eStyle

Vin roboţii să-ţi ia job-ul?

Autor:Adina TUDOR
Marti, 15 Decembrie 2015

Revoluţia roboţilor este pe cale să schimbe fundamental modul în care arată lumea noastră astăzi. Ameninţarea este reprezentată, în primul rând, de faptul că aceştia ar ocupa, treptat, locurile de muncă, determinând creşterea ratelor de şomaj şi apariţia unui număr din ce în ce mai mare de oameni „neangajabili".

Dacă intraţi pe YouTube şi căutaţi expresia „humans need not apply", veţi găsi un videoclip documentar interesant, de circa 15 minute, în care  este prezentat viitorul roboţilor din ce în ce mai inteligenţi, pregătiţi pentru a prelua o mare parte din job-urile de astăzi, fiind adusă în discuţie  ameninţarea pe care aceştia o constituie pentru rolul actual al oamenilor în economie.

Documentarul realizează o paralelă între ceea ce se întâmplă astăzi şi revoluţia industrială, când apariţia „muşchilor mecanici" a uşurat foarte mult efortul fizic depus de oameni, reducând numărul persoanelor implicate în activităţile care necesită forţă şi permiţând orientarea către  job-uri sofisticate şi complexe, bazate pe „gândire". Cu toate acestea, realizatorii videoclipului atrag atenţia că „revoluţia roboţilor", sau a  „creierelor mecanice" va fi fundamental diferită: roboţii vor înlocui treptat oamenii, iar aceştia vor deveni, inevitabil, „neangajabili".

Astfel, realizatorii videoclipului consideră că apariţia maşinăriilor inteligente va fi pentru oameni ceea ce a fost apariţia automobilului pentru cai.  Dacă, la început, caii erau utilizaţi ca mijloc principal de locomoţie în majoritatea domeniilor (de la transportul călătorilor până la război), apariţia automobilelor i-a înlocuit treptat şi, în momentul de faţă, rolul lor, strict din punct de vedere al utilităţii, este aproape inexistent.

Roboţii sunt pe cale să invadeze toate domeniile de activitate, indiferent că este vorba de automatizarea muncilor repetitive sau a unor job-uri  creative, conform documentarului. Avocaţii şi medicii, programatorii şi chiar artiştii sunt în pericol. Baxter, de exemplu este prezentat ca un robot  care poate învăţa cu uşurinţă task-uri simple, nefiind construit doar pentru un anumit job. Watson poate înlocui un doctor, pentru că oferă  diagnostice precise, iar Emily Howell este un program care creează muzică (şi, conform unor teste realizate pe mai mulţi subiecţi, oamenii nu îşi  pot da seama că această muzică a fost creată de un program şi nu de compozitori umani).

Pe scurt, roboţii devin o alternativă mai bună, pentru că pot produce munca mai ieftin şi mai repede decât un om, sunt feriţi de „greşelile umane"  provocate de oboseală, neatenţie sau necunoaştere şi pot învăţa din toată experienţa pe care o au la dispoziţie (nu doar din propriile greşeli).

Concluzia micului documentar este sumbră: automatizarea şi revoluţia roboţilor sunt fenomene inevitabile, iar noi nu putem face altceva decât  să ne gândim cum vom proceda în momentul în care milioane de oameni vor deveni, pur şi simplu, „neangajabili", pentru că job-ul lor va fi  realizat mult mai eficient şi mai ieftin de către un robot. Pe scurt, revoluţia „minţilor mecanice" va modifica dramatic rolul oamenilor în  economie.

Evident, documentarul prezintă doar o perspectivă asupra lucrurilor: la urma urmelor, e greu să pui semnul egal între cai şi oameni. Dar este un  punct de vedere de care trebuie să ţinem cont, cu atât mai mult cu cât un studiu realizat de analiştii din cadrul Bank of America Merrill Lynch  pare să confirme aceste concluzii. Conform acestuia, o „revoluţie a roboţilor" va transforma economia globală în următorii 20 de ani, reducând costurile afacerilor, dar exacerbând, în acelaşi timp, inegalitatea socială, pe măsură ce maşinăriile vor prelua tot, de la poziţiile de îngrijitori la  cele de prăjire a hamburgerilor.

Această „a patra revoluţie industrială” (după motorul cu aburi, producţia de masă şi apariţia electronicelor) va aduce o schimbare de paradigmă  mult mai importantă decât toate celelalte, prin impactul asupra locurilor de muncă. Revoluţia roboţilor ar putea expune până la 35% dintre  muncitorii din Marea Britanie şi până la 47% dintre angajaţii din SUA pericolului de a fi înlocuiţi de tehnologie în următoarele două decenii,  pierderile de job-uri fiind concentrate în zona celor cu salarii mici.

Conform calculelor din studiu, piaţa roboţilor şi a inteligenţei artificiale va ajunge la circa 152,7 miliarde USD până în 2020 şi se estimează că  adoparea acestor tehnologii ar putea îmbunătăţi productivitatea cu până la 30% în anumite industrii. Mai mult, dacă în momentul de faţă,  externalizarea joburilor de producţie către ţările sărace permite reduceri de costuri ale forţei de muncă de circa 65%, înlocuirea muncitorilor  umani cu roboţi reduce până la 90% din aceste cheltuieli.

În momentul de faţă, la nivel global există, în medie, 66 de roboţi la 10.000 de muncitori, se arată în raport, însă numărul acestora ar putea  creşte rapid, concomitent cu temerile că ei vor ajunge să preia o mare parte din job-uri.

Însă, conform lui Beijia MA, autoarea care a condus echipa ce a realizat studiul, în ultimii 200 de ani oamenii au găsit mereu metode pentru a  folosi noile tehnologii în avantajul lor: Nu este un raport apocaliptic. Unul din modurile prin care credem că oamenii se pot ajuta este prin  educaţie, a subliniat aceasta, considerând că principala metodă pentru a scăpa de teama roboţilor este ca oamenii să îşi îmbunătăţească  propriile abilităţi şi cunoştinţe.

În opinia lui Andrew SIMMS, din cadrul thinktank-ului New Weather Institute, noile tehnologii ar putea fi calea către îndeplinirea aspiraţiilor economistului John Maynard KEYNES, care a prezis, în 1930, că peste 100 de ani tehnologia va permite reducerea săptămânii de lucru la 15 ore,  estul devenind timp liber.

Ce job-uri sunt ameninţate de roboţi?

Analiştii din spatele raportului realizat de Bank of America Merrill Lynch estimează faptul că o mare varietate de job-uri vor fi preluate de roboţi. Printre acestea se numără cele din industria fast-food actuală, cele din zona producţiei industriale, dar chiar şi cele de îngrijitori ai persoanelor  vârstnice (în următorii 5 ani, piaţa roboţilor de îngrijire, aşa numiţii care-bots, va creşte cu 17 miliarde USD, se arată în studiu) şi chiar de doctori  în 2014 au fost realizate 570.000 de operaţii robotizate, iar oncologii de la Memorial Sloan- Kettering Cancer Center din New York folosesc robotul Watson pentru a stabili diagnostice).

Nu în ultimul rând, consilierii financiari par a fi în pericol de a-şi pierde la rândul lor job-urile. Chiar dacă, în momentul de faţă, se pune mare  accent pe interacţiunea personală, studiul estimează că algoritmii din ce în ce  mai complecşi care îşi pot personaliza răspunsurile pentru a  îndeplini nevoile clienţilor vor lua locul treptat consilierilor umani.

Conform unui raport al Boston Consulting Group, în următorul deceniu roboţi mai ieftini şi mai eficienţi vor înlocui oamenii din fabrici într-un ritm mult mai rapid decât până acum, ceea ce va conduce la o scădere cu 16% a cheltuielilor cu forţa de muncă. Se estimează că investiţiile în  roboţii industriali vor creşte cu 10% pe an până în 2025 în cadrul primelor 25 de ţări exportatoare. Mai mult, analiştii indică faptul că, în prezent, doar 10% dintre job-urile care pot fi automatizate au fost preluate de roboţi – până în 2025, se va ajunge la 23%. În viziunea Boston Consulting Group, companiile vor angaja mai puţine persoane nespecializate, iar cele care vor rămâne în companii vor fi experţii.

De la „zero” la „expert” în doar 8 ore: roboţii care învaţă singuri

Un pas important în direcţia creşterii gradului de automatizare este reprezentat de programele care le permit roboţilor să înveţe singuri cum să îndeplinească diverse sarcini, prin analizarea unui ansamblu de informații din care aceştia să discearnă singuri reguli utile. La începutul lunii  decembrie, cu prilejul Expoziţiei Internaţionale a Roboţilor din Japonia, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de pe segmentul automatizărilor, FANUC, a prezentat un robot care poate învăţa singur. Astfel, folosind un algoritm bazat pe încercare şi eroare (n.red., „trial and  error”) robotul a învăţat peste noapte să adune obiecte poziţionate aleatoriu, cu o acurateţe de 90%. 8 maşini lucrând simultan şi punând în  comun cunoştinţele învăţate de fiecare pot dobândi acelaşi nivel de expertiză în doar o oră. Prin comparaţie, un inginer senior din cadrul FANUC  ar avea nevoie de câteva zile să conceapă un program de învăţare care să se apropie de această performanţă.

Roboţii încep să spună „nu” ordinelor primite de la oameni

În momentul de faţă, cercetătorii din cadrul Universităţii americane Tufts îi învaţă pe roboţi să refuze anumite instrucţiuni care ar putea să îi  pună în pericol pe ei sau pe oamenii din jur. Astfel, aceştia au implementat un algoritm care funcţionează în mod similar cu procesul de gândire  declanşat atunci când primim un ordin verbal. Acesta include o serie de întrebări de verificare ce încep cu „ştiu să fac acest lucru?” şi se încheie  cu „încalc vreun principiu sau vreo normă dacă voi face acest lucru?” Echipa de cercetători a reuşit să transpună acest proces într-un set de  instrucţiuni logice, iar rezultatele sunt încurajatoare. În momentul de faţă, robotul pe care sunt efectuate testele spune „nu” atunci când i se  cere să meargă drept, în situația în care în faţa lui se află un obstacol sau există pericolul de a cădea. Acesta explică de ce nu poate îndeplini  ordinul, atrăgând atenţia că există o problemă de siguranţă.

Apocalipsa locurilor de muncă?

Nu toţi teoreticienii percep „revoluţia roboţilor" ca pe o ameninţare care va conduce la prăbuşirea economică. Conform celor optimişti, productivitatea roboţilor ar putea determina o dezvoltare a economiei şi ar permite oamenilor să aibă mai mult timp liber la dispoziţie – presupunând, însă, că vom găsi o cale pentru a distribui eficient veniturile generate de roboţi pentru a ne putea asigura cu toţii mâncarea şi adăpostul de care avem nevoie.

În ţările care suferă din cauza îmbătrânirii populaţiei, apariţia roboţilor pentru a prelua diferite sarcini reprezintă un element pozitiv, în special în  ceea ce priveşte serviciile de îngrijire a persoanelor vârstnice. Mai mult, prin implicarea roboţilor în zona medicală se poate ajunge la distribuirea medicamentelor prin drone sau transportul răniţilor de către ambulanţe fără şofer, contribuind la extinderea serviciilor medicale şi la creşterea numărului persoanelor care beneficiază de ele.

Momentul cheie pentru revoluţia roboţilor va fi cel în care aceştia vor putea lucra împreună prin sisteme conectate. „Internetul lucrurilor",  sintagma folosită pentru a descrie comunicarea maşină-către-maşină prin intermediul Internetului, este estimat să ajungă la 50 miliarde de  dispozitive conectate până în 2020, conform „2015 Global Cyber Impact Report" realizat de AON.

Optimiştii atrag atenţia asupra faptului că mașinile sunt, până la urmă, unelte şi "dacă creşte numărul celor care deţin roboţii, majoritatea oamenilor îi pot folosi pentru a-şi creşte productivitatea, veniturile şi timpul liber. Dacă se întâmplă acest lucru, o societate din ce în ce mai  bogată ar putea restaura clasa de mijloc", se arată într-un raport publicat de MIT Technology Review.

Evident, lucrurile sunt greu de estimat, iar  toate teoriile se bazează, în momentul de faţă, doar pe statistici, cifre şi estimări. La urma urmelor, poate că roboţii vor înlocui oamenii în  majoritatea locurilor de muncă disponibile astăzi. Dar poate că, în acel moment, oamenii vor deveni, de la executanţii respectivelor job-uri,  proprietarii roboţilor care execută job-urile, câştigând bani de pe urma exploatării acestora şi mai mult timp liber decât au avut vreodată.

 

Surse:

“How Will Robots Change the World?”, The One Brief, http://mxp.ro/70

„Humans need not apply”, http://mxp. ro/71

„Robot revolution: rise of 'thinking' machines could exacerbate inequality"

The Guardian, http://mxp.ro/72

„Robots are learning to say “no” to human orders", Quartz, http://mxp.ro/73

„Robots replacing human factory workers at faster pace”, Associated Press, http://mxp.ro/74

„Who Will Own the Robots?”, MIT Technology Review, http://mxp.ro/75

„Zero to Expert in Eight Hours: These Robots Can Learn For Themselves”, Bloomberg, http://mxp.ro/76

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Vin roboţii să-ţi ia job-ul?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: