Piata de capital

Zilele minunate ale Bursei de Valori Bucureşti. Şi zilele de după. . .

Autor:Adrian N. IONESCU
Vineri, 01 Noiembrie 2013

Luna trecută, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a bucurat de patru zile cu lichidităţi (valori ale tranzacţiilor) de peste 10 milioane euro pe zi, ceea ce este un eveniment rar.
Luna noiembrie ar putea să depăşească această performanţă şi toată lumea laudă succesele ofertelor publice de vânzare de acţiuni la Romgaz şi Nuclearelectrica.
Brokerii şi analiştii nu spun că a început viitorul roz la bursă.
10 milioane euro este o sumă minusculă pentru o bursă cu pretenţii, aşa cum le mai are încă BVB, potrivit potenţialului economiei pe care o reprezintă această piaţă.
La bursele din Varşovia, Praga sau Budapesta se tranzacţionează de multe ori pe bani mai mulţi.
La Bucureşti, brokerii şi-au fixat acest reper, de 10 milioane euro tranzacţii pe zi, pentru că, la acest volum de lucru, au şanse să plece acasă cu ceva bani în cont, la sfârşitul zilei. Nu mulţi, cât să nu lucreze în pierdere.
La Bursa din Bucureşti se trăieşte încă (se trăia în primele zile din noiembrie) în siajul marelui succes al ofertelor publice de vânzare ale Romgaz şi Nuclearelectrica.
Cererea de acţiuni a fost de câteva ori mai mare decât oferta, pe ansamblul investitorilor, iar o parte din banii blocaţi în ofertă au fost returnaţi acestora.
Din banii rezervaţi pentru oferte, o parte vor rămâne în piaţă, fie pentru a cumpăra, de la cota BVB, acţiunile Romgaz (SNG) sau Nuclearelectrica (SNN), pe care investitorii şi le-au dorit în ofertă, fie pentru a cumpăra alte acţiuni. Banii blocaţi în oferta Romgaz urma să fie returnaţi investitorilor în prima decadă a lunii noiembrie.
Vorbim de sute de milioane de euro, care ar trebui să-şi găsească marfa la BVB.
Or, aceasta este problema: mai devreme sau mai târziu efectul ofertelor SNG şi SNN se va estompa. Cele două acţiuni nu au un profil speculativ, ci sunt mai curând titluri de portofoliu, de păstrat pe termen lung.
SNN şi SNG sunt şi acţiuni de dividende, deci o dată pe an se vor specula, relativ activ, preţurile din punctul de vedere al dividendelor. Dar mai mult nu.
Altfel, brokerii şi analiştii se tem că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în pericol să cadă în amorţeala de dinainte de ofertele respective, chiar şi cu SNG şi SNN la cota sa.
Poate că plusul de marfă de calitate, pe care titlurile respective îl aduc în rafturile  virtuale ale hipermarket-ului BVB, va păstra lichiditatea medie a acesteia deasupra pragului de rentabilitate al pieţei, mai sus citat, pentru care BVB, ca firmă, şi brokerii, care o animă, merită să-şi bată capul.
Dar asta nu va echivala cu o nouă tendinţă de dezvoltare a Bursei.
Ce va mai lipsi? Ce a lipsit şi până acum: marfă bună şi muşterii.
Păi cum? Ofertele tocmai asta au demonstrat, că există şi marfă bună de adus la Bursă şi muşterii care s-o cumpere. Investitorii mici şi mijlocii, cei care pun în circulaţie sângele pe ringurile burselor, au suprasubscris de 18 ori acţiunile Romgaz (SNG) care li s-au rezervat.
Da, dar nu există decât un Romgaz şi o Nuclearelectrica în România.
Iar între ofertele celor două, de mari dimensiuni, nu şi-a găsit cumpărătorii şi o ofertă de zeci de ori mai mică, a unei companii meritorii, AdePlast, cu o poveste frumoasă,  dar nu fără cusururi.
Pentru Romgaz şi Nuclearelectrica, românii au mobilizat sute de milioane de euro, dar pentru AdePlast nu au găsit 10 milioane.
Investitorii români au bani sau,  la nevoie,  pot mobiliza (băncile le dau) zeci şi sute de milioane pentru acţiuni la BVB, dar nu pentru orice.
Astfel că, nu ne rămâne decât să sperăm că Guvernul va aduce cât mai repede la Bursă Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia (cu lignitul şi termocentralele sale), Electrica cu reţelele care i-au mai rămas, astfel încât tonusul pozitiv de pe pieţele externe să păstreze soarele şi deasupra Bucureştilor, iar marfa nouă să profite de apetitul cumpărătorilor manifestat în săptămânile acestea.
Ar mai fi o promisiune şi dinspre Romtelecom, dar vor fi toate acestea suficient ca să propulseze BVB  pe traiectoria dezvoltării pe care o merită?
Poate că ar mai fi câteva companii private care ar produce o emulaţie apropiată de cea a  Romgaz, dacă antreprenorii lor ar vrea.
Analiştii cred că, din nefericire, economia nu poate livra multe companii care să aibă pretenţia de a strânge peste 100 de milioane euro la Bursă. Între ar fi multe, dacă nu vor fi sufocate de guvernările defazate de obicei de nevoile economiei. 
Nici despre români nu se mai poate spune, după ofertele SNN şi SNG,  că nu sunt educaţi, că nu sunt dispuşi să-şi asume riscurile investiţiei la bursă şi nici că sunt săraci. Dimpotrivă, românii s-au adaptat rapid la stilul vremii, orientat spre active cât mai productive de cash (dividende).
Deja ne putem imagina ce va urma.
Ce ar trebui?
Ca autorităţile să încerce să repare daunele produse prin ocolirea Bursei la privatizări. Să înveţe şi să muncească să păstreze controlul companiilor strategice, chiar dacă statul mai are 30 % din acţiuni. După ce vor ajunge la bursă toate companiile de stat, să mai avem o ofertă de 10% de acţiuni Romgaz şi Nuclearelectrica. Şi aşa mai departe...

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Zilele minunate ale Bursei de Valori Bucureşti. Şi zilele de după. . . ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: