Piata de capital

Va fi 2016 un an mai bun pentru piețele de capital?

Autor:Sabin VÂNĂ
Vineri, 05 Februarie 2016

Dacă 2015 a fost un an în care aproape toate clasele de active au avut de suferit într-un fel sau altul, înregistrând mișcări neobișnuite pe acțiuni, obligațiuni, valute și mărfuri, nici anul 2016 nu a început cu dreptul, cel puţin din punct de vedere al burselor de acțiuni și al pieței Forex.

2015 a fost anul băncilor centrale, iar 2016 ar putea fi anul în care piețele de capital vor determina accelerarea reformelor structurale în economia mondială.

Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite (FED) a majorat dobânda de referință. Această măsură este doar un început de politică monetară, în 2016 urmând, probabil, alte două majorări. Situație care întărește dolarul. În context, Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să menţină o  politică inflaționistă, chiar dacă răscumpărările de active nu se vor situa la valorile așteptate, lucru care va pune presiune pe euro.

Totodată, anul 2015 a fost unul haotic, în care randamentul a fost neglijabil. În aceste condiții, dar având în vedere și schimbarea contextului economic, se naște întrebarea: Care va fi clasa de indici cu cel mai bun randament?

În 2015, doar 32 de piețe din 71 – potrivit unui clasament global care ia în calcul cele mai importante burse din lume – au reuşit să încheie anul cu evoluții pozitive, acesta fiind marcat de turbulențele din China. Bursa de la București (BVB) a închis anul trecut cu o scădere de 1,1% pe BET,  principalul indice al pieţei, România plasându-se astfel pe locul 35 din 71.

2016 a început cu stângul

Începutul de an nu a fost deloc bun pentru majoritatea burselor. Pe data de 4 ianuarie, în China, bursele s-au prăbușit după 30 de minute de la  deschidere, astfel că tranzacționarea acțiunilor a fost sistată, în premieră, trăgând în jos piețele de capital din Europa. Indicele CSI 300, care  cuprinde titlurile listate la Shanghai şi Shenzhen, a înregistrat un recul de 7%, transmite Reuters. Ca urmare a acestui declin, a fost activat pentru  prima dată mecanismul „circuit breaker”, sistând tranzacționarea pe bursele din China până la sfârșitul zilei. Scăderea a venit după publicarea  indicelui PMI pentru luna decembrie, care arată declinul peste așteptări al activității industriale din țară.

Acest eveniment a fost resimțit și de Europa. Indicele STOXX 600 paneuropean a scăzut cu 2,4%, în timp ce indicele german DAX a avut parte de  un recul de 3%, transmite CNBC. Și Bursa de la București s-a deschis pe roșu. La ora 11:00, pe 4 ianuarie a.c., indicele principal BET a înregistrat o  scădere de 0,90%.

Nici prețul petrolului nu a avut o evoluție mai bună la deschiderea burselor în 2016. Acesta a coborât cu 3,6%, la 35,58 USD/baril, minimul ultimilor 11 ani, întrucât investitorii consideră că tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran elimină orice posibilitate ca marii producători să colaboreze
pentru o eventuală reducere a producției, potrivit Reuters.

Ce spun analiştii despre 2016

Potrivit raportului publicat de PwC, „Capital Markets 2020: Will it change for good”, în timp ce factorii de decizie politică şi de reglementare impun  ritmul procesului de reformă a pieţelor de capital, ei acţionează doar în calitate de catalizatori. Adevăraţii factori de schimbare, în opinia PwC, sunt aşteptările tot mai multor părţi interesate şi realităţile unui mediu economic şi comercial nou, care vor schimba în mod fundamental pieţele globale de capital.

Există șase priorități pe care jucătorii de pe piețele de capital trebuie să le gestioneze și la care trebuie să îşi adapteze strategia cât mai curând  pentru a deveni lideri, potrivit PwC. Acestea sunt:

» gestionarea proactivă a reglementărilor, a riscurilor şi a capitalului;

» instituirea unei culturi de conformare şi a unei conduite solide de conformare;

» redefinirea modelului de business;

» adoptarea strategică a noi modele de operare;

» facilitarea inovaţiei şi a capacităţii de a o stimula;

» consolidarea unui avantaj oferit de informaţie şi date.

COMMERZBANK, care a realizat în ultimii doi ani unele dintre cele mai corecte estimări, anticipează pentru acest an o creștere de 18% a acţiunilor celor mai mari companii europene.

Este o creştere susţinută de lichidităţi. Privind în urmă, suplimentarea lichidităţilor a avut un efect pozitiv asupra pieţelor de capital, iar în 2016 BCE  ar putea opta pentru extinderea termenilor în care furnizează lichidităţi, a declarat Peter DIXON, Analist la COMMERZBANK în Londra.

Chiar şi cei mai conservatori analişti, de la JPMorgan Chase & Co, se aşteaptă la o creştere de 10% a indicelui Stoxx 600 în acest an.

Estimările analiștilor de la Citigroup sunt printre cele mai optimiste. Ei anticipează un avans de 23% al indicelui pan-european.

În același timp,  2016 ar putea fi la fel de dezamăgitor ca 2015, consideră Christian ZOGG, Director pentru acțiuni și venituri fixe la LLB Asset Management, în Vaduz, Liechtenstein. Nu văd nicio forță care să susţină puternic creşterea economică. Va exista riscul unei inversări ciclice a  economiei americane şi este foarte dificil să spunem care regiune va prelua conducerea în privinţa creşterii economice, a spus ZOGG.

Andreas NIGG, Director pentru strategie în domeniul acțiunilor şi mărfurilor la VONTOBEL Asset Management în Zurich, crede că există posibilitatea ca indicii bursieri să atingă noi maxime, pentru că deprecierea euro poate urca profiturile la niveluri peste aşteptări.

Predicții 2016 pentruRomânia

Analiștii Băncii Transilvania afirmă, într-un raport dat publicităţii, că 2015 va rămâne un an de referință pentru economia românească, dar ne  aşteptăm ca BNR să inițieze un nou ciclu monetar în 2016, mai ales în contextul perspectivelor de intensificare a riscurilor la adresa stabilității  financiare (Bugetul de Stat pe 2016).

În România, 2015 a fost cel mai bun an economic de după schimbarea regimului în 1989, aspect reflectat de contribuția factorilor de producţie la  dinamica PIB potenţial, dar şi de continuarea procesului de consolidare a stabilităţii macrofinanciare. În acest context, BNR a redus rata de  dobândă de politică monetară la 1,75% (nivel minim istoric) în acest an.

Ne aşteptăm ca banca centrală să inițieze un nou ciclu monetar încă din 2016, în ciuda dinamicii anuale negative a prețurilor de consum (care are  caracter temporar). Practic, previzionăm că banca centrală ar putea interveni pentru a evita apariția unor noi dezechilibre în economie, mai ales în contextul relaxării politicii fiscal-bugetare şi majorărilor de venituri anunţate.

Ne referim la deteriorarea deficitului balanţei comerciale (pe fondul creşterii mai puternice a importurilor, comparativ cu ritmul exporturilor) şi la  perspectiva deteriorării finanţelor publice în 2016, aspecte care pun în pericol corola stabilităţii macro-financiare.

 

Surse:

www.wall-street.ro
www.investing.com
www.bankingnews.ro

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Va fi 2016 un an mai bun pentru piețele de capital?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: