție flota de mașini a companiei. Asigurătorul a pus la dispoziţia clienţilor şi partenerilor soluţii de plată online a polițelor de asigurare, avizarea online a daunelor, constatarea daunelor și realizarea inspecției de risc la distanță, prin intermediul opțiunii Video Asist, În plus, GROUPAMA a luat decizia de a acoperi în mod excepțional riscurile asociate epidemiei de coronavirus pentru clienții societăţii.
METROPOLITAN Life - În contextul COVID-19, compania încurajează utilizarea canalelor digitale. De asemenea, compania are un plan robust de continuitate a business-ului pentru a asigura întreaga gamă de servicii. METROPOLITAN Life s-a alăturat campaniei "Donează pentru linia întâi" şi a alocat 1 milion de lei pentru a veni în sprijinul medicilor, cadrelor militare şi poliţiştilor care luptă în prima linie împotriva epidemiei de coronavirus, în România.
NN România - Clienții NN care au o asigurare de viață sau o asigurare suplimentară de sănătate beneficiază de aceasta și în situații de epidemie sau pandemie. În această perioadă dificilă și din punct de vedere economic, clienții care ar putea fi nevoiți să amâne plata asigurărilor lor au deja o perioadă de grație de 30 de zile, conform condițiilor contractuale. În plus, compania evaluează fiecare situație în parte. NN România a donat sisteme de ventilație și monitorizare a respirației, vitale pacienților în stare critică afectați de coronavirus, în valoare de un milion de lei, echipamentele medicale ajungând la Spitalul Clinic Colentina din București. Pentru orice solicitări, clienții pot contacta compania prin canalele digitale disponibile, fără să fie nevoie să se deplaseze la un sediu NN și, implicit, fără să se expună suplimentar riscurilor.
OMNIASIG Vienna Insurance Group – A pus pe primul plan sănătatea și protecția angajaților, a clienților și a partenerilor săi, s-a aliniat măsurilor impuse de autorități și, în același timp, a asigurat continuitatea activității și oferirea acelorași servicii de calitate. La nivel intern, am dezvoltat un plan bine structurat, care permite stabilirea unor programe de lucru individualizate, posibilitatea de a lucra de acasă, am transmis constant informări angajaților cu privire la prevenirea contaminării și a normelor de igienă necesare, amânarea deplasărilor în interes de serviciu sau înlocuirea lor prin utilizarea e-mail-ului și a teleconferințelor, au spus reprezentanţii companiei, precizând că, pentru colegii care lucrează de acasă, s-au implementat o serie de măsuri pentru a spori siguranța informațiilor. Excepția o constituie doar cei care gestionează activități critice, pentru care deplasarea în interes profesional este esențială și nu poate fi evitată. Toți angajații a căror prezență la birou este esențială sunt testați la intrare cu termometru, primesc mănuși și măști individuale și au la dispoziție recipienți cu dezinfectant lichid. De asemenea, încercăm să utilizăm cât mai mult mijloace electronice de plată, în locul celor cu numerar, au mai spus oficialii OMNIASIG. Totodată, clienții își pot încheia sau reînnoi polițele de acasă, ținând legătura cu reprezentanții OMNIASIG, brokerii sau agenții cu care au fost anterior în contact, inspecția de risc aferentă încheierii unei polițe CASCO poate fi realizată printr-o modalitate video, prin intermediul unui telefon tip smartphone, fără a fi necesară deplasarea, iar daunele pot fi notificate online, direct pe website-ul companiei, sau la call center. În plus, și constatarea unei daune se poate realiza tot video, de la distanță. De asemenea, OMNIASIG a extins acoperirea asigurării de sănătate în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, oferind o indemnizaţie fixă persoanelor diagnosticate cu COVID-19.
PAID România - Pe lângă măsurile iginenico-sanitare obligatorii, PAID a activat o parte din planul de continuitate (BCP), astfel că majoritatea colegilor lucrează de acasă, iar cei care totuși vin la birou în continuare folosesc doar autoturismele personale sau de serviciu, evitând astfel transportul în comun. De asemenea, toate întâlnirile fizice programate au fost transformate în întâlniri virtuale, prin aplicațiile specifice de videoconferință. Mai mult, compania a decis ca, în procesul de instrumentare a dosarelor de daune, să accepte procedura de auto-constatare realizată chiar de asigurat, până la un plafon de maximum 10.000 euro, doar în condițiile în care asigurătorul mijlocitor care va face constatarea permite această variantă de lucru. Mai mult, toate formularele care presupuneau semnătura asiguratului păgubit au fost înlocuite cu formulare care sunt transmise exclusiv online. De asemenea, PAID a decis ca, în situația în care asigurații nu pot obține adeverințele necesare confirmării incidentului de la autoritățile locale, să stabilească dreptul la despăgubire pe baza oricăror altor mijloace probatorii. În ceea ce privește colaborarea operațională cu asigurătorii, a eliminat obligativitatea de a avea semnăturile olografe ale reprezentanților companiilor de asigurări, optând pentru transmiterea exclusiv în format electronic, facilitând astfel procesul de subscriere, precum și lucrul de la distanță și evitarea contactului fizic.
SIGNAL IDUNA – A implementat rapid o serie de măsuri operaționale și tehnice care să permită continuitatea activității în siguranță prin intermediul programului de lucru de acasă. La nivel strategic și operațional, au fost depuse toate eforturile pentru a fi alături de clienții noștri, menținând în parametri normali de funcționare serviciul 24/7. A fost simplificat procesul de rambursare pentru asigurați, solicitând mai puține documente. Documentația aferentă contractelor de asigurare este acum distribuită în format electronic. Mai mult, MedLife și SIGNAL IDUNA vin în sprijinul românilor asigurați prin lansarea unui serviciu de consultanță medicală la distanță, a afirmat Mihaela DRUGĂ, Membru Board.
UNIQA Asigurări – A început cu măsuri de igienizare suplimentară a spaţiilor de lucru, de limitare a deplasărilor interne şi externe în interes de serviciu, precum şi de informare constantă a angajaţilor cu privire la respectarea regulilor preventive anticoronavirus. Într-o etapă anterioară declarării stării de urgenţă la nivel naţional, compania a decis implementarea lucrului parţial de acasă, iar de la jumătatea lunii martie activitatea s-a mutat preponderent în mediul online. În această perioadă, notificarea daunelor a fost preluată de către asistentul digital ANA - susţinut de o echipă de specialişti pentru daunele cu un grad de complexitate ridicat, plata primelor pentru poliţele de asigurare poate fi efectuată online, direct în cadrul paginii UNIQA, şi prin transfer bancar online, utilizând aplicaţiile de Internet Banking sau Mobile Banking. Nu în ultimul rând, echipa din Contact Center este non-stop la dispoziţia clienţilor, pentru a răspunde solicitărilor venite din partea acestora atât telefonic, cât şi prin e-mail, a declarat Paul CAZACU, Vicepreședinte – Director General Adjunct, CFO, UNIQA Asigurări. Pentru evenimentele legate de COVID–19, am decis să nu aplicăm excluderile din acoperiri referitoare la epidemii / pandemii, aşa cum sunt prevăzute în condiţiile de asigurare atât pentru produsele de asigurări generale, cât şi de viaţă, a adăugat el.
În această perioadă în care cu toţii suntem forţaţi să ne adaptăm, să ne recalibrăm stilul de lucru şi să ne căutăm resurse şi instrumente care să ne ajute să ne păstrăm eficiența, XPRIMM a lansat, pe portalul 1asig.ro, rubrica "#StamAcasa, dar continuăm", prin intermediul căreia puteți urmări cele mai noi ştiri şi interviuri video realizate "de la distanţă".
Mijloacele moderne de comunicare sunt foarte utilizate în această perioadă și lucrurile se desfășoară într-o relativă normalitate. Probabil, vom asista la o accentuare a digitalizării în activitatea de distribuție.
Cristian ROȘU,
Vicepreședinte, ASF
Companiile de asigurări au luat rapid măsuri pentru protejarea şi sprijinirea angajaţilor şi a clienţilor.
Adrian MARIN, Preşedinte, UNSAR
Această criză ne-a dovedit că tehnologia este cel mai de nădejde aliat al business-ului. Beneficiile digitalizării nu mai pot fi puse, astăzi, la îndoială.
Marilena BÂRLIGA, Director Market Management și Comunicare, ALLIANZ-ȚIRIAC
În contextul pandemiei COVID–19, OMNIASIG VIG a acționat încă din primele clipe responsabil și solidar în gestionarea situației actuale, activând o echipă dedicată intervenției în situații de criză de orice fel.
Reprezentanții OMNIASIG VIG
Această transformare sau adaptare aduce numeroase provocări şi la fel de multe oportunităţi de a ne dezvolta, de a inova şi de a ne perfecţiona.
Cristian IONESCU, Președinte al Directoratului, ASIROM VIG
Companiile de brokeraj au făcut şi fac continuu eforturi pentru a veni în întâmpinarea clienţilor, precum şi pentru a satisface nevoia de securitate şi protecţie a propriilor angajaţi.
Dorel DUȚĂ, Preşedinte, UNSICAR
Această pandemie va lăsa urme serioase în comportamentul nostru, atât în ceea ce privește gradul de precauție legat de interațiunea cu grupuri mari de oameni, cât și în legătură cu serviciile și produsele pe care le vom alege.
Sînziana MAIOREANU, CEO, AEGON
Vom accepta mult mai uşor decât până acum noutatea, schimbarea, în sensul că mulţi nu eram pregătiţi să facem faţă unei astfel de provocări subite.
Antonio SOUVANNASOUCK, Preşedinte, PRBAR
Una dintre principalele măsuri pe care le-am luat a vizat comunicarea cu clienţii noştri prin toate canalele de care dispunem: call center dedicat, e-mail, Facebook, Instagram, mutarea întâlnirilor cu clienţii în mediul online, newsletter, elaborarea unor ghiduri pentru clienţi.
Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker
În contextul creat de pandemia COVID-19, vedem distribuţia asigurărilor câştigând în valoare şi în importanţă socială, iar rolul de consultant al brokerului de asigurare, mai necesar decât oricând.
Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA
Pe partea distribuţiei de asigurări, vom observa o creştere în zona achiziţiei online de produse de asigurare standardizate, dar şi un interes crescut în zona asigurărilor de sănătate şi viaţă din partea consumatorilor.
Cătălin BOICEANU, Director General Adjunct, GLOBASIG Broker
Am implementat un sistem de plată a primelor cu cardul, pentru clienţi, prin transmiterea către aceştia, din platforma de emitere, a unui link de plată.
Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker
Activitatea în mediul online și tehnologia corespunzătoare sunt elementele esențiale care au contribuit la continuarea procesului de intermediere şi subscriere.
Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker
Am decis rapid că este momentul perfect să aducem valoare în relaţia cu clienţii noştri şi să le fim alături cu informaţii foarte specifice acestei situaţii noi. Aici, ne-a susţinut şi compania mamă, cu instrumente on-line şi cu produse de asigurare speciale.
Adriana GRECU, CEO, Aon
Nu avem în plan să facem nici reduceri de personal, nici să introducem şomaj tehnic, nici să reducem săptămâna de lucru.
Ștefan PRIGOREANU, CEO, MIB
Continuăm procesul de digitalizare, prin măsuri eficiente, lucrăm la o aplicaţie pentru clienţi, ce îi va ajuta în gestionarea poliţelor deţinute.
George ZAHARESCU, Director General, PRESTIGE Insurance Broker
Am creat rapid şi un hotline la care clienţii pot adresa orice întrebare legată de asigurări şi pot, de asemenea, să comande o poliţă de asigurare prin telefon.
Victor ȘRAER, Managing Partner, OTTO Broker
Am îmbunătăţit comunicarea cu întreaga echipă, prin teleconferinţe săptămânale, dar şi comunicarea cu clienţii, căutând soluţii potrivite pentru ei în această perioadă.
Otilia MIHAI, Director General, Consultant AA
Am întrerupt călătoriile de afaceri înainte de faza pandemică, iar întâlnirile fizice cu mai multe persoane au fost transferate online.
Arnaud de la HOSSERAYE, Director General, BRD Asigurări de Viață
In scopul protejării clienţilor şi susținerii planurilor acestora, am adus ajustări pe segmentul produselor pentru care am observat un interes crescut în această perioadă.
Anita NIȚULESCU, CEO, EUROLIFE Asigurări
Considerăm că este remarcabil faptul că am reuşit să trecem, într-un interval de timp atât de scurt, de la munca de birou, la munca de acasă.
Leslie J. BREER, CEO, Gothaer Asigurări Reasigurări
Am luat decizia de a acoperi în mod excepțional riscurile asociate epidemiei de coronavirus pentru clienții societăţii.
Reprezentanții GROUPAMA Asigurări
PAID România a decis ca, în procesul de instrumentare a dosarelor de daune, să accepte procedura de auto-constatare realizată chiar de asigurat, până la un plafon de maximum 10.000 euro, dacă asiguratorul mijlocitor permite această variantă de lucru.
Oficialii PAID
Pentru evenimentele legate de COVID–19, am decis să nu aplicăm excluderile din acoperiri referitoare la epidemii / pandemii, aşa cum sunt prevăzute în condiţiile de asigurare atât pentru produsele de asigurări generale, cât şi de viaţă.
Paul CAZACU, Vicepreședinte – Director General Adjunct, CFO, UNIQA Asigurări
Documentația aferentă contractelor de asigurare este acum distribuită în format electronic.
Mihaela DRUGĂ, Membru Board, SIGNAL IDUNA