Interviu

Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker de Asigurare

Autor:Andreea RADU
Joi, 14 Mai 2020

PRIMM: SAFETY Broker sărbătoreşte, anul acesta, 15 ani de activitate. Cum a debutat şi care au fost momentele care au marcat evoluţia companiei de-a lungul timpului?

Viorel VASILE: În 2005, când am pornit pe acest drum, am stabilit clar ţintele şi valorile noastre, iar acestea s-au transformat, în timp, în tot atâtea beneficii pentru clienții noștri. Suntem o echipă de oameni profesioniști, cu experienţă vastă, care se bucură de sprijinul unor companii de renume din piața asigurărilor. Am investit şi investim permanent în oameni și ne mândrim cu echipa noastră performantă şi cu valoarea pe care o creăm zilnic pentru clienții noștri. Suntem de 15 ani activi, originali şi flexibili, mereu deschişi în fața clienţilor și partenerilor. Ne place să învăţăm, să dezvoltăm soluţii şi concepte noi de asigurări. Mă bucur că, după 15 ani de activitate, pot descrie astfel SAFETY Broker. Mă bucur să pot spune, astăzi, că fiecare membru al echipei SAFETY contribuie remarcabil la dezvoltarea companiei şi defineşte prin ambiţie şi dedicare ce înseamnă Brokerul numărul 1 în asigurări. Suntem numărul 1 de 7 ani în alegerea clienţilor şi, pentru acest lucru, le mulţumim!

În ceea ce priveşte momentele importante din evoluţia companiei, toţi cei 15 ani de activitate pot fi structuraţi în 3 etape importante, care au marcat evoluţia companiei. Prima este perioada 2005-2008, una a dezvoltării şi a expansiunii, când s-au pus bazele construcţiei actuale. A doua este perioada 2008-2012, când, în anii 2008-2009, au început să se resimtă tot mai mult, inclusiv în piaţa de asigurări, efectele crizei financiare. Știam deja că, pe drumul dezvoltării unei afaceri, poți întâlni multe variabile și nenumărate obstacole, dar, atunci când ai o plasă de siguranță pe care te poți baza, în cazul în care este nevoie să te arunci, chiar dacă simți că profitul nu va veni imediat, parcă găsești soluții să reziști și să continui să te dezvolți. Aşa că am dat startul conceptului de franciză şi, astfel, în moment de criză, am pus bazele unuia dintre cele mai importante canale de vânzare.

Ultima etapă a început în 2012 şi continuă în prezent, marcând cele mai valoroase momente ale companiei: întărirea echipei de management, atât central, cât şi regional, dar şi dezvoltarea digitalului - consumatorii au început să petreacă tot mai mult timp online, de aceea ne-am orientat strategia de dezvoltare în această direcţie.

PRIMM: Brokerii joacă un rol important în consilierea clienţilor şi deţin o pondere importanta în piaţa de asigurări. În opinia dumneavoastră, care sunt atuurile unui broker?

V.V.: Brokerii au o mare putere de adaptare şi asimilează foarte repede schimbările. Simţim o oarecare presiune a schimbărilor, dar ştim că, acum, contează foarte mult să avem reacţii rapide în ceea ce priveşte transformarea modului de lucru şi dezvoltarea de noi capabilităţi cu ajutorul tehnologiei. Suntem creativi şi venim cu soluţii inovatoare, noua legislaţie permiţându-ne acum să fim şi creatori de produse, să transformăm ideile în produse de care clienţii noştri au nevoie. SAFETY Broker a fost primul broker care a fost autorizat de către ASF ca şi creator de produse.

Un alt mare avantaj este acela că, prin intermediul nostru, al brokerilor, clienţii au acces la consultanța oferită de specialişti şi le dăm acces acestora la toate produsele de asigurare aflate în piaţă - pentru unele dintre ele, chiar sub forma unor comparatoare.

PRIMM: Cum anticipaţi transformarea distribuţiei de asigurări în acest an, în contextul COVID-19?

V.V.: Dinamica evoluţiei pandemiei a impus ritmul privind dinamica transformării şi în domeniul distribuţiei de asigurări. Am citit, zilele trecute, că "Economia nu e ca pandemia", ceea ce înseamnă că, în aceste momente, stategia de piaţă presupune construcţie, remodelare. Cel mai probabil, se va resegmenta piaţa: acum, principala provocare este de a găsi calea rapidă de a ajunge la client. Suntem conştienţi că trebuie să rămânem pregătiţi să revenim la modul de interacţiune de până acum, însă provocările actuale sunt inedite - de exemplu, modul de a interacţiona este altul: Skype, Zoom, telefon, e-mail etc.

În perioada imediat următoare, va fi nevoie de suport, de schimb de informaţii, de oportunităţi de afaceri. Se vor schimba strategiile companiilor de brokeraj, după ce fiecare îşi va reanaliza priorităţile şi bugetele. E vremea să vedem noi oportunităţi şi, probabil, un mare avantaj îl vor avea cei care văd printre primii oportunităţile, şi nu problemele.

PRIMM: Care sunt principalele măsuri şi soluţii adoptate de SAFETY Broker, în această perioadă de pandemie, pentru continuarea activităţii şi protecţia angajaţilor, dar şi protecţia consumatorilor?

V.V.: Am avut o relocare dinamică, rapidă a resurselor, însă principala preocupare a fost să ţinem aproape resursele cheie: angajaţii, clienţii, partenerii asigurători. Una dintre principalele măsuri pe care le-am luat a vizat comunicarea prin toate canalele de care dispunem cu clienţii noştri: call center dedicat, e-mail, Facebook, Instagram, mutarea întâlnirilor cu clienţii în mediul online, newsletter, elaborarea unor ghiduri pentru clienţi, care să răspundă întrebărilor frecvente ale acestora, în această perioadă. Dacă facem o analogie cu 2008, la noi în companie, observăm că, şi atunci, dar şi acum, adoptarea schimbării de către angajaţi a foarte rapidă, ceea ce e un lucru pozitiv.

Întrucât, la noi în companie, media de vârstă este scăzută, ne-a fost uşor să ne adaptăm noilor mijloace de comunicare. Aş sublinia că o parte dintre colegi au avut iniţiative/idei, transformate apoi într-un model de comunicare adoptat de majoritatea colegilor: exemplu: colegul Marius Murg, de la Cluj, a emis un ghid zilnic pentru clienţii corporate, în care tratează întrebările clienţilor cu privire la diverse acoperiri/excluderi ale poliţelor în astfel de situaţii - sunt aduse la cunoştinţa clienţilor comunicările primite din partea asigurătorilor cu privire la acoperirile poliţelor de sănătate sau ale asigurărilor de viaţă în situaţia infectării cu COVID-19. Alt exemplu: colegii din zona Hargita şi Covasna, care au avut iniţiativa "RCA la tine acasă".

Încurajăm comunicarea cât se poate de des cu clienţii, mai ales în această perioadă, întrucât suntem persoanele cărora ei le-au încredinţat banii şi suntem cei în care ei au încredere. Clienţii trebuie să ne simtă aproape, să simtă că ne pasă de ei, de business-urile lor, că facem planuri împreună. 

Folosim noile metode şi mijloace de interacţiune cu clientul, atât proprii, cât şi cele puse la dispoziţie de asigurători: aplicaţii de efectuare a IR, de avizare şi constatare a daunelor, de transmitere a documentelor.

Încurajăm colegii să înveţe noua cultură organizaţională, să înveţe noile metode de comunicare, să înveţe cum să ne adresăm clienţilor noştri în astfel de situaţii.

Din fericire pentru noi, avem dezvoltate mai multe canale, printre care şi cel de vânzări online, ceea ce a însemnat accelerarea transformării proceselor în companie. Încurajăm plăţile online – iar, acolo unde acestea nu sunt posibile, colegii au fost dotaţi cu POS-uri mobile.

De asemenea, utilizăm sisteme de conferinţă online, videochat, am mutat întâlnirile de management în mediul online. Folosim o aplicaţie de e-mail cu multe funcţionalităţi, care, pe lângă comunicare, ne permite un sistem de tichete pentru rezolvarea rapidă a problemelor apărute, criptarea documentelor, încărcarea IR.

În acelaşi timp, folosim o aplicaţie de emitere şi gestiune a poliţelor interconectată cu platformele asigurătorilor; am creat o adresă de e-mail specială de comunicare cu angajaţii şi asistenţii în brokeraj în legătură cu subiectul răspândirii COVID-19; am creat proceduri privind schimbul/fluxul documentelor, atât în relaţia cu asigurătorii, cât şi în relaţia cu clienţii; am agreat cu asiguratorii fluxuri noi de lucru pentru această perioadă în ceea ce priveşte circuitul documentelor, efectuarea IR, avizarea daunelor pentru clienţii noştri; am creat grupuri de Whatsapp destinate şi divertismentului: se postează diverse mesaje optimiste și haioase.

PRIMM: Din discuţiile avute cu consumatorii, care sunt principalele lor nelămuriri? Ce îi sfătuiţi?

V.V.: Nu pot să spun că au nelămuriri, ci, mai degrabă, ni se solicită soluţii, atât în ceea ce priveşte soluţiile care pot acoperi riscuri precum pandemia, cât şi cele care privesc reducerile de costuri în perioada imediat următoare, amânări/suspendări de poliţe sau chiar consultanță în ceea ce priveşte noi acoperiri, precum cele ale poliţelor Cyber.

Apar acum o serie de întrebări la care trebuie să găsim răspuns: Cum creăm valoare pentru clienţi acum? Ce nevoi au clienţii în noua paradigmă? Cum se schimbă modul în care clienţii noştri percep interacţiunea cu noi şi cu compania noastră?

În legătură cu clienţii şi comportamentul faţă de aceştia, acum vedem că anul 2020, faţă de 2008, vine în plus cu digitalizarea, care ne ajută asupra modului de interacţiune cu aceștia. Trebuie să ţinem cont că, în această perioadă, se formează noi tipare ale clienţilor, se schimbă comportamentele cumpărătorilor, comportamente cărora trebuie să le facem faţă în momentul în care economia reporneşte.

PRIMM: Această criză provocată de noul coronavirus a dus la revizuirea principalelor proiecte ale SAFETY Broker pentru acest an? Care sunt acestea?

V.V.: Din contră, aveam în lucru o aplicaţie dedicată clienţilor finali şi sperăm să reuşim să o lansăm în cursul lunii iunie 2020. Am amânat, momentan, lansarea poliţei Casco “pay as you drive”, concepută în parteneriat cu ASIROM VIG, dar sperăm să o putem avea operaţională în iulie 2020, după ce estimăm noi că se va calma şi situaţia COVID-19.

PRIMM: Cum anticipaţi evoluţia rezultatelor financiare ale companiei la finalul acestui an comparativ cu anul precedent? 

V.V.: Sperăm să încheiem anul 2020 cu o scădere de maximum 10% faţă de 2019, cel mai bun an din istoria companiei, din punct de vedere al veniturilor. Orice rezultat peste aceste cifre poate fi considerat o performanţă remarcabilă şi se datorează echipei de profesionişti care activează atât în sediul central, dar, în special, celor 8 directori zonali, care sunt permanent conectaţi la realităţile pieţelor locale.

PRIMM: Cum a evoluat, în timp, ponderea vânzărilor online ale SAFETY şi ce nivel anticipaţi pentru acest an?

V.V.: Noi deţinem 50% din piaţa de vânzări online din România, conform cifrelor oferite de ASF, anul trecut, opiniei publice. Este evidentă tendinţa de creştere în online, cel puţin în ceea ce înseamnă vânzări RCA în această perioadă de criză. Ne aşteptăm ca online-ul să depăşească 10% din vânzările noastre în acest an, dacă reuşim să şi implementăm în timp util aplicaţia cu care lucrăm împreună cu “Life is Hard”, furnizorul nostru de servicii în acest domeniu.

PRIMM: Care consideraţi că vor fi principalele beneficii ale crizei actuale în activitatea viitoare a jucătorilor din piaţa asigurărilor?

V.V.: Adaptarea rapidă la noile nevoi de distanţare socială ale clienţilor este principalul avantaj al jucătorilor din piaţa asigurărilor şi este, probabil, una din primele cinci industrii din România care a reuşit să se adapteze într-un timp relativ scurt.

Dacă, în ultimii ani, jucătorii din piaţa de asigurări au dat dovadă de rapiditate şi putere mare de adaptare în ceea ce priveşte asimilarea şi implementarea modificărilor care au intervenit în activitatea curentă, acum pot spune că principalele beneficii ale crizei actuale sunt: digitalizarea şi redefinirea serviciilor.

Cu siguranţă, această perioadă ne-a învăţat cum să depăşim barierele de mobilitate, cum să rămânem conectaţi cu cei din jurul nostru, pentru a rămâne focusați, cum să includem în operaţiunile noastre din ce în ce mai multă tehnologie. Important este să extragem fiecare dintre noi învăţăminte din această perioadă, care să ne ajute pentru activitatea de după criză.

Aşadar, vă invit să rămânem optimişti, să stăm acasă, pentru a ne proteja pe noi şi pe ceilalţi, şi să nu uităm: Curaj nu înseamnă să nu-ţi fie teamă. Curajul înseamnă să nu laşi frica să te oprească. #staiacasă #SAFETY1st
 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker de Asigurare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: