eStyle

Tu (vrei să) ştii cât mănânci?

Autor:Adina TUDOR
Luni, 04 Aprilie 2016

Aplicaţiile care monitorizează caloriile din alimentele mâncate reprezintă, astăzi, un „companion” aproape implicit al app-urilor de evaluare a activităţilor fizice, făcând parte adesea din „arsenalul digital” al celor care doresc să se menţină în formă sau care vor, pur şi simplu, să fie mai atenţi la valoarea energetică a alimentelor pe care le consumă în fiecare zi.   

Dacă în numărul trecut al Revistei PRIMM – Asigurări&Pensii v-am prezentat câteva aplicaţii prin care să vă puteţi monitoriza activitatea fizică şi caloriile arse în urma acesteia, în ediţia de aprilie vorbim despre o serie de programe care sunt destinate evaluării alimentelor consumate în fiecare zi.
Astfel de aplicaţii nu înlocuiesc, cu siguranţă, dietele sănătoase stabilite împreună cu medicul nutriţionist şi nici nu trebuie să facă acest lucru. Însă ne pot oferi, adesea, o idee de ansamblu asupra valorilor nutriţionale ale unor alimente pe care adesea le subestimăm (sau le supraestimăm) şi ne pot determina să vedem dacă dieta noastră este atât de echilibrată pe cât ne dorim. 

Am testat: My Fitness Pal
Dintre toate aplicaţiile destinate evaluării numărului zilnic de calorii, My Fitness Pal se remarcă, în primul rând, prin utilitatea ei şi, pentru români, datorită faptului că în baza de date există, deja, o listă complexă de alimente şi produse care se comercializează în magazinele din ţara noastră. Disponibile deja în limba română, astfel de produse şi mâncăruri specifice contribuie mult la acurateţea informaţiilor introduse în aplicaţie – aspect important dacă doriţi să obţineţi o evaluare cât mai exactă a numărului de calorii pentru fiecare produs introdus. 

My Fitness Pal
Disponibilitate: Android, iOS
Rating în Google Play: 4,6
Principale caracteristici: Bază de date de peste 6 milioane de produse şi alimente, multe disponibile în limba română

Imediat după instalare şi lansarea acesteia, My Fitness Pal trece utilizatorul printr-un scurt set de întrebări legat de caracteristicile sale fizice (vârstă, înălţime, greutate, activitate fizică desfăşurată regulat), precum şi obiectivul său – dacă doreşte să îşi menţină greutatea actuală, să slăbească sau să câştige în greutate. În funcţie de toţi factorii, calculează apoi un obiectiv zilnic de calorii în care utilizatorul trebuie să încerce să se încadreze. Cu alte cuvinte, dacă utilizatorul vrea să slăbească, aplicaţia poate sugera mai multe ritmuri de slăbire (între 0,25 – 1,5 kg eliminate pe săptămână, de exemplu). În funcţie de opţiunea finală, se stabileşte şi un maxim zilnic de calorii (de exemplu, 1.500).
My Fitness Pal permite, pentru fiecare zi, introducerea datelor privind apa băută, mâncarea consumată (mic dejun, prânz, cină, gustări între mese), activitatea fizică sau modificările greutăţii corporale. Dintre acestea, doar datele privind consumul alimentar sunt „obligatorii” – în cazul în care utilizatorul uită să furnizeze date privind o anumită masă a zilei, va primi câteva notificări discrete de tip „reminder” pentru a face acest lucru.

Calorie Counter PRO MyNetDiary
Disponibilitate: Android, iOS
Rating în Google Play: 4,4
Principale caracteristici: Considerată aplicaţia cu „cel mai rapid sistem de introducere a alimentelor”, design simplu

Caloriile zilnice stabilite iniţial (cele 1.500, în exemplul de faţă) reprezintă, aşadar, totalul zilnic. Din acesta se scad, treptat, valorile energetice consumate, pe măsură ce utilizatorul notează ce mănâncă (în cazul în care totalul este depăşit, există un scurt mesaj care subliniază că obiectivul pe ziua respectivă nu a fost respectat).
Deşi aplicaţia a fost construită pentru a facilita cât mai mult introducerea datelor (există sugestii de căutare şi alimente deja introduse, cele mai recente produse consumate de utilizator sau cele consumate în mod obişnuit), procesul poate dura destul de mult, pentru că fiecare aliment trebuie trecut separat, cu o cantitate cât mai exactă (opţiunea de multi-add este utilă doar în cazul în care utilizatorul nu are o dietă extrem de variată şi poate „refolosi” datele introduse anterior). 
Cantitatea poate deveni o problemă mai ales în momentul notării în „jurnalul zilnic” al diverselor porţii de mâncare gătită, când utilizatorul este nevoit să estimeze. Pentru o acurateţe cât mai mare, ar fi indicată cântărirea tuturor porţiilor de mâncare (ceea ce nu este neapărat o opţiune întotdeauna).   
Dacă fiecare aliment consumat scade din obiectivul zilnic, în schimb utilizatorul poate „câştiga” calorii în plus pentru efortul fizic, acesta putând fi introdus, de asemenea, în jurnal. Există opţiunea de a trece fie activităţi cardio, fie de forţă, care pot fi pre-selectate din cele disponibile deja. Desigur, My Fitness Pal nu are un sistem de măsurare a paşilor sau de estimare a distanţei parcurse în alergare, astfel că utilizatorul trebuie să folosească o aplicaţie distinctă de monitorizare a activităţii fizice (de exemplu, în momentul testării, noi am folosit Pedometer pentru a măsura paşii parcurşi zilnic – 25 de minute de mers în ritm mediu au echivalat cu 80 de calorii în plus pe ziua respectivă).

Lose It!
Disponibilitate: Android, iOS
Rating în Google Play: 4,4
Principalele caracteristici: Monitorizarea caloriilor şi a exerciţiilor fizice, compatibilă cu mai multe brăţări fitness şi aplicaţii, inclusiv Nike+, FuelBand, FitBit, Runkeeper, MapMyFitness sau Jawbone UP

Dincolo de informaţiile privind valoarea energetică consumată zilnic, prin intermediul My Fitness Pal utilizatorul are acces şi la o serie de alte statistici utile, inclusiv ponderea fiecărei mese principale pe zi, progresul înregistrat săptămânal sau o listă a principalilor nutrienţi din alimentele consumate (astfel îşi poate da seama dacă a consumat suficiente fibre, vitamina A sau fier, respectiv dacă nu cumva a depăşit cantitatea de grăsimi recomandată etc.). Mai mult, îşi poate adăuga propriile reţete (personale sau de pe internet) pentru care să îşi calculeze numărul de calorii.

Calorie Counter & Diet Tracker - SparkPeople
Disponibilitate: Android, iOS
Rating în Google Play: 4,4
Principalele caracteristici: Oferă un set complex de funcţionalităţi, similare cu cele disponibile în My Fitness Pal. Bază de date cu peste 3,5 milioane de alimente

Alte aplicaţii de monitorizare a caloriilor 
My Fitness Pal nu este, evident, singurul app care ajută la monitorizarea valorilor energetice din alimente şi, implicit, la controlul greutăţii. Atât utilizatorii smartphone-urilor echipate cu Android, cât şi cu iOS au la dispoziţie o paletă largă de opţiuni.
Un exemplu este Calorie Counter PRO MyNetDiary, considerată una dintre cele mai simple aplicaţii care permit introducerea rapidă a alimentelor şi urmărirea greutăţii. Se remarcă printr-un design simplu, o bază de date de aproape un milion de alimente, plus un bonus de 500 de exerciţii fizice care pot ajuta la slăbit.
O altă opţiune este şi Lose It!, care combină monitorizarea caloriilor din alimente cu cele consumate în timpul exerciţiilor fizice. Deşi adresându-se mai degrabă publicului american (având o bază de date construită pe baza produselor din SUA), se remarcă prin compatibilitatea sa cu o multitudine de brăţări fitness şi aplicaţii, inclusiv Nike+, FuelBand, FitBit, Runkeeper, MapMyFitness sau Jawbone UP, ceea ce permite utilizatorului să importe foarte uşor datele.   
Nu în ultimul rând, Calorie Counter & Diet Tracker a dezvoltatorilor de la SparkPeople reprezintă o altă aplicaţie care oferă funcţionalităţi similare cu My Fitness Pal. App-ul este chiar un „veteran” pe piaţă, impunându-se drept cea mai bună aplicaţie de pe acest segment din septembrie 2009, într-un studiu realizat de Journal of Translational Behavioral Medicine. 

  
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Tu (vrei să) ştii cât mănânci?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: