Piata de capital

Va fi 2017 la fel de bun pentru BVB ca și anul 2016?

Autor:Sabin VÂNĂ
Miercuri, 22 Martie 2017

Chiar dacă anul 2016 a însemnat randamente maxime, înregistrate de companiile listate la bursă, 2017 – se anunță a fi spectaculos, pentru că în scurtul răstimp scurs s-au înregistrat evenimente istorice pentru BVB, unul din ele fiind creșterea indicelui BET la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani.

Indiferent de trendul general al pieței de capital de pe parcursul unui an, la bursă se găsesc companii care oferă randamente foarte bune. Anul trecut nu a făcut excepție, astfel încât, în timp ce indicii au reușit cu greu să recupereze scăderile din prima parte a anului, mai multe acțiuni au avut creșteri foarte mari. Mai exact, din totalul de 77 de companii prezente pe piață, 39 au încheiat anul pe creștere, iar dintre acestea 21 au avut aprecieri de două cifre.

Cea mai mare creştere de anul trecut a fost înregistrată de Turbomecanica (TBM), cu un plus la finalul anului de aproape 185%, urmată de Boromir Prod (SPCU) cu 140% şi Stirom cu 117%. Pe următoarele locuri în topul celor mai mari creşteri se află Electroargeş (ELGS), cu un plus de 94% anul trecut, Electroaparataj (ELJ) cu +80%, Ves Sighişoara (VESY), cu +78%, şi Mecanică Fină Bucureşti (MECE), cu +67%.

Din sectorul financiar, doar Banca Transilvania are un randament semnificativ, 18,2%, la fel şi SIF Banat- Crişana (SIF1), cu +9,48%, în timp ce din sectorul energetic se remarcă Rompetrol Rafinare (RRC), cu +15,85%, şi Electrica SA, cu +7,8%.

Printre companiile care au înregistrat scăderi se numără OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), dar și Societățile de Investiții Financiare (SIF). OMV Petrom (SNP), una dintre cele mai mari companii de la bursă, a recuperat masiv în ultima lună a anului trecut (+13%), după creșterea barilului de petrol de pe piața internațională la peste 50 USD dar nu a reușit să acopere pierderile din prima parte a anului, închizând astfel anul 2016 cu o pierdere de 10%. Nuclearelectrica (SNN) s-a confruntat cu probleme de producție anul trecut, drept pentru care scăderea la finalul anului a fost de 25,16%. Cele cinci Societăți de Investiții Financiare (SIF) au fost pe minus, cu excepția SIF Banat-Crișana. Astfel, SIF Muntenia (SIF4) a înregistrat -11,8%, SIF Transilvania (SIF3) a încheiat cu -8,6%, SIF Oltenia (SIF5) cu 3,55%, iar SIF Moldova (SIF2) cu -1,8%.

Evoluția randamentelor pentru companiile listate la bursă în 2017

2017 se estimează a fi un an interesant pentru investitorii de pe BVB. În acest an, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a trecut pragul de 8.000 de puncte, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 13% pe 2017, potrivit BVB, atingând astfel maximul ultimilor nouă ani. Conform BVB, cea mai mare valoare a indicelui BET a fost înregistrată pe 4 ianuarie 2008, respectiv 9.735,67 de puncte.

Totodată, în raportul realizat de companie, brokerii de la Prime Transaction arată că: Indicii au continuat să crească într-un ritm susținut, indicele de referință BET ajungând la maximul din ultimii nouă ani. Este prima dată după ianuarie 2008 când indicele urcă peste 8.000 de puncte, impulsionat în principal de titlurile OMV Petrom (SNP), +2,71%, BRD Groupe Societe Generale (BRD), +2,03%, și Fondul Proprietatea (FP), +1,78%. Alte acțiuni cu creșteri mari au fost cele ale Băncii Transilvania (TLV), +1,30%, Romgaz (SNG), +1,05%, SIF Muntenia (SIF4) și Electrica (EL), +1,29%. Valoarea tranzacțiilor a urcat, la rândul ei, până la 16,7 milioane euro pe piața de acțiuni și 600 mii pe cea de certificate.

Pe lângă indicele principal de pe BVB (BET), și ceilalți indici au înregistrat creșteri semnificative pe piață.

Indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 34 de acțiuni de la BVB, a urcat cu 1,41%. Indicele BETFI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,82%. Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,33%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, a crescut cu 0,53%.

Surse:
www.bvb.ro
www.capital.ro
www.bursa.ro

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Va fi 2017 la fel de bun pentru BVB ca și anul 2016?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: